PDA

View Full Version : Dashboard display engine symbol


Mikeee
07-31-2011, 05:53 PM
I have tried several searches but can find nothing on this topic. Clearly I am missing something. A light came on today on my cockpit display/instrument cluster. The light is yellowish (I am color deficient) and is a symbol of a little tiny engine. There is no other hint of any problem. All the system checks say ok. The manual has only a tiny bit of information on this symbol, but it says it applies only to Canadian models. As far as I know mine is not a Canadian model. I bought it new in Arizona. The manual refers to the light as "Exhaust-gas values for Canadian models" and refers to page 216.

On page 216 it mentions two things. The first is possible "excessive misfiring of the engine" going on to say how it can cause engine damage. But the car runs fine.

The second is a possible fuel filler cap not properly tightened. So I took the cap off, put it back on and tightened it. The manual says further if this was the problem the light will go out in a few days. Just to try it I drove it on the freeway for about 50 miles and the light stayed on. So maybe it will shut off in a few days.

Any other ideas out there regarding this light?

car-fan
07-31-2011, 08:29 PM
Often times the alert you see is related to emissions. I have also seen the light come on due to bad gas. Mind you I mainly use Shell or Mobil Premium (93 Octane), and never less than premium regardless of the gas brand. I made sure to run the car to slightly less than a quarter tank, and then filled up. After which the light turned off and stayed off.

There is not much information concerning the Engine light. If you do not detect any noticeable changes in performance give it a day or so to go off. The secondary alerts will let you know of any major engine malfunction(s). It is also likely that an error code will be stored as well, so that your SA can diagnose the issue.

jadnashuanh
07-31-2011, 08:38 PM
Somebody told me (I don't know if it is true), that it takes a series of separate runs, not a single run, before the computer will say things are okay again. So, if true, that one run isn't enough. See what happens in a couple of days, or take it in and have them check it.

Mikeee
07-31-2011, 08:49 PM
Good thoughts. Thanks. I will likely call the dealer in the morning just to double check. But it seems giving it a couple days may solve the problem.

Mikeee
08-08-2011, 09:10 PM
All turned out ok. The next day this light shut off. It appears to have been the fuel cap as thought. NICE.