: Instrument Cluster Repair/Replacment


SuperSnoop
09-11-2012, 08:22 AM
I have a small problem with my instrument cluster. It's only slightly annoying, but the dealer says it will cost $2,700 to repair. At that price, I'll just live with it. But I was wondering if there are other options.

I've read that a replacement cluster must be new; a used one cannot be re-programmed with the correct odometer reading. Is that true? Is is possible to install a used cluster? If so, how difficult is it?

Or, can my panel be repaired? I saw a repair service listed, but it appeared to be for older models.

http://i.ebayimg.com/00/$T2eC16dHJGQE9noMbTwKBQLVb2UweQ~~_4.JPG

SFbay
09-11-2012, 09:22 AM
I have a small problem with my instrument cluster. It's only slightly annoying, but the dealer says it will cost $2,700 to repair. At that price, I'll just live with it. But I was wondering if there are other options.

I've read that a replacement cluster must be new; a used one cannot be re-programmed with the correct odometer reading. Is that true? Is is possible to install a used cluster? If so, how difficult is it?

Or, can my panel be repaired? I saw a repair service listed, but it appeared to be for older models.

http://i.ebayimg.com/00/$T2eC16dHJGQE9noMbTwKBQLVb2UweQ~~_4.JPG

Hey, here is very cheap option for you:
Go and buy used cluster off eBay or any salvage yard
Disassemble yours and swap LCD screens, all info will be intact. I can help you if you need help.

SuperSnoop
09-11-2012, 10:41 AM
Hey, here is very cheap option for you:
Go and buy used cluster off eBay or any salvage yard
Disassemble yours and swap LCD screens, all info will be intact. I can help you if you need help.

That's an awesome idea. Do you know if there are any differences in the panel over the years or from right to left? I figure both dials should be the same LCD, but maybe not. I see clusters listed as 02-05 and other listed as 02-08, so I'm not sure how compatible they are. Mine's a 2007.

SFbay
09-11-2012, 10:56 AM
Not sure about LCD screens but hardware is different on 06-08 models
Get the cheapest 06 with 500k miles;)
Make sure you disconnect battery, otherwise you'll probably get airbag light on.

SuperSnoop
09-14-2012, 12:51 PM
Not sure about LCD screens but hardware is different on 06-08 models
Get the cheapest 06 with 500k miles;)
Make sure you disconnect battery, otherwise you'll probably get airbag light on.

SFbay,

Have you done this before? I picked up an older cluster for cheap, but the LCD is hard-wired to a secondary circuit board by a 200+ conductor ribbon cable. I can't find anything that looks like memory chips on the secondary board, but I see some on the main board. Does this whole piece need to be transplanted?

SuperSnoop
09-14-2012, 01:36 PM
Here's my photo documentation of the process so far. You can click for a larger image, but the photo quality is very poor.

http://www.dougweiss.com/BMW/E66-CLUSTER-01-smaller.jpg (http://www.dougweiss.com/BMW/E66-CLUSTER-01.jpg)

http://www.dougweiss.com/BMW/E66-CLUSTER-02-smaller.jpg (http://www.dougweiss.com/BMW/E66-CLUSTER-02.jpg)

http://www.dougweiss.com/BMW/E66-CLUSTER-03-smaller.jpg (http://www.dougweiss.com/BMW/E66-CLUSTER-03.jpg) http://www.dougweiss.com/BMW/E66-CLUSTER-03a-smaller.jpg (http://www.dougweiss.com/BMW/E66-CLUSTER-03a.jpg) http://www.dougweiss.com/BMW/E66-CLUSTER-03b-smaller.jpg (http://www.dougweiss.com/BMW/E66-CLUSTER-03b.jpg)

http://www.dougweiss.com/BMW/E66-CLUSTER-04-smaller.jpg (http://www.dougweiss.com/BMW/E66-CLUSTER-04.jpg)

http://www.dougweiss.com/BMW/E66-CLUSTER-05-smaller.jpg (http://www.dougweiss.com/BMW/E66-CLUSTER-05.jpg)

http://www.dougweiss.com/BMW/E66-CLUSTER-06-smaller.jpg (http://www.dougweiss.com/BMW/E66-CLUSTER-06.jpg)

http://www.dougweiss.com/BMW/E66-CLUSTER-07-smaller.jpg (http://www.dougweiss.com/BMW/E66-CLUSTER-07.jpg)

SFbay
09-14-2012, 02:43 PM
You need only LCD screens replaced, as you can see they are not hard wired, just connectors only.

SuperSnoop
09-14-2012, 02:59 PM
Here's where I am so far. There's just one big LCD that covers the gauges.

http://www.dougweiss.com/BMW/IMG_1084.JPG

SuperSnoop
09-17-2012, 07:02 PM
Great News!

I pulled the cluster out of my car this evening. Even though it is a newer part number, the LCD and sub-board were identical. I replaced the LCD and it looks perfect now. I've added the final removal photos. Installation is in reverse order. I updated one of the photos because much of that step was not necessary.

SFbay
09-17-2012, 07:11 PM
Great News!

I pulled the cluster out of my car this evening. Even though it is a newer part number, the LCD and sub-board were identical. I replaced the LCD and it looks perfect now. I've added the final removal photos. Installation is in reverse order. I updated one of the photos because much of that step was not necessary.

Yep, congrats man;)
but there is no way to hear even simple "thank you" for saving you lots of $. Kinda I don't feel like contributing to this forum....

tosby
03-04-2016, 03:27 PM
ok I now see what has been done so I will try this to see if it works for me. I GUARANTEE you I will give you a THANKS if this works for me...... I am going to try this because I really dont have that type of money right now......

jfranks
11-26-2016, 03:53 PM
When you remove the instrument panel, can you remove the clear cover without disassembling the panel? I need to clean inside. I have some mold growing on the face of the gauges. The car has set up for several years. Thanks in advance.

niggle
01-23-2017, 06:55 PM
Hey did you manage to get this done?
I'm facing a similar issue at the moment!

niggle
01-23-2017, 06:56 PM
When you remove the instrument panel, can you remove the clear cover without disassembling the panel? I need to clean inside. I have some mold growing on the face of the gauges. The car has set up for several years. Thanks in advance.

Hey did you manage to get this done?
I'm facing a similar problem. Also, have wee problems with backlight not always coming on completely.

jfranks
01-23-2017, 08:06 PM
I did not. Since I got it running I haven't stopped long enough to try. I plan on tearing into it before this summer. I'll let you know what I find.

niggle
01-23-2017, 08:07 PM
I did not. Since I got it running I haven't stopped long enough to try. I plan on tearing into it before this summer. I'll let you know what I find.

Thanks, I'm going to try get into mine tonight. Mine looks like water or something like it's crystalized. I'll try post a photo shortly.

http://i.imgur.com/YXN3BLD.jpg

Photo shows the circled stuff. I'll try get a better shot.

Anyone got any ideas?