Bimmerfest - BMW Forums

Bimmerfest - BMW Forums (http://www.bimmerfest.com/forums/index.php)
-   7 Series - E38 (1995 - 2001) (http://www.bimmerfest.com/forums/forumdisplay.php?f=156)
-   -   2001 740iL making chugging noise (http://www.bimmerfest.com/forums/showthread.php?t=487768)

coleshooter 09-29-2010 12:14 AM

2001 740iL making chugging noise
 
My 2001 (produced Nov. 2000) 740iL with 86k miles has been making this chugging noise for a few weeks now. It happened a few days after changing the oil (using Mobil 1 Full Synthetic 5w30) and replacing the valve cover gaskets.

The evening it began, I had just replaced the fuel tank pressure valve, but it seems that's likely coincidental. I've heard that it could be the VANOS system. Edwin from Bimmerboard ran a can of Winn's Engine Cleaner (http://www.bimmerboard.com/forums/posts/642715) and it seemed to make a difference, but i'm not sure his sounded as bad as mine does, and mine was a very sudden onset. It does have the usual VANOS clatter when starting it.

Could there be a problem with the oil i'm using, or something we might have done while replacing the valve cover gaskets? (they were a pain to get off and back on, but they're not seeping and we didn't hit anything.) I'm not quite sure what to do, would prefer to avoid Alderson BMW (The $tealer in Lubbock, TX.) I don't mind having a mechanic fix it if need be, though.

I do love this car, and i'd prefer not to bail on it, especially with only 86k miles on the clock.

Thanks in advance for your help, everyone. You'd be lifesavers if you'll help me figure this out.

http://www.youtube.com/watch?v=lUzupnAkiIc

balance 09-29-2010 03:38 PM

My only advise is to use heavier oil next time and see if it helps this issue. I'm on a laptop and my speakers aren't any good, but if the valve covers were not sealed, I'd imagine that the car would be sputtering and probably throw a code. Is the engine running rough? Synthetic oil flows very easily and 5w-30 is some pretty thin oil. I run the factory 15w-40 in mine and the motor doesn't seem to have any trouble with it.

coleshooter 09-29-2010 10:54 PM

The engine doesn't seem to be running abnormally rough. I may just be freaking out because this car's been babied (not quite a trailer queen, though) and it's making this noise. Seems that a lot of people say that the VANOS is what's causing the noise.


All times are GMT -7. The time now is 09:13 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms