Bimmerfest - BMW Forums

Bimmerfest - BMW Forums (http://www.bimmerfest.com/forums/index.php)
-   E63 / E64 6 Series (2003 - 2013) (http://www.bimmerfest.com/forums/forumdisplay.php?f=114)
-   -   Transmission kicks when it downshifts to first gear!!!! (http://www.bimmerfest.com/forums/showthread.php?t=525963)

rooz1359 03-10-2011 09:02 PM

Transmission kicks when it downshifts to first gear!!!!
 

Hi there to all the e64 lovers. I have been reading this forum since I purchased my girlfriend. I have a Love and Hate relationship like most of us do with our cars and I love her no matter how high maintenance she is. I recently changed my trans pan gasket, o-ring, sealing sleeve, 21 screws and the transmission oil due to the transmission leakage. Also I replaced the oil pressure switch and the evap purge valve. When I got the car back from the stealership I noticed that when I come to the full stop, the transmission kicks when it switches to the first gear. I reset the transmission but I still get the kick when it down shifts to the first gear. Does anyone know why is it doing this. I'm going back to them to see what have they done to my car!!!!! Any feedback would be greatly appreciated

pablo645 03-11-2011 07:16 AM

Sorry to hear that but you are doing the best thing which is to take it back to them. Since they did all that work on your transmission, I will complain to them that you are now having this issue in first gear that you did not have before. Let them figure it out. Since you did not list the year of your car, I am assuming that it might be older and might be in need of a software upgrade for the transmission. Usually the dealers do not do a software upgrade for the hell of it but they might do it in this case to see if it smooth out the transmission. There are different software versions in play. Complain to them and give us some feed back. Good luck. :thumbup:

PoBoyzBMW 03-11-2011 10:55 AM

I also had tranny fluid leakage that was repaired at the dealership. The dealership basically did the the same repair work on my car as was done to yours, and i also had the same issue as you with the tranny kicking on the downshift when slowing down to a stop. Before I toke my car back to the dealership, after about a week, the kick smoothed out until it was almost unnoticeable. After taking my car back to dealer the SA said a bunch of BS about how smart and adaptive these transmissions are and that the car doesn't even go into first gear on the downshift while doing normal driving. I insisted that they take a look at it and the next day my SA called and said they found no issues. Two weeks and about 150 miles later and my gearshifts are as smooth as silk. Drive your car around and play with it a bit and it should smooth out.

rooz1359 03-11-2011 11:07 AM

Thank you guys for your fast respond. Sorry I forgot to mention my car is 2005 645 cic.
pablo645 they upgrade the software last year. have they come up with the new firmware update.
PoBoyzBMW: I will take your advise and drive it around hoping it goes away.
I really appreciate that there are people around the world who care about others and try to help out as much as they can.
you guys rock

six_four_five 03-13-2011 06:44 PM

hey rooz where abouts in vancouver are u? is it vancouver bc? i dont know if im the only one who has a similar problem but my car when u first drive it after starting it up after sitting for a night will jerk into 2nd gear. This only seems to happen when the car has been started after sitting for a night or 2. anyone have any thoughts? is this normal?

docpaulo 03-13-2011 06:49 PM

had the same problem... after multiple visits they upgraded the software (didn't tell me they did but I was surprised my start up screen changed to grey from brown)...

problem solved after the software upgrade...

rooz1359 03-13-2011 07:25 PM

six_four_five, I live in Vancouver BC. how about you?? I think I have a similar issue. it kicks when i'm getting out of an underground parking. it seems to kick in the 2nd gear???have you checked your transmission fluid. it does it if the transmission oil is low...

pablo645 03-14-2011 09:14 AM

Quote:

Originally Posted by rooz1359 (Post 5910767)
Thank you guys for your fast respond. Sorry I forgot to mention my car is 2005 645 cic.
pablo645 they upgrade the software last year. have they come up with the new firmware update.

Not sure but knowing BMW, they usually have multiple versions. If they update the firmware last year, you might have the latest but as docpaulo mentioned, notice if your iDrive screen displays gray vs brown. His seem to solve his problem with a proper software version.

rooz1359 03-14-2011 09:48 AM

DocPaulo I think I have the latest firmware since the idrive screen is gray. I talked to my SA and he told me to bring it in and they are going to do the free Diagnostic. I also complained about a ticking noise coming from the engine and they replaced the fuel tank breather (BM13-90-7-506-739) but the noise is still there. they are also checking that for me. I will update you guys.
thanks

six_four_five 03-14-2011 03:43 PM

Quote:

Originally Posted by rooz1359 (Post 5915936)
six_four_five, I live in Vancouver BC. how about you?? I think I have a similar issue. it kicks when i'm getting out of an underground parking. it seems to kick in the 2nd gear???have you checked your transmission fluid. it does it if the transmission oil is low...

ill check the fluid on my thanks for the advice. are u right in vancouver? im basically in cloverdale

rooz1359 03-14-2011 04:50 PM

I live in Burnaby. We should get together sometimes.

sjainon 04-12-2011 04:37 PM

Hey Rooz,

It's been a month since you posted originally. Did your transmission problem go away? I've just started having the same issue.

Thanks!

BeastMW 04-13-2011 11:36 AM

Quote:

Originally Posted by six_four_five (Post 5915832)
hey rooz where abouts in vancouver are u? is it vancouver bc? i dont know if im the only one who has a similar problem but my car when u first drive it after starting it up after sitting for a night will jerk into 2nd gear. This only seems to happen when the car has been started after sitting for a night or 2. anyone have any thoughts? is this normal?

I have that same problem...any solutions?

rooz1359 04-18-2011 10:54 PM

sjainon, the car is fine now. thank you guys for the suggestions. I reset the transmission and a week later all the issues went away. I suggest you do the same and hopefully you will have the same result.


All times are GMT -7. The time now is 08:49 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms