Bimmerfest - BMW Forums

Bimmerfest - BMW Forums (http://www.bimmerfest.com/forums/index.php)
-   7 Series - F01 / F02 (2009 - current) (http://www.bimmerfest.com/forums/forumdisplay.php?f=143)
-   -   Keyless ignition problem (http://www.bimmerfest.com/forums/showthread.php?t=594549)

ozziegold 01-16-2012 03:46 PM

Keyless ignition problem
 
Hi all

Not sure if any one can help or has or heard of this problem. I have 09 730SE LD with keyless ignition with an intermittent problem. Occasionally when trying to start the car, the ignition seems to switch on, all the correct lights on the dashboard come on, my foot is on the brake, but nothing happens, engine doesn't turn over, no sounds as if something was malfunctioning, just nothing. Even placing key next to steering colum as per BMW instructions for faulty remote or flat battery does nothing! I get no warning sounds or messages. I have to power down the car and leave it for around 15 minutes before it will start, I'm a chauffeur and this has now happened twice when picking up paying passengers who are unable or unwilling to wait 15 minutes to see if the car starts. Has also happened in petrol station which is very embarrassing. Have been to 3 BMW dealers, and all say the same things. Unless fault happens when in workshop, they can't trace fault. The is no fault recorded in vehicle memory. One dealer has even been on to BMW in Germany and they have not heard of problem and have no answer!
There is no comman pattern. Sometimes it can be first thing in morning after being in garage overnight other times it can be during the day after car has been running during the day, hot or cold weather, dry or damp, seems to make no difference.

If anyone can help or has any ideas it would be gratefully appreciated

LIRacer 01-16-2012 04:25 PM

Sounds like problem with your starter motor itself. Is the car stored indoors, or outside?

Mrkayem 01-16-2012 07:32 PM

Happened to my 2011, would sometimes take 5-10 minutes to start car. Embarrassing to say the least. Dealer had to change the diversity antennae. I have no idea what that is, but I have not had the problem since. Hope this helps.

ozziegold 01-17-2012 03:32 AM

Quote:

Originally Posted by LIRacer (Post 6566513)
Sounds like problem with your starter motor itself. Is the car stored indoors, or outside?

Car is stored in garage overnight. Would expect if starter motor to see lights dim as it drawss or attempts to draw power or clicking noise from starter/solenoid. Thanks anyway :)

ozziegold 01-17-2012 03:38 AM

Quote:

Originally Posted by Mrkayem (Post 6567057)
Happened to my 2011, would sometimes take 5-10 minutes to start car. Embarrassing to say the least. Dealer had to change the diversity antennae. I have no idea what that is, but I have not had the problem since. Hope this helps.

Sounds hopeful. I'm about to ring my dealer and suggest it to them. Got to get something done as it happend again this morning at Heathrow Airport costing another client who having spent 18 hours or so flying from Singapore understandably didnt want to hang around in freezing conditions :banghead::banghead::banghead:

Thanks for your help :)

LIRacer 01-17-2012 04:46 AM

Quote:

Originally Posted by ozziegold (Post 6567444)
Car is stored in garage overnight. Would expect if starter motor to see lights dim as it drawss or attempts to draw power or clicking noise from starter/solenoid. Thanks anyway :)

Not always. I find that the guys who work on these cars aren't real mechanics, just a bunch of high tech parts replacers who sometimes miss obvious symptoms. I hope you can get this sorted out.

ozziegold 01-26-2012 12:57 AM

Just to keep you updated. Have managed after a lot of arguments to get the dealer to change the diversity antennae. We are now waiting for the part to arrive from Germany!

Will let you know what happens

Thanks again for your help.

Mrkayem 01-30-2012 06:11 PM

Good luck and I hope it works. Let me know when they get it in.

KM

GaryLH 06-04-2012 12:10 PM

update
 
did replacing the diversity antenna work! facing similar problem with 2011 535i.
Thanks

Mrkayem 06-04-2012 12:23 PM

Yes it worked. I no longer had the problem after having the diversity antennae replaced.

GaryLH 06-04-2012 05:03 PM

Thanks for the update!

SPYDER57 01-22-2013 01:23 PM

Really???
 
I realize this thread is old, but does anyone actually know what a Diversity Antenna is? The antenna built into the back glass is a radio antenna and a defogger. When you turn on your defogger, The diversity antenna changes the rear glass antenna to a set located in the rear C-Pillars.

So, the radio antenna diversity control module does not have anything to do with your car starting. Now, The reprogramming that was done with replacement of the control module...... That might have helped you on some level.

I just wanted to put this out there because there are going to be people that look this up in the future and should know how silly the noted correction is on this thread.

Please refer to your local dealer with your issues and have a trained BMW technician work on your car.


All times are GMT -7. The time now is 12:53 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms