Bimmerfest - BMW Forums

Bimmerfest - BMW Forums (http://www.bimmerfest.com/forums/index.php)
-   E21 (1975 - 1983) (http://www.bimmerfest.com/forums/forumdisplay.php?f=133)
-   -   83 320i 5 speed Need help on fuel pump/ignition questions (http://www.bimmerfest.com/forums/showthread.php?t=610138)

DavidCrevenston 03-26-2012 12:57 AM

83 320i 5 speed Need help on fuel pump/ignition questions
 
Hello to all thanks for helping me out in my previous post 1st off. I have a 83 320i 5 speed and I have a difficult problem to pinpoint on what is causing this issue so again I turned to anyone on here who could help or has been through similar problems. I will try to describe what happens the best I can. When the car is HOT and while driving the car will bog down and conk out. Then it wonít start until it is cool again. Also note when the car bogs down it also wonít let me give the car fuel or accelerate when I push down the pedal. Itís as though the fuel pump is not working to give gas. Also note when this happens and I am trying to start the car and it wonít start when I put the key in the run position you can hear some clicking going on from what appears to be a mechanical fuel pump under the hood right behind where the fan is. I believe this model has 2 fuel pumps 1 in the tank and 1 mechanical I just described to you. Please help me out here as I am at a loss on what this could be. Here are my 3 ideas please indulge me as to which one is correct if any. 1 the mechanical fuel pump is going bad somehow (but why) 2 Perhaps a fuel pump relay switch or device is going bad when hot and 3 the (I think itís called the COIL) is going bad. That is what the 1 wire runs to from the distributor cap. Again itís only happening when the car is hot and you run it hard give it a lot of gas. Please advise me here as to what this could be as I am at a trouble spot. I know with all the knowledge on these forums someone out there must have had a similar problem/the same problem thanks for your help in advance.
Dave

BMC New York 04-11-2012 07:48 AM

had a similar issue with mine, but when my car was starting to died i pulled over and opened the gas cap and it would sound like a rush of air and be fine, i asked the question on Bimmerforums(much better place for info) and someone said it was the The tank(s) use a ventilation system.
It may be plugged somewhere, maybe the can is plugged...havent had the time to do that as of yet just put my old gas cap on with afew small holes it as a vent, good luck and maybe see ya on the other forum BMC New York

DavidCrevenston 04-11-2012 06:26 PM

Hello there thanks for getting back to my question 1st off. My question to you now is did you vent the gas cap (meaning drill holes in it) or do you mean you got a gas cap that was already vented please advise thanks.
Dave

BMC New York 04-11-2012 09:57 PM

meant i had an old cap and drilled holes in it, actually having the same problems today and got a wealth of info on the other web site, send me your email and i can pass along the info and if i can help i will just ask away, Thanks Lou

DavidCrevenston 04-11-2012 10:54 PM

Hello Lou sure please do email me the information all of it and I will decipher from there what I have tried and what I have not tried from what you tell me thanks again. dcrevenston@gmail.com
Dave

BMC New York 04-13-2012 06:56 AM

sent ya an email good luck

Flotsam 06-13-2012 08:20 PM

Since this is obviously fuel related have you changed your fuel filter at all? Proper operation of K-Jetronic fuel injection is very dependent on proper fuel pressure. I know from first hand experience of this problem. Good luck.


All times are GMT -7. The time now is 12:22 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms