Bimmerfest - BMW Forums

Bimmerfest - BMW Forums (http://www.bimmerfest.com/forums/index.php)
-   7 Series - E65 / E66 (2002 - 2008) (http://www.bimmerfest.com/forums/forumdisplay.php?f=126)
-   -   L7 amp ???? (http://www.bimmerfest.com/forums/showthread.php?t=670002)

Emeer18 01-14-2013 08:34 AM

L7 amp ????
 
So i took my 7 in to the local dealer. My bass goes in and out. The dealer says my subs are blown. I know car audio and i highly doubt it. When subs are blown they dont just work one day and stop the next. Thats a connection or amplifier issue! What do you guys think? They also wanted $900 per speaker to repair. Insane!

7Rage 01-14-2013 08:46 AM

well the subs are pretty easy to access... four bolts connect seat to floor... lean seat back and viola - access to subs.... check for yourself.... test the leads on sub with volt meter on ohm setting or continuity.... check cable from amp for voltage (presence of signal) (while audio is on).. hook up sub to another source see if it works at all (dont keep it on another source for long, impedance mismatch can damage speaker and amp) and wrong frequencies not good for sub... try another sub to connections to car amp... \

even if subs were "blown" you will still get sound but distorted as hell... usully spyder becomes disconnected from cone or coils burn out.... the latter could cause no sound (which is what continuity test is for)

Emeer18 01-14-2013 08:51 AM

Quote:

Originally Posted by 7Rage (Post 7312135)
well the subs are pretty easy to access... four bolts connect seat to floor... lean seat back and viola - access to subs.... check for yourself.... test the leads on sub with volt meter on ohm setting or continuity.... check cable from amp for voltage (presence of signal) (while audio is on).. hook up sub to another source see if it works at all (dont keep it on another source for long, impedance mismatch can damage speaker and amp) and wrong frequencies not good for sub... try another sub to connections to car amp... \

even if subs were "blown" you will still get sound but distorted as hell... usully spyder becomes disconnected from cone or coils burn out.... the latter could cause no sound (which is what continuity test is for)

Thanks for the quick response. What size subs are under the seat and whats the ohm load on them?

7Rage 01-14-2013 09:34 AM

8"..... as far as impedance, 6ohm is standard for most car applications, and 8ohm for most home applications, but I dont know for sure for this car..... someone else on here will tho.... 2 and 4 ohm are usually set on afteramrket subs, but I have found on cars with integrated subs (stock) the subs impedance matches the whole system

DFEL750I 01-14-2013 11:20 AM

Quote:

Originally Posted by Emeer18 (Post 7312150)
Thanks for the quick response. What size subs are under the seat and whats the ohm load on them?

Stock subs are 4 ohms

Emeer18 01-14-2013 11:25 AM

Quote:

Originally Posted by DFEL750I (Post 7312549)
Stock subs are 4 ohms

Thanks, what subs would you recommend. I see bmw tis is down aswell. How do i remove them?

Emeer18 01-14-2013 01:49 PM

2 Attachment(s)
So i got the subs out. Seems like they are fine. I think the dealer is messin with me. 4ohm single voice coil by the way.

DFEL750I 01-14-2013 02:05 PM

Quote:

Originally Posted by Emeer18 (Post 7312566)
Thanks, what subs would you recommend. I see bmw tis is down aswell. How do i remove them?

If you want to replace them with aftermarket subs you can buy the earthquake shallow 8 inch subs. Here is a link below

http://www.ebay.com/sch/i.html?_trks...at=0&_from=R40

rideme2 01-14-2013 03:09 PM

Quote:

Originally Posted by Emeer18 (Post 7312954)
So i got the subs out. Seems like they are fine. I think the dealer is messin with me. 4ohm single voice coil by the way.

It's not your speakers it's your L7amp. Subs Ch. goes bad first.

Rookie2008 01-14-2013 03:36 PM

Quote:

Originally Posted by rideme2 (Post 7313151)
it's not your speakers it's your l7amp. Subs ch. Goes bad first.

+1

Sebringx 01-14-2013 04:05 PM

Emeer18 it is l7 amp ....Rookie is so right. I have the same problems with mine. A INDY told it was the subwoofer ....NOT. Soon your Sub's will stop working all together ......it's RARE for Both subs to go out....unless its the channel powering them from the amp go out.

7Rage 01-14-2013 04:20 PM

theres a thread on here to fix... price is right, but he's ~~~~~~~~~ alright...

Emeer18 01-14-2013 09:13 PM

Thanks guys for all your input! I had it out with the dealer today. I got my seats out and got the subs out easily. I tested each speaker. They sounded crisp and clear. Then went to two local car audio shops. They backed up my conclusion. Went back to the dealer sat the sub on the mans desk and demanded a real diagnosis. The amp is barely a year old! Its under a 2.5 year warranty. I think the dealers trying to avoid replacing it!

Emeer18 01-14-2013 09:14 PM

Quote:

Originally Posted by Sebringx (Post 7313272)
Emeer18 it is l7 amp ....Rookie is so right. I have the same problems with mine. A INDY told it was the subwoofer ....NOT. Soon your Sub's will stop working all together ......it's RARE for Both subs to go out....unless its the channel powering them from the amp go out.

The subs already stopped working, they jus have popping now. The doors are the only things working

7Rage 01-14-2013 10:25 PM

Quote:

Originally Posted by Emeer18 (Post 7313954)
I think the dealers trying to avoid replacing it!

of course... that amp is $1200 (retail at dealer) so the invoice cant be less than 1000...

Emeer18 01-25-2013 06:35 PM

Update: So they finally diagnose the L7 again and determine its not sending a signal to the speakers. Big surprise! And they wont give me the diagnosis fee back even thou they agreed to!

KingSilverback 01-26-2013 09:46 AM

replace it with.

Sebringx 01-26-2013 10:35 AM

Don't miss out on item BMW OEM FACTORY AMPLIFIER L7 LOGIC65-12-6-961-389 BMW TOP HIFI DSP SYSTEM AMP (181068146593)
this on eBay

Sebringx 01-26-2013 10:37 AM

Here is the link::: I just a Ordered one for $250

Sebringx 01-26-2013 10:37 AM

Hi! I found this on eBay and thought you might like it! "BMW OEM FACTORY AMPLIFIER L7 LOGIC 65-12-6-961-389 BMW TOP HIFI DSP SYSTEM AMP" http://r.ebay.com/uufoHX

Emeer18 01-27-2013 05:28 AM

Thanks but its already getting replaced under warranty.

Sebringx 01-31-2013 05:21 PM

Just replaced my Logic 7 amp....it took about 15-20 to replace amp. My subwoofers are working excellent now!!!!

Emeer18 02-01-2013 09:53 PM

Quote:

Originally Posted by Sebringx (Post 7351636)
Just replaced my Logic 7 amp....it took about 15-20 to replace amp. My subwoofers are working excellent now!!!!

Im still waiting on mine to arrive, its always the amps.


All times are GMT -7. The time now is 01:23 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms