Bimmerfest - BMW Forums

Bimmerfest - BMW Forums (http://www.bimmerfest.com/forums/index.php)
-   E34 (1989 - 1995) (http://www.bimmerfest.com/forums/forumdisplay.php?f=102)
-   -   Lurch/Jolt and CEL When Accelerating/Heater Not Blowing Consistently (http://www.bimmerfest.com/forums/showthread.php?t=670564)

bppdx08 01-16-2013 07:11 PM

Lurch/Jolt and CEL When Accelerating/Heater Not Blowing Consistently
 
Hello allÖ Newbie here, so I appreciate you checking out my query. Iíve never been a car person, so bear with my inarticulate attempts to explain whatís going on Ė I read the ďmonologueĒ and will do my best to abide!

I recently purchased a 1995 530i, with an automatic transmission, approx 280k miles. The previous owners installed a rebuilt transmission and new rear brake light wiring within the past year.

About three days after I got it home last month I was just getting on the freeway and accelerating at about 50mph when the car began lurching or jolting, for lack of a better word, and the check engine light came on each time it lurch/jerked and then it would resume accelerating. The car never came to a standstill, but if Iíd been in a manual Iíd liken what was happening to it stalling, feeling-wise.

This has happened one more time, this week, again as I was on the freeway accelerating and around 50mph.

I checked out the links on how to do a ďstomp testĒ and did it this afternoon. Iím having a hard time figuring out the code. What I was getting looked more like Morse code than the code in the example video (mine was 1-short, 1-long, 1-short, 1-long and then repeating ad nauseum). Maybe I did the test inaccurately? Could the 1 long be more like an uninterrupted 2 pulse? If so, that would make the code 1212, which is the Oxygen Sensor 2. But again, I am just making this up. Hereís a video, let me know what you think? https://www.youtube.com/watch?v=obUsBCrj9Bc

I also did the dashboard cluster test but am not sure how to interpret the reading or if itís even relevant to this issue. But Iíll post that too. https://www.youtube.com/watch?v=jnA117f1GdA

Finally, I donít know whether to consider them related, but the heater has been going off and on for the past two weeks. Sometimes I turn the dial all the way up and there is just no air blowing. Others it blows faintly and cold. Other times it cranks up just fine. There is often a loud thumping in the dashboard area when the heater comes on. Like I said, Iím not sure if itís related but figured it was worth a mention.

Before you worry that your advice will be in vain since Iím such a novice, fear not. I will be able to get my brother to do the heavy lifting but I need to show him the courtesy of doing the legwork first and trying to take care of what I can. If you can suggest somewhere I can look to learn more about this, or ideas on what the issue may be I'd really appreciate it.

Thanks so much for taking a look at this!_a_

bppdx08 01-17-2013 10:04 AM

Hmm, I'm inept. The videos didn't link in my last post.

Dashboard Cluster Test
http://youtu.be/jnA117f1GdA

Stomp Test
http://youtu.be/obUsBCrj9Bc

Mr._Graybeard 01-17-2013 10:49 PM

Check system voltage, battery connections, ground straps. The stomp test seems to be malfunctioning. This car will behave very erratically if it's not getting 12-plus volts. That's the first thing I'd check.

snowsled7 01-18-2013 05:03 AM

I also think you have a bad electrical connection, and it could be directly related to the blower fan not working properly as well as the stalling. Good place to start!


All times are GMT -7. The time now is 07:01 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms