Bimmerfest - BMW Forums

Bimmerfest - BMW Forums (http://www.bimmerfest.com/forums/index.php)
-   7 Series - E65 / E66 (2002 - 2008) (http://www.bimmerfest.com/forums/forumdisplay.php?f=126)
-   -   NAV turning on and off affecting radio play (http://www.bimmerfest.com/forums/showthread.php?t=671478)

EAZYE66 01-21-2013 04:19 PM

NAV turning on and off affecting radio play
 
Hi E65/E66ers,

Recently I noticed that my NAV would flicker and then turn off and come back on. When it turns off, so does my radio. So i went to the back of the car and noticed the the unit actually never turns off and just keeps spinning the disk. And I can't eject the disk, it seems to be stuck. It's the older CD not DVD unit which I planned to upgrade it anyway but it's annoying that it's not working now...

This morning I disconnected the NAV unit and now my iDrive is not working and neither is the radio. Is this right? I did notice that there are some fiber optics connection that stayed on so I figured there's some kind of "check and balances" thing going on with the system. Since the NAV is not there maybe it shut everything down?

Can I bypass the NAV to get the radio and iDrive working again?

Thanks in advance for your help!


EazyE66

DFEL750I 01-21-2013 04:22 PM

Yes..you need a fiber optic diagnostic loop. You can buy it from the dealer for under $40.

EAZYE66 01-21-2013 04:40 PM

Quote:

Originally Posted by DFEL750I (Post 7328255)
Yes..you need a fiber optic diagnostic loop. You can buy it from the dealer for under $40.

Cool, I was thinking to loop it but wasn't sure if they had one for this.

Thanks!

7Rage 01-21-2013 04:48 PM

the fiber optic network is a ring network. disconnect any device and you break the ring, and nothing works.... (bare minimum on i drive)

but if hte nav has a physical problem, it shouldnt affect th whole system (but it can)... when does the problem happen... when you are imputting data into navi in i drive or while being directed? does the radio go off when not using navi...

what is it like when this happens.. does it "glitch out"? do you get like a static beep from your speakers and everything kinda reboots? or is it like some one hit the volume knob and it just turned off and you have to turn it back on?

EAZYE66 01-21-2013 05:08 PM

^^

This makes sense to me. (fiber ring network)

The Navi is fck'd up, it never turns off and now it won't eject the CD. I don't use the NAV feature because it sucks but I leave the map on just to see whats coming up. When the radio is on, the nav will randomly black out along with the radio. The nav used to black glitch out and not affect the radio, but now it totally blacks out and takes the radio with it, no static beeping or noise, just cuts out.

7Rage 01-21-2013 05:32 PM

hmmm... well i was asking becasue i had a similar problem... radio would glitch out and static noise (like a glitch) and the whole i drive would go blank and come back... at first it was while being guided by navi on freeway while listening to music, then without navi, then whole dash would glitch and it got worse and worse to the point where the whole car would literall shut down on the freeway and then start back up because it was already rolling at 70 lol.... anyway it was the alternator and IVM..... but radio/display was first symptom...

EAZYE66 01-23-2013 12:30 PM

Quote:

Originally Posted by 7Rage (Post 7328423)
hmmm... well i was asking becasue i had a similar problem... radio would glitch out and static noise (like a glitch) and the whole i drive would go blank and come back... at first it was while being guided by navi on freeway while listening to music, then without navi, then whole dash would glitch and it got worse and worse to the point where the whole car would literall shut down on the freeway and then start back up because it was already rolling at 70 lol.... anyway it was the alternator and IVM..... but radio/display was first symptom...

It did kind of do the same thing you are saying sometimes. What is IVM?

Also, will the loop fit on the NAV harness in the trunk?

7Rage 01-23-2013 01:52 PM

loop should... all fiber optic harnesses look the same from what I have seen... IVM is integrated voltage module.... causes various problems.... someone just got one one ebay for 100 or 200.... and its a 20 minute job....

EAZYE66 01-23-2013 01:59 PM

Interesting, I wonder if it is worth changing the IVM as part of preventive maintenance. Where is it located?

7Rage 01-23-2013 02:05 PM

http://www.flickr.com/photos/2810754...n/photostream/ this is a guide from keif, a memeber on here.... preventaiv maintenance? ehh... i dunno... i wouldnt.... but if you find it cheap may be useful to have a spare...

EAZYE66 01-23-2013 02:09 PM

yea, $135 shipped for a new one

7Rage 01-23-2013 02:13 PM

brand new or new to you (used)

EAZYE66 01-23-2013 02:25 PM

brand new, new, not new to me used

7Rage 01-23-2013 02:39 PM

i'd buy it at that price... but i dont know what they go for TBH.... but that sounds like a good deal on that module compared to what dealer cost is.... If it were brand new I would scoop it up to have it on hand....

Dan_E65 01-23-2013 09:17 PM

Before you start replacing modules all over the place, it's best to zero in on the actual cause of the problem. I'd put money on it being a faulty nav drive (not the whole module, just the drive or maybe even just the laser unit).

Concentrate on the nav unit. You should be able to eject the disc by holding down the eject button. Sometimes this can take a minute or two. Hopefully it will come out and you can see if the network runs ok without a nav disc (effectively jumping out the nav drive from the loop). If not, disconnect the nav unit with a fibre optic ring either bought from a dealer or borrowed from a friends car... Don't use the one in your glovebox as you'll just be creating another break in the loop).

If the network functions ok, you've found the problematic module. This can probably be repaired.

7Rage 01-23-2013 09:21 PM

Just FYI eazy and dan, I wasnt saying that IVM is definitely the problem.. It was my problem and explained my symptoms to see if they were similar.... the IVM seems to go out for quite a few people, so i was saying if it were me, I would pick up a spare for out of warranty repair...

@Eazy, definitely get that loop and cancel out the navi....

BSOD 01-25-2013 03:08 AM

I agree, it's the NAV drive.

Got the same problem with a NAVI03 I recently purchased so plugged in the old NAVI01 and audio resets and screen resets went away.

Its as if the NAV cant initialise (in my case i think the laser needs replacing) and every maybe 5 minutes it forces a MOST Bus reset causing the audio reset

EAZYE66 01-30-2013 10:37 AM

okay, So i received a replacement Nav last night and installed it temporarily. I upgraded to an '06 version that came with the disk, but burned a 2012 disk a while back so i popped that one in this morning. It looks to be all good now! Got to listen to my tunes and see the newer map style without it resetting or shutting off.

Now my question is - Am I missing anything if I don't update my screen? I believe I saw somewhere that people are replacing both the drive and screen when doing the upgrade.

Thanks All!

SFbay 01-30-2013 11:26 AM

Quote:

Originally Posted by EAZYE66 (Post 7348485)
okay, So i received a replacement Nav last night and installed it temporarily. I upgraded to an '06 version that came with the disk, but burned a 2012 disk a while back so i popped that one in this morning. It looks to be all good now! Got to listen to my tunes and see the newer map style without it resetting or shutting off.

Now my question is - Am I missing anything if I don't update my screen? I believe I saw somewhere that people are replacing both the drive and screen when doing the upgrade.

Thanks All!

No it's not necessary bc you will also need new ask unit and fm tuner and etc

PAPER 01-30-2013 11:40 AM

Quote:

Originally Posted by SFbay (Post 7348603)
No it's not necessary bc you will also need new ask unit and fm tuner and etc

WRoNG !!!

True it is not necessary , but not true you would need to also upgrade the
Ask unit & FM tuner & ect ...




However You would get some more Navi features & better color & picture quality if you
Also upgrade your MMI ...

EAZYE66 01-30-2013 12:11 PM

Quote:

Originally Posted by PAPER (Post 7348644)
WRoNG !!!

True it is not necessary , but not true you would need to also upgrade the
Ask unit & FM tuner & ect ...




However You would get some more Navi features & better color & picture quality if you
Also upgrade your MMI ...



Thanks Paper!
Anyone selling one? What's the right $ range for them? Or what's the right part# for me to get? They are kind of all over the place on fleabay.

And can you PM me some details about the custom 2013 map? thanks!

PAPER 01-30-2013 12:24 PM

Quote:

Originally Posted by EAZYE66 (Post 7348725)
Thanks Paper!

I take it, MMI is the monitor? Anyone selling one? What's the right $ range for them? They are kind of all over the place on fleabay.

And can you PM me some details about the custom 2013 map? thanks!

You can find an MMI on ebay usually between $500 & $700 ...
Ill pm you now regarding my disc


All times are GMT -7. The time now is 10:36 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms