Bimmerfest - BMW Forums

Bimmerfest - BMW Forums (http://www.bimmerfest.com/forums/index.php)
-   E46 (1999 - 2006) (http://www.bimmerfest.com/forums/forumdisplay.php?f=98)
-   -   325 overheat (http://www.bimmerfest.com/forums/showthread.php?t=671592)

fastom 01-22-2013 06:25 AM

325 overheat
 
My 2006 325XI, with 115k on it, has a over heat issue. While driving I got a Yellow over heat, followed by a red one a few miles latter. Pulled over checked coolent level which was almost filled. HAd it towed to my service guy, who is not a BMW guy by any means, but honest and dependeble. When we started it up the next day to pull it into the shop, a low coolent level come on? The fault code he got was a high water pump rpm. We removed the pump and it seems fine inpeller looks fine, it semms to run fine, he is going to change out the thermostate, my question is with this many miles on it, and the labor invlolved to get the water pump off, should we just be a new on one, i know ther about $500 but, how much longer is it going to last?

smolck 01-22-2013 06:30 AM

Never heard of a yellow or red overheat. Never heard of a code stating high waterpump RPM as nothing on the car monitors the speed of the waterpump so no such code exists. You should replace the waterpump, tstat and expansion tank at a MINIMUM. A full overhaul is a better idea. Finally, either do a LOT more research (google is your friend) about your cars cooling system and learn or take the car to a qualified BMW mechanic. I'd be real worried about a guy who is telling you about codes that don't exist.

lgr122 01-22-2013 08:11 AM

2006 325XI is e9x?
That's why smolck not familiar with yellow/red overheat?

joegr 01-22-2013 08:33 AM

Quote:

Originally Posted by smolck (Post 7329333)
... Never heard of a code stating high waterpump RPM as nothing on the car monitors the speed of the waterpump so no such code exists. ...

Such monitoring and such a code does exist for cars with electric water pumps.
At $500 for a replacement pump, I imagine that the OP does have an electric one.
I think they have posted in the wrong forum.

Fast Bob 01-22-2013 09:34 AM

OP`s post belongs in the E90 Forum, not here....

smolck 01-22-2013 09:55 AM

Yea, didn't even see that one.


All times are GMT -7. The time now is 09:41 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms