Bimmerfest - BMW Forums

Bimmerfest - BMW Forums (http://www.bimmerfest.com/forums/index.php)
-   X5 E53 (1999 - 2006) (http://www.bimmerfest.com/forums/forumdisplay.php?f=22)
-   -   2005 x5 reading misfire (http://www.bimmerfest.com/forums/showthread.php?t=674178)

Toopricey01 02-03-2013 07:30 PM

2005 x5 reading misfire
 
I have a 2005 x5 I have taken it to the BMW dealer and they still can't not fix. Check engine lights flas and at times it will not go over 5 mph, but if the codes are reset it will be fine for a day or two. Codes are reading misfire on 5 and 7 also multiple misfires and running to rich, can someone please help me out with this please. Have replaced plugs and coils and they supposedly did a smoke test and still nothing...:dunno: thank you

QSilver7 02-04-2013 08:13 AM

Help us help you better...once again, the most important details about your "X5" is missing. Please consider creating a signature that has your model/model year/build date. The E53 X5 has multiple models/engines/transmissions/parts/etc that change during the production from the 2000-2006 model year.

If you have the 4.4 (N62) engine...do a search using "intermediate levers" as the search phrase...or do a google search using "bmw e53 x5 intermediate levers"...and see if your symptoms match this issue.


http://bimmerboard.com/members/q/ori...0Line%20Up.jpg

upallnight 02-04-2013 12:01 PM

If it is fine after you reset the SES light then you have a misfire in which after a while, the computer is shutting down the injector(s). The engine may have a "slight " misfire, but after x numbers of misfires has been registered on the computer the computer will shut down the injector in the cylinder that is misfiring so now you don't have a "slight" misfire, but a misfire all the time. A "Lean Condition" will be classified by the computer as a misfire even though the cylinder is firing.

sunny5280 02-04-2013 04:45 PM

Quote:

Originally Posted by Toopricey01 (Post 7357671)
I have a 2005 x5 I have taken it to the BMW dealer and they still can't not fix. Check engine lights flas and at times it will not go over 5 mph, but if the codes are reset it will be fine for a day or two. Codes are reading misfire on 5 and 7 also multiple misfires and running to rich, can someone please help me out with this please. Have replaced plugs and coils and they supposedly did a smoke test and still nothing...:dunno: thank you

Possibly the oil separator hoses? See this thread for details:

http://www.bimmerfest.com/forums/sho...=oil+separator

They're easy to check and an inexpensive fix if they're the problem.

upallnight 02-04-2013 06:08 PM

Quote:

Originally Posted by Toopricey01 (Post 7357671)
I have a 2005 x5 I have taken it to the BMW dealer and they still can't not fix. Check engine lights flas and at times it will not go over 5 mph, but if the codes are reset it will be fine for a day or two. Codes are reading misfire on 5 and 7 also multiple misfires and running to rich, can someone please help me out with this please. Have replaced plugs and coils and they supposedly did a smoke test and still nothing...:dunno: thank you

How do you know that the car is running rich? What was the code for the rich condition?

DTANDJT 02-06-2013 12:02 PM

Did they check the spark sensor?

upallnight 02-06-2013 02:10 PM

Quote:

Originally Posted by DTANDJT (Post 7363808)
Did they check the spark sensor?

What's a "Spark Sensor"?


All times are GMT -7. The time now is 10:55 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms