Bimmerfest - BMW Forums

Bimmerfest - BMW Forums (http://www.bimmerfest.com/forums/index.php)
-   X5 E53 (1999 - 2006) (http://www.bimmerfest.com/forums/forumdisplay.php?f=22)
-   -   Makes a whistling sound when given little gas (http://www.bimmerfest.com/forums/showthread.php?t=689679)

Spring20 04-14-2013 11:55 AM

Makes a whistling sound when given little gas
 
When i give my 2006 x5 a little gas it makes an annoying whistling sound when i give it a little gas. Not when idling, or when i accelerate hard just when you push the pedal a little. I really am aggrevated by it because it is right where im always pushing the pedal. I was reading on net by other owners( before i joined bimmerfest) that it could be the pulleys. Any input?

dalekressin 04-14-2013 11:57 AM

Check for OBDI codes next.
Possible air leak.

Theronmk 04-14-2013 12:05 PM

It could be that or a water leak is making water reach places it is not supposed to. My e36 320i has a radiator problem which was forcing me to pour water very often, the leak was somewhere down there some water touched parts its meant not to. We I start driving, applying a lil gas for the first few minutes the car would make that squealing sound.

Sent from my GT-I9300 using Bimmer App

Spring20 04-14-2013 04:27 PM

Thanks for the info

745iguy 04-14-2013 05:25 PM

1 Attachment(s)
Mines did this was the rubber boot that connects to the Throttle Body; 18$ part from a dealer (mines was free caught it when purchasing) and not much work to replace, inspect for a post maf vacuum leak.
Was a high pitched whistle only on acceleration.
If you can have a buddy press the pedal while you're looking under the hood to pinpoint the noise area if its not as obvious as mine was.

Spring20 04-14-2013 05:35 PM

Thanks for the reply. I'll have it checked

745iguy 04-14-2013 05:43 PM

Ps: do you have 3.0 6, a v8? Cant tell by your sig or info.

Spring20 04-14-2013 05:48 PM

3.0 6

745iguy 04-14-2013 06:13 PM

Okay, be sure to let us know what the sound is when you check :thumbup:

Damienreilly 04-19-2013 02:00 PM

http://www.bimmerfest.com/forums/sho...d.php?t=689764

just read this then seen your post sounds like the same prob they have a u tube video on how to fix the prob

Spring20 04-19-2013 02:50 PM

I just bought it. Im having the dealer fix it whatever it is. I'll let you know what it winds up to be

mdrob70 04-24-2013 08:11 PM

Quote:

Originally Posted by 745iguy (Post 7518331)
Mines did this was the rubber boot that connects to the Throttle Body; 18$ part from a dealer (mines was free caught it when purchasing) and not much work to replace, inspect for a post maf vacuum leak.
Was a high pitched whistle only on acceleration.
If you can have a buddy press the pedal while you're looking under the hood to pinpoint the noise area if its not as obvious as mine was.

I can confirm that this boot can be a culprit when cracked. Experienced the same issue, and just had it replaced. No more whistle.

Teemo Panda 04-24-2013 09:09 PM

If i remember correctly, there was a problem with the timing or serpentine belt, so they had to replace it under warranty then, after that it was fine :)

Spring20 04-25-2013 06:31 AM

Its getting fixed on sat. I'll let u know what happens. Thanks for reply

Spring20 04-25-2013 06:59 AM

What a paint job on your x3

Spring20 04-27-2013 12:46 PM

It was the disa unit. No more squeal.


All times are GMT -7. The time now is 10:20 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms