View Single Post
  #110  
Old 01-19-2012, 03:08 PM
micuzzu42 micuzzu42 is offline
Registered User
Location: Montreal
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 7
Mein Auto: bmw
Quote:
Originally Posted by pburnett View Post
A couple weeks ago, I got the "terrible triad" of lights (ABS, 4x4, and Brake). Recently, I got the clicking noise after turning the car off and was able to determine that it was coming from a transfer case. Using several posts from here, especially this one:

http://www.bimmerfest.com/forums/sho...6&postcount=19

I bought a new transfer case actuator and installed it. Problem solved, no lights, no clicking, all better. It is not a cheap part at 720 bucks from getbmwparts.com, and 900 bucks elsewhere, so the engineer in me wanted to figure out why they were failing.

Which brings me to the purpose of this post. I disected the old actuator to find out what the heck is going on inside it. I appologize for the huge pictures, but some sort of resolution was needed to describe what I was trying to say.

What the actuator looks like when off the car:


And broken down into the pieces: Bottom right is the motor, top right is the brush assembly, top left is a guard of some sort that pops off (albeit bent and unusable once you have it off) and the bottom left is the gear assembly (we'll focus on this one)


After I popped off the oil guard piece, here is what the inside looked like, a ton of shavings and grease.


and closer:



So you can see the motor turns a worm gear which is mated to a black gear (which is made of plastic !!!) Eventually, this gear wears down like crazy and doesnt have any teeth left to grip the worm gear. This is what causes the slipping, and the error lights, and especially the clicking sound.

In this photo, you can see the change from good gear area to the bad area. The good area is on the left, and as you follow the black gear around to the right, you can see where it has been worn down from sitting all the time.




So, I went farther. I took off the black gear to see what it looked like:
Good side (what it should look like everywhere):


Bad side (Cause of the problem)


POTENTIAL SOLUTION:

So now we know what the cause is, how can we fix it? It has been (from my research) that everyone just buys a new actuator. Yes, it fixes the problem, I can vouch for that, but I don't know how many other people looked into what CAUSED the problem.

I bet you could unbolt the motor from the gear housing assembly (it is held on by 4 torx bolts that come off quite easily compared to trying to remove the actuator from the car).
Mark a location of the current position on the white plastic gear you can see in the first photo. After the motor is unbolted and removed (ONLY THE MOTOR, DONT DESTROY YOUR ACTUATOR AND TAKE THE WHOLE THING APART!!!!), turn the white plastic gear 180 degrees from its current location. This takes the bad part of the gear and puts it where it will not get used, which means that a good part is now in contact with the worm gear.

Re-insert the motor and bolt back together. This should give you, say another 65k miles (when mine failed) or so before you likely have to replace the actuator. Re-install on your transfer case, and voila! you should be good to go with only an hour or so of your time wasted instead of time and 900 bucks.

I haven't tried this, so try it at your own risk, but with pulling everything apart, it seems like a pretty safe bet, but obviously I can't be held responsible if something does go wrong.

Hope perhaps it can save someone almost a thousand dollars. I believe my logic is sound, but I look forward to your comments!
Hi there i would like to thank you for the info you posted .today i turned the gear on my x3 like you said and it work like a charm, fantastic thanks
Reply With Quote