View Single Post
  #1  
Old 11-09-2012, 08:38 PM
wil33562 wil33562 is offline
Registered User
Location: AR
 
Join Date: May 2010
Posts: 40
Mein Auto: 2007 X3 / 2007 335i
2007 X3 will crank but not start

Well after the night I've had, I'm not sure if I want to see what the repair bill is going to be!

I have a 2007 X3 Sport. It currently has 111,200 miles. I purchased it in 2008 as a CPO with 23,000 miles on it.

It has been a great vehicle. I've had a couple of minor issues while it was under warranty with the transfer case leaking and the brakes whining. These were both around 40,000 miles. However, around 90,000 miles I started noticing oil loss according to the onboard oil gauge. I added a quart. Around 95,000 miles the same thing happened so I took it in under CPO warranty. The dealership replaced the exhaust cam shaft and valve cover gasket.

I've always done all maintenance myself. I replaced the spark plugs in March 2012 right at 95,000 miles before I took it in above. I replaced the differential fluid and transfer case fluid at 95,000 miles too. The engine oil was last replaced at 97,000.

About two months ago I started the X3 and put it in reverse. It died. I restarted it and it was fine. It has been fine ever since.

I drove it about 50 miles to work this morning with no issues. This afternoon after getting off work I tried to start it. It cranks, but will not start. I quickly read online that some people have said this is a sign the battery is about to die. I tried to jump it from another vehicle, but got the same results. I then had my friend take me to Advance Auto to get a Group 48 battery. I installed it, but also got the same results.

I called my dealer, but they said it could be anything from a bad fuel pump, to a random sensor, to a bad fuse. They suggested that I tow it in.

At this point, being 50 miles away from home and 90 miles in the opposite direction away from the nearest BMW dealer, I felt that getting it towed was probably the best option. There are no well known indy's in my area.

Luckily, I remembered that I had emergency roadside assistance with my insurance company. So I called in for a tow. The insurance company covered up to $75.00 of the tow. But since it had to be towed 90 miles, I still had to pay $268.00 in towing fees!

Finally, to top it off, on the way back home with my wife in her three month old GMC Terrain, we hit two raccoons. One knocked the bumper cover loose!

I'm scared to think about what it could be causing the problem with not starting. I tried my wife's key when she got there to pick me up, but it was the same results.

Does anyone have any idea what else it could be and how much I might be looking at paying through the dealership?

It looks like it will be Monday before it gets processed into the service department and looked at.

Thanks,

-w
Reply With Quote
Advertisement