View Single Post
  #1  
Old 11-17-2012, 02:51 PM
neonphire8604 neonphire8604 is offline
Registered User
Location: albany, ny
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 49
Mein Auto: 1998 BMW 540i
540i cranks one revolution and stops. Will not start

1998 540i M62 non vanos engine

I just finished replacing the clutch and now the car wont start. It will crank for what sounds about 1 revolution and cut out and continue.When it cuts out the steering wheel will go up and down as if the ignition switch is shut off and on. The thing that puzzles me the most is that it will crank normally if I unplug the crank sensor.

Here are the things I have verified:

-Checked the ohms of my brand new oem crank sensor. (624)
-Double checked all of the teeth on the reluctor wheel on my jb race flywheel through the sensor hole.
-Checked for spark and have it when it eventually gets to my cylinder with the tester on it.
-Checked for fuel pump activation and have it.
-Checked for codes in generic with my snap-on ethos. None present.
-The scan tool shows no RPM in generic but it is slow in that mode.

I was experiencing a whole bunch of random electrical problems before I removed the trans but the car always started. I would intermittently not have any dash indicators for the turns and high beams. I had an abs and traction light on and my cruise stopped working.

What the hell is going on here? All I did was change a clutch and it somehow resulted in a no start condition. This car really pisses me off...

Any advice would be greatly appreciated.

Last edited by neonphire8604; 11-17-2012 at 08:08 PM.
Reply With Quote
Ads by Google