View Single Post
  #47  
Old 12-17-2012, 02:15 PM
YinD YinD is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Denton Texas
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 162
Mein Auto: 2003 540iA M-Sport
Update: I took the car to a more experienced Indie and it has been there for 2 weeks now. (due to abnormally warm weather, the issue hasn't been reproduceable.) There are no error codes from the transmission. When it stops, the trans ecu is in drive and gear shifter is in drive. They suggested a reman transmission.

Last week, I placed a call to ZF Transmission and managed to find someone who led me to look into the E38 forum for dislocated axle shafts. He told me that the error code represents a discrepancy between the wheel speed sensor and the transmission output shaft sensor. Not indicating a problem with the transmission. He remembered that the 7 series had these same symptoms and probably share the same rear diff.

My research came up with these threads:
http://forums.bimmerforums.com/forum....php?t=1133480
http://bimmerboard.com/forums/posts/1432/
http://www.bimmerboard.com/forums/posts/737193

This information fit the symptoms very closely, so I had the indie verify this theory. To my surprise, they had not witnessed what the dirveline was doing during an episode. This morning, they reported back that the car stopped and the driveline was still spinning. When they raised the car, they noticed the wheel end moved inward about 1/2".

The indie is replacing the left side seal and lockring. Inspecting the right side for play.
__________________

2003 BMW 540i A M-Sport with factory Navigation and CD changer; winter package
1997 Toyota Landcruiser 40th anniversary edition

~split personality~
Reply With Quote