Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 6 Series > E63 / E64 6 Series (2003 - 2013)

E63 / E64 6 Series (2003 - 2013)
The E63/E64 BMW 6 Series builds on BMW's sporty heritage with aggressive lines and an incredible motor to back the design up. Available in coupe and convertible trims with a standard 4.8 liter engine producing 360 horsepower and 360 lb-ft of torque, the 6-series is a popular choice that exceeds expectations.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 07-10-2012, 12:25 PM
CJ645Bern's Avatar
CJ645Bern CJ645Bern is offline
youtube.com/lidlgangsta
Location: Deptford, NJ
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 224
Mein Auto: 05' 645ci & 01' z3
Yeah uhm, what is this?

This warning has popped up a couple times already. Not too often tho but only shows for like 10 seconds. Can anyone tell me more about this? I had a post on this already but this time I got a picture.of the warning. All answers appreciated!
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	uploadfromtaptalk1341948212967.jpg
Views:	237
Size:	57.5 KB
ID:	332380  
__________________
live fast, drive faster

2010 Acura TL (daily driver)
2005 BMW 645ci Coupe (traded for TL)
2001 BMW z3 3.0i vert' (TOTALED RIP)
1991 NISSAN 300zx 2+2 (gave to brother)
2007 BMW z4 (traded for 6er)
Reply With Quote
Advertisement
  #2  
Old 07-10-2012, 02:02 PM
645/333's Avatar
645/333 645/333 is offline
Michael
Location: uk
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 1,161
Mein Auto: Black Sapphire BMW Z4 3L
First check your oil level in the engine, you have a dip stick as yours is a 645ci, then it maybe oil pressure sensor!!! as a starter!!!!
__________________

Does my bum look good in this !
Reply With Quote
  #3  
Old 07-10-2012, 05:37 PM
HerbP HerbP is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Georgia
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 2,636
Mein Auto: 2005 645Ci & 2007 750Li
I would suggest checking your oil 1st. Next I would purchase a oil pressure switch, & replace it to see if the problems go away. If this does not correct the problem, have it towed somewhere for service. Do not operate the car until this problem goes away. If you can change the oil filter, remove it & cut it open to look for metal shavings. Take pics if needed, & post for help.

I hope it's just a bad switch!

Good Luck!
Reply With Quote
  #4  
Old 07-10-2012, 06:03 PM
Yorgi's Avatar
Yorgi Yorgi is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Toronto
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 3,560
Mein Auto: '04 M3 / '06 650i Cab
The pressure sensor is a $10 part, I would change that first.

Like everyone else said, it the level is OK and the sensor does not fix the error I would tow it. If your pressure is actually low the engine can self destruct in under a mile of driving.
__________________
Straight lines are for fast cars...turns are for fast drivers
'04 M3 - track
'06 650i Cab - daily driver
'02 Highlander - kid hauler
'01 330Ci - winter beater

Reply With Quote
  #5  
Old 11-11-2012, 09:27 PM
herika herika is offline
Registered User
Location: L.A.
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 19
Mein Auto: 2004 BMW 645ci
Quote:
Originally Posted by 645/333 View Post
First check your oil level in the engine, you have a dip stick as yours is a 645ci, then it maybe oil pressure sensor!!! as a starter!!!!
Where is the dip stick on the 645?
Reply With Quote
  #6  
Old 11-12-2012, 01:04 AM
645/333's Avatar
645/333 645/333 is offline
Michael
Location: uk
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 1,161
Mein Auto: Black Sapphire BMW Z4 3L
Quote:
Originally Posted by herika View Post
Where is the dip stick on the 645?
On the right hand side towards the back of the engine, has a red loop to pull out with !!!
__________________

Does my bum look good in this !
Reply With Quote
  #7  
Old 07-11-2012, 06:11 PM
CJ645Bern's Avatar
CJ645Bern CJ645Bern is offline
youtube.com/lidlgangsta
Location: Deptford, NJ
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 224
Mein Auto: 05' 645ci & 01' z3
Even tho the warning shows up for only a few seconds?
__________________
live fast, drive faster

2010 Acura TL (daily driver)
2005 BMW 645ci Coupe (traded for TL)
2001 BMW z3 3.0i vert' (TOTALED RIP)
1991 NISSAN 300zx 2+2 (gave to brother)
2007 BMW z4 (traded for 6er)
Reply With Quote
  #8  
Old 07-11-2012, 06:44 PM
Yorgi's Avatar
Yorgi Yorgi is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Toronto
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 3,560
Mein Auto: '04 M3 / '06 650i Cab
Well depends how much of a gambler you are. A new motor is $23,455.44.
__________________
Straight lines are for fast cars...turns are for fast drivers
'04 M3 - track
'06 650i Cab - daily driver
'02 Highlander - kid hauler
'01 330Ci - winter beater

Reply With Quote
  #9  
Old 07-12-2012, 01:08 AM
645/333's Avatar
645/333 645/333 is offline
Michael
Location: uk
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 1,161
Mein Auto: Black Sapphire BMW Z4 3L
You have not come back and said the oil level is correct, this is so easy to check!!! as stated this is a starter!!! Yorgi is +1 for a few bucks having the car checked or part changed the above, or get the car towed to a garage to check, oil pressure is not something you play around with on a " I think it will be ok" basis ! That is why the warning is there!!!!
__________________

Does my bum look good in this !

Last edited by 645/333; 07-12-2012 at 01:09 AM.
Reply With Quote
  #10  
Old 11-11-2012, 06:41 PM
mrtwo2 mrtwo2 is offline
Registered User
Location: orlando
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 50
Mein Auto: 528i-645ci
his oil was problably low
Reply With Quote
  #11  
Old 03-27-2013, 10:47 AM
shan904 shan904 is offline
Registered User
Location: Jacksonville, FL
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 73
Mein Auto: 2005 645ci
Ok so I have been getting this same warning recently but it flashes and then goes away. I had my oil changed at the dealership recently and this was not happening before that. The dealership put 5W-30 oil in my car and on the oil change before that, that I did myself, I read on here I should put 0W-40 Mobil 1 oil in it so I did. Could this be a bad sensor or is the lighter oil in the car now whats causing this warning to come on? Should they have put 0W-40 in when they change the oil? Why would the warning be coming up but going right away. It has done this a few times, but again it has only started happening since the dealership changed my oil.
Reply With Quote
  #12  
Old 03-27-2013, 01:58 PM
HerbP HerbP is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Georgia
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 2,636
Mein Auto: 2005 645Ci & 2007 750Li
The 645 manual actually does say 5w30. My 750 says 0w40. These are the N62 same engines! The only difference is a 4.4L verses a 4.8L. I don't think either oil would cause a problem, as long as it is serviced properly!
Reply With Quote
  #13  
Old 03-27-2013, 10:37 PM
Skarv Skarv is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Silicon Valley
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 120
Mein Auto: '05 645i convert
I doubt this is an oil level issue because the 645 (or at least mine) has an electronic oil level sensor as well as the dipstick.

A while back, on my first oil change, I pinched the o-ring on the filter housing, and hence started losing oil pretty quickly. Before long, I got a "low engine oil" warning when it got to about 2 quarts low.

I was surprised as I thought we in the dipstick era didn't get the electronic warning.

Heed Yorgi's advice... replace that sensor. Cheap part, and not hard to do. While you are at it, you might as well replace the o-rings on the vacuum pump since taking it out will make the oil pressure sensor removal vastly easier.

If you can't do any of that, then listen to him again and have it towed. You just don't mess with oil starvation in an engine. It can total your car in seconds. Not minutes, seconds.
Reply With Quote
  #14  
Old 03-28-2013, 11:51 AM
shan904 shan904 is offline
Registered User
Location: Jacksonville, FL
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 73
Mein Auto: 2005 645ci
The warning light only came up when the car was stopped.
When I was stopped I would put the car in neutral and rev the engine a little and the warning would go away. It would also go away when I just took off. I did this my whole way home from work yesterday.
Took my car in to the indy mech today. A little bit of oil puddled up under the car while they were looking at it. This was the first time oil had leaked since the warning came up a couple days ago because the first thing I did when it came on was check my oil level and for leaks under the car and it looked fine.
They were able to see the oil was leaking from where the oil pressure sensor is.
They are replacing the sensor and believe this will fix the issue. Mind you, on my way to work this morning the warning light never came on. It didn't come on all the way to the shop either.

I guess my question is, will replacing the whole sensor need to be done to fix the leak or can an O ring just be replaced. I know the sensor is a cheap part I'm just curious.
Also, he said the oil pressure is ok so does that mean I have a bad sensor and that's what was causing the warning to come up, or is the leaking oil what caused the warning, but how could this be if he said the oil pressure in my car was fine? I think it's great it's only the sensor so I'm not really questioning the repair, I guess I'm just trying to have a better understanding of what caused it.
Reply With Quote
  #15  
Old 03-28-2013, 11:59 AM
Skarv Skarv is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Silicon Valley
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 120
Mein Auto: '05 645i convert
My understanding is that these sensors have a failure mode that leads to leaks. It is not just the gasket/o-ring, but somehow the part breaks a leak. Take my comment with a grain of salt as I am only sharing hearsay.

I'd also say that if the leak was affecting the pressure reading, it is most likely related to the part not the seal. If the leak its self was big enough to lower the pressure in the engine, you would have pushed all the oil out of the engine in very short order. But if oil was getting inside the pressure transducer, then readings could be compromised with relatively small oil losses. Disclaimer: this is my educated guess, not an experientially based verdict.

Glad you didn't end up running without oil!

And BTW... while they are in there... have them do the vacuum pump. $15 of parts and an extra hour of their time, and you will eliminate another leak that is likely to eventually bite you.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 6 Series > E63 / E64 6 Series (2003 - 2013)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 09:14 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms