Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 7 Series / 8 Series > 7 Series - E65 / E66 (2002 - 2008)

7 Series - E65 / E66 (2002 - 2008)
Discussion pertaining to the flagship BMW here.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-01-2012, 10:27 AM
los2much's Avatar
los2much los2much is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: south carolina
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 297
Mein Auto: 745li
My 745li is idling up and down at 1500 rpm

It dont idle like this when sitting in park but only as you going down the road and its at 1500rpm where it goes up and down. If anyone ever experienced this please help me out on the fix and please be detail thanks.
__________________
Reply With Quote
Advertisement
  #2  
Old 11-01-2012, 11:06 AM
SFbay SFbay is offline
Account Under Review
Location: SF
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 893
Mein Auto: BMW 745i
Quote:
Originally Posted by los2much View Post
It dont idle like this when sitting in park but only as you going down the road and its at 1500rpm where it goes up and down. If anyone ever experienced this please help me out on the fix and please be detail thanks.
It's your tranny acting up.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-15-2012, 05:39 PM
cmpcpro cmpcpro is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: SoCal
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 801
Mein Auto: Nothing
Quote:
Originally Posted by SFbay View Post
It's your tranny acting up.
Well I have been having this issue every morning when I take the car out of the garage.. It happens for the first mile or so then goes away.. I couldn't tell if it was the tranny acting up or the motor running weird.. well today I threw it in M mode while going down the road in 5th having the issue and it remained, it's not the tranny shifting/searching, it's something with the motor. Now I don't drive hard, but I have no idea how the PO drove.. anyway, I noticed when I fired it up the other night when it was cold I could hear the exhuast while I was leaning in the trunk and it sounded a tad bit rough and I think I could smell a little fuel.. anyway, since then I have replaced the stock plugs which were shot with new Iridiums. The coils look to have been done around 07 because they all had an 07 date (MM/DD/YY) of the same 07 date.. I took the MAF out the other night which looked brand new, but I cleaned it anyway.. any other ideas?? Thanks guys!!
Reply With Quote
  #4  
Old 11-15-2012, 07:41 PM
DFEL750I's Avatar
DFEL750I DFEL750I is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Toronto
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 1,859
Mein Auto: 750I
Guys if this is not happening when idling in neutral or when stopped in drive and is only happening when the car is coasting then its your torque converter. Check fluid level in the tranny...if it is properly filled then if you want to fix this issue then the torque converter has to changed.

Basically when the engine is not under load and the car is allowed to coast the wheels are freely spinning and the driveshaft is moving faster than the engine flywheel. The torque converter is responsible for doing torque manipulation to counteract that speed difference and keep the engine RPM constant. When the torque converter is not working right it will not do its job properly and therefore you will have the idle fluctuate.
__________________

Last edited by DFEL750I; 11-15-2012 at 07:42 PM.
Reply With Quote
  #5  
Old 02-11-2014, 12:13 PM
ssdriver27 ssdriver27 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Washington
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 240
Mein Auto: 2003 745LI Alpine White
Quote:
Originally Posted by DFEL750I View Post
Guys if this is not happening when idling in neutral or when stopped in drive and is only happening when the car is coasting then its your torque converter. Check fluid level in the tranny...if it is properly filled then if you want to fix this issue then the torque converter has to changed.

Basically when the engine is not under load and the car is allowed to coast the wheels are freely spinning and the driveshaft is moving faster than the engine flywheel. The torque converter is responsible for doing torque manipulation to counteract that speed difference and keep the engine RPM constant. When the torque converter is not working right it will not do its job properly and therefore you will have the idle fluctuate.
My guess is what he said. That or pvc related or vaccum related.
__________________
2001 Camaro Z28 custom built and custom turbocharged 600+WHP @ 14PSI. (SOLD)

1996 Maxima GXE (commuter/camping/Dogs are coming with, car)

2003 745LI Alpine White
Reply With Quote
  #6  
Old 02-11-2014, 12:34 PM
oldknife oldknife is offline
Registered User
Location: Capitola, CA
 
Join Date: May 2012
Posts: 71
Mein Auto: 2005 BMW 745i
I just dropped my car off at the shop for this issue, I changed ccv and new plugs.
Going to have the fuel filter replaced as well ... maybe its a coil or a injector or MAF.
I hope they figure it out. Will let you know what they discover.
Reply With Quote
  #7  
Old 11-01-2012, 11:18 AM
Khabar Khabar is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Virginia
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 574
Mein Auto: 745i 2005
I think it maybe flywheel getting stock.
Reply With Quote
  #8  
Old 11-01-2012, 11:20 PM
los2much's Avatar
los2much los2much is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: south carolina
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 297
Mein Auto: 745li
it has no problem changing gears
__________________
Reply With Quote
  #9  
Old 11-02-2012, 09:48 AM
Khabar Khabar is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Virginia
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 574
Mein Auto: 745i 2005
I know I have the same problem. it happens only when it time for trans to downshift,but if u use manual mode it work just fine. Take a look at flex disk maybe it broken
Reply With Quote
  #10  
Old 11-02-2012, 11:56 AM
BimmerBrad7's Avatar
BimmerBrad7 BimmerBrad7 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Jupiter FL
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 309
Mein Auto: 05 745 LI, 05 Acura RL
My car does exactly the same thing. Its pretty annouying. Same as you tranny shifts smooth as silk. But if im coasting down the road foot off the gas the rpms will go up and down slightly. Can't figure it out.
__________________
2005 BMW 745 LI Sapphire Black

22's, AC Schnitzer Kit, H&R Lowering Springs, Tinted tails and Signals, AC Schnitzer
Carbon Door Pillars, Cross Drilled and Slotted Rotors, Tuner Mod, Tinted Windshield,
30% Tint all the way around, and some other stuff I forgot.
Reply With Quote
  #11  
Old 11-04-2012, 09:53 PM
los2much's Avatar
los2much los2much is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: south carolina
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 297
Mein Auto: 745li
I wish some experience techs would chime in.
__________________
Reply With Quote
  #12  
Old 11-12-2012, 07:28 AM
MR 7 MR 7 is offline
Registered User
Location: Comin to you live from the 505
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 31
Mein Auto: 745Li
Try the infamous PCV valves or also known as crank case ventilators. I have attached a link so you can see what they look like

http://www.ebay.com/itm/OEM-BMW-E53-...-/160688315458
__________________
Reply With Quote
  #13  
Old 11-12-2012, 09:10 AM
Khabar Khabar is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Virginia
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 574
Mein Auto: 745i 2005
It is good thing to change them but it has nothing to with the problem
Reply With Quote
  #14  
Old 11-14-2012, 10:41 PM
Bryanycw Bryanycw is offline
Registered User
Location: Hong Kong
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 2
Mein Auto: 735I
Hello, I have same problem even changed MAF Sensor....really annouying, hope can have some suggestion & solution here.
Reply With Quote
  #15  
Old 11-15-2012, 12:30 AM
cmpcpro cmpcpro is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: SoCal
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 801
Mein Auto: Nothing
I have same issue, only when car is cold.. for first few minutes of driving, if it drops down to 1200rpm or so it will move up and down, after it warms up its gone.. I first thought tranny, but I am wondering it it has to do with motor.. I think maybe motor is not running at 100% and is making the tranny shift "off" maybe a little power short? who knows, really discouraged with these cars after reading nothing but problems with everything..
Reply With Quote
  #16  
Old 11-15-2012, 08:18 PM
cmpcpro cmpcpro is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: SoCal
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 801
Mein Auto: Nothing
This is not happening when at idle or coast.. When the car is cold for the first mile or so if you give it throttle everything is fine, but if you are feathering to stay at speed limit the tranny will drop into such a high gear the car will run at 1200RPM, and that is when I am getting the fluctuation.. while giving it throttle, if I let off gas then it goes away..
Reply With Quote
  #17  
Old 02-11-2014, 09:52 AM
blakey2000 blakey2000 is offline
Registered User
Location: raleigh, nc
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 15
Mein Auto: 2001 x5
me too

Did anyone ever figure this out? same issue . Car lightly surges up and down while triving, it shifts fine. Doesnt do it until warmed up. blakeyatwork@yahoo.com any ideas?

It isnt throwing any codes....

2003 745i

Last edited by blakey2000; 02-11-2014 at 09:54 AM.
Reply With Quote
  #18  
Old 02-11-2014, 05:35 PM
Joe750's Avatar
Joe750 Joe750 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Whittier
 
Join Date: May 2013
Posts: 180
Mein Auto: 750li
I have the same issue ! Never made a big deal about it but it does bug me !


Sent from BimmerApp mobile app
Reply With Quote
  #19  
Old 02-26-2014, 02:02 PM
Busarider Busarider is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Toronto
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 353
Mein Auto: 745LI
It seems that car has learnt drive adaptations from the previous owner, try resetting your transmission using the method described in the forum first.
Does this happen when you use diffrent set of keys? has the software been updated for the transmission? check with the dealer.
Reply With Quote
  #20  
Old 02-27-2014, 01:39 PM
CarFanatic CarFanatic is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Montreal
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 225
Mein Auto: BMW 750LI 2006
i had the same issue , have the dealer run the code you'll have a misfire and usually you need to have the head replaced . I had mine replaced and its perfect but remember if you do nothing about it. it gets a lot worse literally my car would galap ...
Reply With Quote
  #21  
Old 03-07-2014, 02:55 AM
erniejazz erniejazz is offline
Registered User
Location: Austin
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 65
Mein Auto: 745il
I have the same issue cruising at 38-40 mph. Having the Maf cleaned, new fuel filter, new air filter, new ccvs.... should have it back tomorrow. Also new battery and registration. Hoping this helps. Secondary air was very dirty so maybe choking a bit. Cleaned that using the AGA tool. Who knows.
Reply With Quote
  #22  
Old 03-07-2014, 06:06 AM
los2much's Avatar
los2much los2much is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: south carolina
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 297
Mein Auto: 745li
have anyone figured out the fix for this problem?
__________________
Reply With Quote
  #23  
Old 03-07-2014, 07:51 PM
MichealY60 MichealY60 is offline
Registered User
Location: New zealand
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 3
Mein Auto: 745I E65
Mine does same thing. even worse coz the gear change is really slow when I push the gas hard like around 5000 rpm. it will take 3? 4? second to change to higher gear. And feel its get worse and wores
Reply With Quote
  #24  
Old 03-08-2014, 02:23 AM
KillaGorilla KillaGorilla is offline
Registered User
Location: Tulsa, OK.
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 25
Mein Auto: 745Li
i made this same post a few months ago and was told it was possibly the torque converter, but it quit doing it and i haven't had to fix it yet.
__________________

Last edited by KillaGorilla; 03-08-2014 at 02:29 AM.
Reply With Quote
  #25  
Old 03-08-2014, 01:09 PM
MichealY60 MichealY60 is offline
Registered User
Location: New zealand
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 3
Mein Auto: 745I E65
Quote:
Originally Posted by KillaGorilla View Post
i made this same post a few months ago and was told it was possibly the torque converter, but it quit doing it and i haven't had to fix it yet.
Hi thanks for the reply. Yep I think so. Hows your one now? I starting feel its get worse...........
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 7 Series / 8 Series > 7 Series - E65 / E66 (2002 - 2008)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 05:22 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms