Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > F10 / F11 (2011 - Current)

F10 / F11 (2011 - Current)
The new chapter in the highly successful story of the BMW 5 Series Sedan (F10) and wagon (F11)

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-07-2012, 06:56 AM
Ralph1201's Avatar
Ralph1201 Ralph1201 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Cleveland
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 382
Mein Auto: 2013 BMW 528i
Tire Pressure acts strange FIXED

2 weeks back, when i started my car after shopping, it showed Front Left tire yellow "pressure low, drive and brake safely". i drove home, waited the tires to cool down and checked with gauge - all showed around 38 psi. so i started the car and resetted TPMS. Guess what, warning went away.

i read in another thread that there is a threshold for the TPMS indicator to turn yellow, and it is 25 psi. i would imagine that the tire pressure go down below that once the tires cooled down. Normally, warnings show up during startup, but goes away once the tires warm up. in my case just the opposite has happened.

same thing happened the next time i took my car. after driving 10-15 mins (i.e tires warm up), warning in front left. once back at home and tire cool down and TPMS reset, it goes away. anyways, i went ahead and filled more air into the problem tire and ever since no warning occurred even after driving quite a lot.

last week i coded for TPMS pressure display. it shows the same thing! the problem tire shows 27 at cold start, goes up to 28.3 and then after 15 mins driving, even though tire temperature keeps going up, pressure goes down to 25.5.
no warnings yet, confirming the 25 psi threshold for yellow. all other tires behave normally. ie. 37 psi at start increases to 40 along with the temperature rise.

is the tire flat??
__________________
2013 BMW 528i. My first Car.

Last edited by Ralph1201; 11-14-2012 at 05:54 AM.
Reply With Quote
Advertisement
  #2  
Old 11-07-2012, 07:39 AM
The X Men The X Men is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: MA
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 5,363
Mein Auto: 2015 535xi 2013 X3 35i
Sounds like you have a bad sensor.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-07-2012, 09:42 AM
Silververtu Silververtu is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: US of A
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 126
Mein Auto: 2013 550i M Sport
Did you also check the tire pressure with tire pressure guage?

Side note, I may have seen you on I-90W between E 55th and E 72th street exit on Sunday evening
__________________
2013 BMW 550i M Sport SAT

Gone But Not Forgotten:
2006 AUDI 2.0T A4 Avant, 2007 BMW Z4 3.0si Roadster, 2006 BMW M Roadster
Reply With Quote
  #4  
Old 11-07-2012, 09:58 AM
Ralph1201's Avatar
Ralph1201 Ralph1201 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Cleveland
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 382
Mein Auto: 2013 BMW 528i
Quote:
Originally Posted by Silververtu View Post
Did you also check the tire pressure with tire pressure guage?

Side note, I may have seen you on I-90W between E 55th and E 72th street exit on Sunday evening
Heyy.. good to see a fellow fester from CLE!!
F10's are very few in number in here, I must say. My eyes light up even when i see a BMW!

Yes, i checked the pressure with my guage, it showed all four at 37-39.
im gonna buy two more and measure to confirm it. (thats what TJ does! )
__________________
2013 BMW 528i. My first Car.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-13-2012, 08:58 AM
milepig milepig is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Chicago
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 431
Mein Auto: 535i
I'm also having a similar issue. The manual says that my particular tires should be at 35psi.

I had the sensor come on last night, and checked all four tires this morning. They all read between 33 and 35 psi. (this is using the previously recommended Amazon digital gauge.) I filled them all a little, so they're now around 37ish and reset the system. So far so good.

This is the second time this has happened, in about 2 months. Bad sensor??
Reply With Quote
  #6  
Old 11-13-2012, 10:56 AM
mrcamp mrcamp is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Chicago burbs
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 294
Mein Auto: 2011 535 IX - March build
I recommend this gauge. It works quite well for me - http://www.amazon.com/Accu-gage-Tire...pr_product_top
__________________
2011 BMW 535i Xdrive (3/2011 build), Space Grey/Black Dakota, premium 1&2.
Reply With Quote
  #7  
Old 11-14-2012, 05:41 AM
pal joey pal joey is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: new york city
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 292
Mein Auto: 2012 535xi m sport
i check my tires regulary,with a guage.
as soon a the weather got cool here, tire alerts came on at startup.

when i checked them they were all down around 10 pounds each.
i have never seen tires drop that much pressure before.

this is the first time ive ever had runflats and dont know of they lose more air or lose it more quickly then traditional tires.
the low profile tires make it more difficult to see the loss. when driving i didnt feel the loss,because the loss was gradual.
Reply With Quote
  #8  
Old 11-14-2012, 05:53 AM
Ralph1201's Avatar
Ralph1201 Ralph1201 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Cleveland
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 382
Mein Auto: 2013 BMW 528i
Glad to report that the issue has been fixed. As X Men had spontaneously diagnosed, it was indeed the sensor system at fault. replaced that and now my TPMS shows very similar pressure to my guage.
__________________
2013 BMW 528i. My first Car.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > F10 / F11 (2011 - Current)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 01:05 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms