Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 7 Series / 8 Series > 7 Series - E38 (1995 - 2001)

7 Series - E38 (1995 - 2001)

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-16-2012, 06:27 PM
tobytobitobe tobytobitobe is offline
Registered User
Location: SF Bay Area
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 2
Mein Auto: 1998 740iL
HELP - 1998 740 won't accelerate

I recently purchased a 1998 740iL (190k miles). When I start the car in the morning, or after a few hours of sitting, the car will not accelerate. For the first 5-10min, it goes no more than 5mph, pedal to the floor. In Neutral, the engine revs just fine. Temperature gauge is cold. After a while, it will slowly warm up and accelerate fine (temp gauge reaches normal). The only dash lights that show up is "CHECK COOLANT LEVEL".

Please keep in mind, that the reason I'm posting here is to avoid taking the car to the dealership. I've been to a few small mechanics who aren't sure what the problem is.

All help is appreciated, but what I'm really looking for is someone who's had a similar problem or is pretty certain they know what the problem is... (previous posts have been answered, but not resolved, with no further comments).

NOTE: I have changed the transmission fluid and filter, but it has not resolved the problem.

Thanks in advance!
Reply With Quote
Ads by Google
  #2  
Old 11-16-2012, 10:45 PM
Sobek Sobek is offline
Registered User
Location: Queensland, Australia
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 25
Mein Auto: 1996 BMW 730iL
Had a very similar problem to this on my car shortly after buying it. Turns out it was the o2 sensors on their way out.

That's pure speculation though and the only way you can get any real certainty in an answer right now is to hook it up to a computer / scanner and pull the codes. If it's the o2 sensors starting to fail, then they should almost certainly be throwing a code. Generally speaking anything that's failing to a point of crippling the car THAT bad will almost certainly present with some kind of error code.

That would be my first stop, then we can go from there. Otherwise you'll start blowing money on random parts trying to solve it and wind up spending more than a dealer would charge in the first place!!
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
accelartion studder, accelerate, accelerate pedal, acceleration, acceleration hesitation, bmw, filter, fluid, tranny, trans, transmission


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 7 Series / 8 Series > 7 Series - E38 (1995 - 2001)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 05:27 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms