Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 7 Series / 8 Series

7 Series / 8 Series
The BMW 7 series and 8 Series Forum

 
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-25-2007, 12:55 PM
Adi's Avatar
Adi Adi is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Hamburg, Germany
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 333
Mein Auto: E38 750iL, A6 (4f) Avant
Help please. E38 750iL won't start.

Hello E38 Fans.
Well, I bought an E38 750iL and got it home Friday night (travelled about 200 miles from dealer). Drove yesterday also, maybe 20 miles. Both days so far it has been fine with no indication of any issues.
Tonight, I go out to the car, unlock it using the remote, internal lights all come on, etc...still no sign of any issues. Put the key in the ignition, turn it to start....nothing, except 'Ping'...check number plate light....check fog lights...transmission emergency mode...monitor flashes and goes crazy...lots of noise from the dash...but not a sign of life from the ignition. Take key out. Put it back in and try again... 'Ping'...check headlights...monitor flashes and goes crazy...lots of noise from behind dash...but again...nada. All internal lights, headlights,etc working no problem. If I try to start with headlights on they also flash and go crazy, just like the nav/tv monitor.
Help please. Every time I try to start it, it throws up different error message each time...none of which are true (like check headlights when I switch them on they are all fine).
Any ideas? Have I just thrown good money down the toilet? :-(

Last edited by Adi; 03-25-2007 at 01:14 PM.
Ads by Google
  #2  
Old 03-25-2007, 02:12 PM
TerryY's Avatar
TerryY TerryY is offline
Old Fogey
Location: Woodland Washington
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 663
Mein Auto: BMW '95 840
Check the battery voltage--if it is under 12.5 volts it needs to be charged and load checked-AutoZone and other parts stores do it for free.

If it is OK then the alternator output needs to be checked.
__________________
Terry
Woodland Washington
'95 840Ci
'00 Range Rover Vitesse
www.wuffer.net
www.8coupe.com
www.8er.org
  #3  
Old 03-25-2007, 09:54 PM
Adi's Avatar
Adi Adi is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Hamburg, Germany
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 333
Mein Auto: E38 750iL, A6 (4f) Avant
Terry, thanks for your quick reply. I hope it is only the battery. ;-) I'll let you know.
  #4  
Old 03-26-2007, 01:20 PM
Adi's Avatar
Adi Adi is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Hamburg, Germany
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 333
Mein Auto: E38 750iL, A6 (4f) Avant
OK, I checked the battery today... 8.5v according to the OBC test #9... so no surprise it won't crank.
I've put it on charge and will then check if it can keep its charge. Anyone know how I can check if the problem is battery only or if there's a problem with the alternator instead? Or is a battery health check the only option?

Slight problem with the battery if I need to change it. It is the old-style single by the way and someone has tightened the bolts onto the + and - terminals so hard that the bolts are bent. I can't undo them... looks like I may shear them if I give any more torque. Anyone had similar bolt issue and managed to get the damn things off?

Yea, I know lots of questions.;-)
 

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 7 Series / 8 Series
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 04:12 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms