Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 3 Series / 4 Series > E21 (1975 - 1983)

E21 (1975 - 1983)

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-15-2007, 11:00 AM
The Dizzel The Dizzel is offline
Registered User
Location: Oakland, CA
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 13
Mein Auto: 81 320is
MSD ignition/timing question

Well i got the MSD installed, new ingnition, coil, tach adapter, and 8.5mm supercondictor wires. She is a bat out of hell after completly warmed up.I have advanced the timnming by 4deg. makes it a bit more "snappy" off the start.

The problem i seem to be having is when cold, althoug she starts up normall and comes to an idle, after i start driving and come to a stop, she dies right away and have to restart.

I re-adjusted O2 sensor to read .5 VDC and have adjusted idle to spec...any ideas out there?

thanks
__________________
81 320is
mods: Sterling Coated LT headers, Bilstein sport shocks and struts, Eibach Pro spring kit, AC removed, BAV gauge pod, MSD ingnition, polyurathane busings, Strut/Shock tower brace, rear mounted battery,K&N air filtration, Ansa Free Flow Muffler, Kosei K-1 racing rims
Reply With Quote
Ads by Google
  #2  
Old 10-15-2007, 11:59 AM
Paul Christian Paul Christian is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: t.dot-ajax
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 1,056
Mein Auto: 87.325is
it maybe the MSD set-up you have. What plugs are you using??....I have the same thing happening to last year then went for a new stock coil and no issues at,so I hope this may help you out there
__________________

Last edited by Paul Christian; 10-15-2007 at 12:07 PM.
Reply With Quote
  #3  
Old 10-15-2007, 05:44 PM
The Dizzel The Dizzel is offline
Registered User
Location: Oakland, CA
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 13
Mein Auto: 81 320is
I am using Iridium plugs, (Denso). Initially is set up the ignition with Bosch silver WR9DS (stock dogs) ran well, but i see improved performance with the iridium plugs. I think the problems lies in air/fuel ratio and idle mixture. I also may have a bad air slide valve. I will know in the am once everything cools down. I have set the o2 sensor to a solid .5VDC but do not have away to check CO out the tail pipe...i will see in the am.
__________________
81 320is
mods: Sterling Coated LT headers, Bilstein sport shocks and struts, Eibach Pro spring kit, AC removed, BAV gauge pod, MSD ingnition, polyurathane busings, Strut/Shock tower brace, rear mounted battery,K&N air filtration, Ansa Free Flow Muffler, Kosei K-1 racing rims

Last edited by The Dizzel; 10-15-2007 at 05:46 PM. Reason: spelling
Reply With Quote
  #4  
Old 10-17-2007, 10:29 PM
The Dizzel The Dizzel is offline
Registered User
Location: Oakland, CA
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 13
Mein Auto: 81 320is
current findings

okay, think I cross thredaed this issue.. Sorry as of now..situation seems to be resolved. solutions was: 1. i advanced my timing for more power (hence MSD ignition) and that really thru things off. 2. when compensentating for the advanced timing i messed with A/F ratios which really thru things off. 3. with A/f off and adjusting idle mixture..well screwed the pooch on that....SOLUTON: verified timing was at +25deg TDC, set idle mixture bac to basic ( completley close (turn to the right till closed then back off 3.5 turns), with DVM monkeyed with A/F to .5vdc (using AVERAGING mode on dvm. She started fine and ran very well, I am missing some of the take off power.... but...NOW .. have installed an A/F ratio meter, which verified findings...computer/engine is now "hunting" for proper co/O2 levels...willl replace O2 sensor in the am and see....it is my hope my troubles will help in future mods...please excuse such a long post
__________________
81 320is
mods: Sterling Coated LT headers, Bilstein sport shocks and struts, Eibach Pro spring kit, AC removed, BAV gauge pod, MSD ingnition, polyurathane busings, Strut/Shock tower brace, rear mounted battery,K&N air filtration, Ansa Free Flow Muffler, Kosei K-1 racing rims
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 3 Series / 4 Series > E21 (1975 - 1983)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 09:55 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms