Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 7 Series / 8 Series

7 Series / 8 Series
The BMW 7 series and 8 Series Forum

 
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 07-05-2008, 11:55 AM
dbpete dbpete is offline
Registered User
Location: US
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 2
Mein Auto: 01 740il
Simultaneous codes & warnings. Solution?

I recently got the "trans failsafe prog" message, then the tach went crazy, speedometer and temperature guages went crazy. Autozone diagnosed battery as ok. Independent (BMW diagnostic) guy said battery was ok. Possible causes were too numerous to believe that all had merit. Car would drive in limp home mode. Finally after sitting a few days, it wouldn't start. I took the battery out and went to get it tested at a different shop and it read "dead". So I bought a new battery 1000A 860CCA 150 reserve. I expected to be able to start the car, but it would not start. The starter doesn't seem to actually click in. I have to wonder if there is a lock-out occuring. Perhaps an anti-theft or some other code that needs to be reset.
2
Just days before this showed its ugly head, I had a shop diagnose a power steering leak. It turns out that it was simply a hose ($265 for the hose alone). However, to diagnose that, they cleaned the power steering hoses with water. I'm afraid that the water may have ruined something nearby and started all of this.

Right now, I just have to figure out what is preventing it from starting. Any ideas?

Thanks for all the input. This is helpful.
Ads by Google
  #2  
Old 07-08-2008, 12:39 AM
crewdog843's Avatar
crewdog843 crewdog843 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Las Vegas, NV
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 672
Mein Auto: '08 Z4 3.0si Roadie
Any codes? Possible crank position sensor, but normally when you get the 'transmission failsafe' message, and your car has been running all right, it is the battery at fault.

Any warning lights, eg: SES light?

jake
__________________
  #3  
Old 07-08-2008, 07:12 AM
dbpete dbpete is offline
Registered User
Location: US
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 2
Mein Auto: 01 740il
thank you. I did replace the battery, but it would not start. Before battery replacement one mechanic wanted to replace the DSC ( he thought the battery was good). I am waiting to get new reading on codes.
 

Bookmarks

Tags
battery, ews, program, starting, wet


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 7 Series / 8 Series
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 10:50 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms