Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E39 (1997 - 2003)

E39 (1997 - 2003)
The BMW 5-Series (E39 chassis) was introduced in the United States as a 1997 model year car and lasted until the 2004 when the E60 chassis was released. The United States saw several variations including the 525i, 528i, 530i and 540i. -- View the E39 Wiki

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-29-2009, 11:56 AM
moonlightbeamer moonlightbeamer is offline
Registered User
Location: Toronto, Ontario, Canada
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 9
Mein Auto: 2001 BMW 525iA
Exclamation warning lights issue and more. pls. help!

Hi all,

a while ago I got my 2001 BMW 525ia's seat belt light went on, and stay on after start...then days later the air bag light goes on and stay on after start.

then a few days later, the seat belt light never light on, just the air bag light stays on... then days later the lit air bag light becomes dimmed and eventually stoped light on.

at this point, the seat belt and air bag lights won't lit in any circumstance, including when ignition key is in pre-start position.

the steering wheel function keys are not working except for the heater, when button pressed, it will lit up and heat up. after a while the green LED dot also becomes dimmed and almost non-noticeable if it is on or off, however the heater still works.

radio display sometimes flashing, and the clock display won't show up when not listening on audio ( I think it supposed to display time when audio not turned on) but when in normal driving, the radio display seems working better.

seat heater lights are not on, but I didn't test it long to see if actually it produce heat like the steering wheel heater does.

vanity mirror will make the central light goes on.

since those are trivial, and I thought it just some electronical connection issue, maybe the fuse, so I didn't do anything. after checking the fuses are fine. I knew it is more complicated than I hoped.

then a few days ago, the fail-safe tranny light went on, shutting the car off, then try again, it will go on eventually if not immediately.

shortly before that, I can feel the transmission was trying to shift down when I was driving normally (feels like someone is pulling you from behind when you are running).

now I am more worried.

brought it to a servce garage, have it scanned by the autologic computer, has 19 errors. reset them (to see how it works). at the same time the mechanic found my brake light is always on. tried a new brake switch but it didn't solve the issue, the mechanic tried to reprogrammed the lamp module, first time didn't work, 2nd time it worked, so then the fail-safe tranny light goes off. the mechanic ask me to see if the warning light will go on again, if so, I need to bring it back.

I drove it on local, feels good, goes on a highway, when I accelerate to 120KM/Hr, the fail-safe tranny light goes on again. but when I shut the car off and on again, the tranny light is not lighting up (so far after 5 times started the car in the past two days)

that is all up to now. the car now still runs well except the seat belt light and air bag lights always stay off and no function keys on steering wheel works (except for the heater). But I do want to clear things up and got them fixed before it causing more confusion... my car only have 92000KM on it, so I wouldn't think any mechanic issue with the transmission?

Can someone tell me if I shall check the ignition switch as well? and if so how? and how to clean it? the ignition switch is not very expensive, isn't it? or it is actually costly.

thanks for helping!
Reply With Quote
Advertisement
  #2  
Old 12-29-2009, 12:02 PM
cn90 cn90 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Omaha NE
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 12,852
Mein Auto: 1998 528i 5-sp 140K+
Search for "Ignition Switch", $70 item easy DIY.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-30-2009, 07:10 AM
moonlightbeamer moonlightbeamer is offline
Registered User
Location: Toronto, Ontario, Canada
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 9
Mein Auto: 2001 BMW 525iA
the under charged battery was proved to be the culprit!

charged mine from 70% to 100%, everything went normal.

thanks everyone.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-06-2010, 02:42 PM
CHKSUM CHKSUM is offline
Registered User
Location: new zealand
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 1
Mein Auto: 540
Sounds like a similar problem to mine w a 540.. I am Gonna go home and charge my battery ASAP!
Thanks!
Reply With Quote
  #5  
Old 01-06-2010, 06:46 PM
occhis occhis is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Westford, PA
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 700
Mein Auto: 1998 528iA
Ditto cn90
__________________
Either you are part of the solution, or you are part of the problem.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E39 (1997 - 2003)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 02:45 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms