Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E28 (1982 - 1988)

E28 (1982 - 1988)

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-07-2010, 07:45 PM
FissionMailed FissionMailed is offline
Registered User
Location: Bay Area, CA
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 4
Mein Auto: 1986 BMW 535i
My 86 535i

Just wanted to drop by and post pictures of my 535i.

Right now I have a couple of problems with it and it would be nice to get advice on it.

So its leaking coolant and the tank is completely dry, is there any suggestions on which hose its coming from? or should i just replace all of the hoses with new clamps?

the instrument panel doesnt work, i can only read the speedometer and everything else like temp, MPG gauge, and rev meter doesnt work, plus I have a yellow and red light popping up with oil service lighting up. I tried resetting the service light but it doesn't seem to go away.

Sometimes when its raining (had this happen to me about 3 times over the course of winter) I would hit a big puddle and the power steering would go out for about 5 or 6 seconds. I have no idea whats causing this and it was frankly, very scary.

I suspect the control arms are going bad, when i steer the car while stationary, I hear a loud CRACK noise. Plus i get a lot of vibration lately when im hitting 65 on the freeway

I plan to try and do DIY fixes and learn more about my car, luckily enough the last owner gave us a Bentley manual so any advice or comments can help me a ton
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	n1047210151_30392024_960343.jpg
Views:	106
Size:	58.2 KB
ID:	229262   Click image for larger version

Name:	n1047210151_30392026_2905563.jpg
Views:	140
Size:	65.0 KB
ID:	229263  
Reply With Quote
Advertisement
  #2  
Old 05-08-2010, 01:21 PM
catso's Avatar
catso catso is offline
catso
Location: Chicago
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 2,967
Mein Auto: 2000 323i, 1988 528e
Try to determine which hose is leaking. I just had to replace the small diam. hose to the expansion tank because of a tiny intermittent leak. Many times they're easier to find when the motor has been running and everything is hot and under pressure. They make pressure testers that you may be able to rent at Autozone, etc. The instrument panel is probably an electrical issue. Check the fuses and battery connections very carefully. When your SI board goes bad it can contribute to this kind of problem. I would guess your steering problem is a loose or bad PS belt. Get a new one and make sure it's adjusted properly. Check the fluid level while your at it. Changing the fluid might be a good idea. The crackling noise could be from the control arms, struts or strut mounts. I just had that problem and replaced all of those parts along with the sway bar links. Now it's quiet and smooth, the way it's supposed to be.
Reply With Quote
  #3  
Old 05-08-2010, 01:24 PM
catso's Avatar
catso catso is offline
catso
Location: Chicago
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 2,967
Mein Auto: 2000 323i, 1988 528e
Quote:
Originally Posted by FissionMailed View Post
Just wanted to drop by and post pictures of my 535i.

Right now I have a couple of problems with it and it would be nice to get advice on it.

So its leaking coolant and the tank is completely dry, is there any suggestions on which hose its coming from? or should i just replace all of the hoses with new clamps?

the instrument panel doesnt work, i can only read the speedometer and everything else like temp, MPG gauge, and rev meter doesnt work, plus I have a yellow and red light popping up with oil service lighting up. I tried resetting the service light but it doesn't seem to go away.

Sometimes when its raining (had this happen to me about 3 times over the course of winter) I would hit a big puddle and the power steering would go out for about 5 or 6 seconds. I have no idea whats causing this and it was frankly, very scary.

I suspect the control arms are going bad, when i steer the car while stationary, I hear a loud CRACK noise. Plus i get a lot of vibration lately when im hitting 65 on the freeway

I plan to try and do DIY fixes and learn more about my car, luckily enough the last owner gave us a Bentley manual so any advice or comments can help me a ton
Looks just like mine except for the wheels.
Reply With Quote
  #4  
Old 05-13-2010, 06:54 AM
FissionMailed FissionMailed is offline
Registered User
Location: Bay Area, CA
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 4
Mein Auto: 1986 BMW 535i
Quote:
Originally Posted by catso View Post
Try to determine which hose is leaking. I just had to replace the small diam. hose to the expansion tank because of a tiny intermittent leak. Many times they're easier to find when the motor has been running and everything is hot and under pressure. They make pressure testers that you may be able to rent at Autozone, etc. The instrument panel is probably an electrical issue. Check the fuses and battery connections very carefully. When your SI board goes bad it can contribute to this kind of problem. I would guess your steering problem is a loose or bad PS belt. Get a new one and make sure it's adjusted properly. Check the fluid level while your at it. Changing the fluid might be a good idea. The crackling noise could be from the control arms, struts or strut mounts. I just had that problem and replaced all of those parts along with the sway bar links. Now it's quiet and smooth, the way it's supposed to be.
Found out that the water pump is leaking, still need to find out if its just the seal or I might need a brand new pump. I might as well swap out all the belts and pulleys for it too since they squeak alot.
Reply With Quote
  #5  
Old 05-13-2010, 07:32 PM
catso's Avatar
catso catso is offline
catso
Location: Chicago
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 2,967
Mein Auto: 2000 323i, 1988 528e
Quote:
Originally Posted by FissionMailed View Post
Found out that the water pump is leaking, still need to find out if its just the seal or I might need a brand new pump. I might as well swap out all the belts and pulleys for it too since they squeak alot.
Don't know about a 535i, but on a 528e you can't replace the seal separately. Might as well replace the pump and check the hoses carefully. Better to replace any suspect hoses a little early than to deal with a breakdown. Pulleys I wouldn't replace unless you can see some wear, damage, out of round, etc. Newer BMW's use alot of plastic pulleys, that's asking for trouble. The E28's should be good quality metal though.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E28 (1982 - 1988)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 04:13 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms