Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E28 (1982 - 1988)

E28 (1982 - 1988)

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 07-10-2009, 07:09 AM
stjhrc stjhrc is offline
Registered User
Location: toms river,nj
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 8
Mein Auto: 1984 528e
speedometer

My speedometer has stopped working. It works every so often until about 2 months ago when it has not worked since. Any ideas. The Bentley book doesn't seem to have anything in there, or at least I couldn't find it. You bailed me out before with the turn signal, hoping to strike more gold. Thanks,
Reply With Quote
Advertisement
  #2  
Old 07-10-2009, 10:17 AM
hugh1850's Avatar
hugh1850 hugh1850 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Houston
 
Join Date: Jun 2003
Posts: 2,318
Mein Auto: M3
I assume you checked the fuse. Other than the speedo is any other instument not working? Is your radio working?
__________________
2013 M3
Reply With Quote
  #3  
Old 07-10-2009, 10:20 AM
jimoreno jimoreno is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Parsippany, NJ
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 487
Mein Auto: 2006 X3
There are two possible problem areas: The sender located in the differential or the instrument cluster. Take a look at the connector in the differential and make sure that the connectors are clean and make a good connection. You can test it by moving the wheels and connecting a multimeter to the leads and you should see the signal increase and decrease (it is a toothed gear like the ABS sensors). If that part is ok then you might need to open up you cluster and see if you have bad solder joints. This one takes skill and time, patience and did I said time? I changed the whole board on mine as it was destroyed by the battery acid!

Good Luck!
__________________
Jimmy Moreno
1995 530i
1986 535i
Reply With Quote
  #4  
Old 05-25-2010, 05:10 PM
kkau kkau is offline
Registered User
Location: New Jersey
 
Join Date: May 2010
Posts: 8
Mein Auto: 1988 M5
My speedometer runs slow - about 6/10 of the actual miles (comparing to the GPS reading). Would you say it's the diff sending unit at fault? The rear differential was changed by the previous owner recently... Any ideas? Thanks!
Reply With Quote
  #5  
Old 05-25-2010, 05:29 PM
kkau kkau is offline
Registered User
Location: New Jersey
 
Join Date: May 2010
Posts: 8
Mein Auto: 1988 M5
Quote:
Originally Posted by kkau View Post
My speedometer runs slow - about 6/10 of the actual miles (comparing to the GPS reading). Would you say it's the diff sending unit at fault? The rear differential was changed by the previous owner recently... Any ideas? Thanks!
Sorry, just to clarify - the speed indicator works fine. COme to think of it, it may not be the sensor... It could be the speedometer drive gear problem. I would have to take it out and see... In any case, any helo would be appreciated! Thanks!
Reply With Quote
  #6  
Old 05-25-2010, 05:31 PM
kkau kkau is offline
Registered User
Location: New Jersey
 
Join Date: May 2010
Posts: 8
Mein Auto: 1988 M5
Quote:
Originally Posted by kkau View Post
Sorry, just to clarify - the speed indicator works fine. COme to think of it, it may not be the sensor... It could be the speedometer drive gear problem. I would have to take it out and see... In any case, any helo would be appreciated! Thanks!
Try it again - the oddometer is running 6/10 slower than the GPS. It will show 5.5 miles when actual it's 10 miles. Thanks.
Reply With Quote
  #7  
Old 05-25-2010, 06:12 PM
catso's Avatar
catso catso is offline
catso
Location: Chicago
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 2,956
Mein Auto: 2000 323i, 1988 528e
Quote:
Originally Posted by kkau View Post
Try it again - the oddometer is running 6/10 slower than the GPS. It will show 5.5 miles when actual it's 10 miles. Thanks.
Some E28's have the typical problems that almost all old BMW's suffer from, worn cheap plastic gears. Bav Auto was selling some kits, but I'm not sure if they have them for your particular application. There's places that can rebuild them. If you do a search you might find out more. Mye28.com may be of some help also.
Reply With Quote
  #8  
Old 06-15-2010, 12:46 AM
PETER NEWMAN's Avatar
PETER NEWMAN PETER NEWMAN is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: RAINHAM KENT UK
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 271
Mein Auto: BMW 635 CSi BMW 730i E38
I have found hundreds of times that it's the speed sensor located in the diff.
Reply With Quote
  #9  
Old 06-15-2010, 05:55 AM
kkau kkau is offline
Registered User
Location: New Jersey
 
Join Date: May 2010
Posts: 8
Mein Auto: 1988 M5
It turns out to be the odometer gears - the small gear lost half the teeth, so it only turns 6/10 on a mile. I replaced the gears - works fine now. Except I don't see the oil pressure light come on (and I forgot whether it was working or not). All light bulbs are fine, so it may be the sensor, or connection somewhere... It's fun troubleshooting...
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E28 (1982 - 1988)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 10:39 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms