Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > F07 Gran Turismo (2010 - Current)

F07 Gran Turismo (2010 - Current)
The 5 Series Gran Turismo -- now available in the USA as a 535i, 550i and 550i xDrive model.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-25-2010, 12:31 PM
frantzy frantzy is offline
Registered User
Location: Seattle
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 39
Mein Auto: 335i
First GT mechanical issue?

A little disappointment yesterday when I went to start the 535 GT, it started fine then within 2 seconds the engine died. Repeated attempts had the same result - the engine starts then dies, as if it has enough fuel & air momentarily, and then doesn't.

Of course this happens on a Christmas Eve Friday after everything is closed, with a must-do trip scheduled for Monday morning . I can take the wife's car as backup, but this morning I wanted to try it again and perhaps mimic a fuel pump by giving it more gas pedal at the critical moment...

...and then it started and stayed running. It idled about 500 rpm higher for a few seconds, and then everything was normal.

Never through this sequence did any warning lights come on. I'm aware of the dreaded high pressure fuel pump issues affecting the N54 engine, but as I understand them, those were long starts or issues while driving accompanied by the half-strength engine warning light. And I'm not sure if those issues have persisted with the N55 (my guess is they have).

I suppose I'll go to the dealer Monday morning and see if it spit out any codes and then make the go/no-go decision for the trip. It goes without saying that having this happen to an 8 month-old car makes me .
__________________
E90 335i European Delivery April 2007
F07 535i Gran Turismo April 2010
Reply With Quote
Advertisement
  #2  
Old 12-25-2010, 11:34 PM
car-fan's Avatar
car-fan car-fan is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: SoFla
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 552
Mein Auto: 2012 650cic/ 2012 M3 ZCP
Hopefully an error code was stored to facilitate diagnosis. Whats the temperature like in your area? Any chance of having bad gas?

I hope it all works out to being glitch that never comes back.
__________________
2012 650cic Space Gray/Vermillon Red/Blk.Top/Lux Seating/Heated Seats/Style 356/Apps/Prem. Sound(retired)
2012 M3 AW/FR NDH2/2MK/ZPP/ZCP/ZCW/752/6NR/+ all optionsexcept sunroof/OEM CF splitters/OEM CF mirror caps
2011 MINI CooperS BRGII/Lounge Green/Sport/Prem/Connect/Black Xenon/Black Conical Spokes/ACS springs/ACS exhaust/Alta Shorty
2012 X3 35i Titanium Silver/Black ZAP/ZPP/TECH/APPS/Breyton GTS/Continental Extreme DW (20's)
Reply With Quote
  #3  
Old 12-26-2010, 12:39 PM
frantzy frantzy is offline
Registered User
Location: Seattle
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 39
Mein Auto: 335i
We're in a normal winter stretch for us where the highs are in the upper 40s fahrenheit and the lows are in the lower 40s (all clouds - no sun!).

I have about 1/3 a tank of gas so if this were a bad batch I figured I'd have seen it by now, but maybe not. I did buy it at a different Chevron than normal because I was returning from a trip, but it was a high-traffic station not somewhere out in the sticks. And I've purchased gas at that particular station before.
__________________
E90 335i European Delivery April 2007
F07 535i Gran Turismo April 2010
Reply With Quote
  #4  
Old 02-22-2011, 11:07 PM
magnumforc magnumforc is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Carlsbad, CA
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 199
Mein Auto: 2011 535i GT
Mine quit today after a self service car wash. I bought gas yesterday while the fuel delivery trucks were filling the tanks at the station and this morning thought the car ran rough. I'd want to think I got a bad batch of gas or maybe the filling riled up the water in the bottom of the tanks and some got in the tank, (Thought they had filters to catch that!) Car died in the middle of the street. No lights, no warning, just died. Was able to get to the bike lane and get it restarted easily, ran a bit rough and make it home. Seemed to run a bit rough but by the time I made it mostly home it seemed to run okay. Hope it's not the dreaded fuel pump as I only have less than 300 miles (got the car last week) Will try to run it more later in the week and stay off the freeways "just in case".
Reply With Quote
  #5  
Old 02-23-2011, 10:17 AM
frantzy frantzy is offline
Registered User
Location: Seattle
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 39
Mein Auto: 335i
That's a strange one. In my prior 335, I had a water pump failure which caused the car to go into limp home mode initially and then to shut down completely. But unlike your situation, mine was accompanied by warning lights.

And for others subsequently searching this thread, an update on my 535i GT issue - it was (knock on wood) completely transient, it hasn't recurred and all seems well.
__________________
E90 335i European Delivery April 2007
F07 535i Gran Turismo April 2010
Reply With Quote
  #6  
Old 02-23-2011, 02:03 PM
csmooth79 csmooth79 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: DE
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 721
Mein Auto: F07 550i GT
Whats funny, is that I have had this happen to me, around when it first started getting cold. Never any issues (knock on wood), but that morning I was pissed/concerned regarding what was going on.

Oh and no codes/errors found
__________________
Quote:
Originally Posted by Druppy View Post

As an Engineer I have to say: When all else fails read the manual. Until then, push random buttons like there is no tomorrow!
Reply With Quote
  #7  
Old 02-24-2011, 05:50 PM
magnumforc magnumforc is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Carlsbad, CA
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 199
Mein Auto: 2011 535i GT
Update

Quote:
Originally Posted by magnumforc View Post
Mine quit today after a self service car wash. I bought gas yesterday while the fuel delivery trucks were filling the tanks at the station and this morning thought the car ran rough. I'd want to think I got a bad batch of gas or maybe the filling riled up the water in the bottom of the tanks and some got in the tank, (Thought they had filters to catch that!) Car died in the middle of the street. No lights, no warning, just died. Was able to get to the bike lane and get it restarted easily, ran a bit rough and make it home. Seemed to run a bit rough but by the time I made it mostly home it seemed to run okay. Hope it's not the dreaded fuel pump as I only have less than 300 miles (got the car last week) Will try to run it more later in the week and stay off the freeways "just in case".
Ran the car for about three hours today, city and freeway without a problem. Thought I felt a slight hesitation about a minute after startup, but nothing thereafter. Made several start and stops as well and started fine. Wonder if it was just something with the fuel which has now passed through or? I do know the EPA has approved a greater ethanol mixture (15%) and wonder if that's not what we're getting out here in CA, or whether the end of February marks the beginning of reformulated fuel for warmer weather driving? It used to, but according to the following, it's supposed to be April.

The way I see it, we're just screwed with 3% lower mpg with CA reformulated fuel anyway, more ethanol coming our way and changeovers in fuel twice a year. Ugghh.

http://energyalmanac.ca.gov/gasoline..._gasoline.html
Reply With Quote
  #8  
Old 02-25-2011, 06:50 PM
CC Brown CC Brown is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Atlanta
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 171
Mein Auto: S430
No 15% ethanol yet! It will be awhile!
Reply With Quote
  #9  
Old 03-26-2011, 11:06 AM
magnumforc magnumforc is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Carlsbad, CA
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 199
Mein Auto: 2011 535i GT
As a followup, have put about a thousand miles on following that incident with absolutely no problems. I am now convinced it was the fuel. Maybe some water made it through the filter or who knows. In any event, I have not returned to that station and don't plan to in the future.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > F07 Gran Turismo (2010 - Current)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 08:04 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms