Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 7 Series / 8 Series > 7 Series - E65 / E66 (2002 - 2008)

7 Series - E65 / E66 (2002 - 2008)
Discussion pertaining to the flagship BMW here.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-31-2011, 05:35 PM
Moorfeeus Moorfeeus is offline
Registered User
Location: Houston
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 13
Mein Auto: 04 745Li
*******logic 7 amp repaired, diy********

Im technically inclined, but i dont know anything bout these amps. I was havin the same troubles like everybody else. Man, I love this car, it gets me crazzy puntang!
Anyway, if the amp was faulty, I cant hurt it no more, so i opened it up took the boards out....I was goin to use my multi meter and just take measurements across all the components that duplicated or were the same size, if one or two didnt match, i was going to replaced them.........However, before doin that, i closely looked at the boards, you wont see anything obvious, but look at the big round capacitors, theres 10 in groups of 5.
I saw 3 capacitors that had slowly grew a minuscule larger than the others, you can tell by lookin at the ones that have stretched the labels....i will try to upload pix later..i replaced them, put everything back together and now my pu c level is through the roof

might work for u, it work for me....
Reply With Quote
Ads by Google
  #2  
Old 08-31-2011, 05:46 PM
samadkins29's Avatar
samadkins29 samadkins29 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Bellevue, WA
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 1,495
Mein Auto: '03 745Li
I was going to do this same thing when mine finally blows. Its more than likely just bad capacitors like you mentioned above. I order most cap's from DigiKey(for computer repairs). Did you replace them with better quality caps?

Also, should I take mine apart, my only symptom is the sound crackles sometimes, but I dont know if its the l7 going bad or not?
__________________

Last edited by samadkins29; 08-31-2011 at 05:49 PM.
Reply With Quote
  #3  
Old 08-31-2011, 05:50 PM
kharripe kharripe is offline
Kerry
Location: Orlando,Fl
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 214
Mein Auto: BMW 750i
Exclamation

Quote:
Originally Posted by Moorfeeus View Post
Im technically inclined, but i dont know anything bout these amps. I was havin the same troubles like everybody else. Man, I love this car, it gets me crazzy puntang!
Anyway, if the amp was faulty, I cant hurt it no more, so i opened it up took the boards out....I was goin to use my multi meter and just take measurements across all the components that duplicated or were the same size, if one or two didnt match, i was going to replaced them.........However, before doin that, i closely looked at the boards, you wont see anything obvious, but look at the big round capacitors, theres 10 in groups of 5.
I saw 3 capacitors that had slowly grew a minuscule larger than the others, you can tell by lookin at the ones that have stretched the labels....i will try to upload pix later..i replaced them, put everything back together and now my pu c level is through the roof

might work for u, it work for me....
PICS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
__________________

2007 BMW 750i Sport
2007 Infiniti M45 Sport SOLD
2006 Chevy Express G3500 SOLD
2012 Mercedes C300 Sport
Reply With Quote
  #4  
Old 08-31-2011, 05:58 PM
Moorfeeus Moorfeeus is offline
Registered User
Location: Houston
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 13
Mein Auto: 04 745Li
my front speakers were workin ok, my rear and subs, were not workin.....sometimes when i start the car for the first time, everything is workin...by the time i make it to the stop light, they cut in and out then just die.....Also, when i turn off the car, it would sound like my bass was still tryin to play....wierd.......I got lucky, i didnt do any diagnostics cause after readin the forums, it had to be the amp...when u are lookin at the caps, go ahead and test with your meter....
http://parts.digikey.com/1/parts/442...l682mmp1s.html

i also found this..... http://www.marklevinsonfix.com/page-1.php
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	photo.jpg
Views:	1925
Size:	106.6 KB
ID:	291144   Click image for larger version

Name:	photo2.jpg
Views:	2031
Size:	150.2 KB
ID:	291145  

Last edited by Moorfeeus; 08-31-2011 at 06:14 PM. Reason: uploadin pics
Reply With Quote
  #5  
Old 08-31-2011, 06:14 PM
1bad540's Avatar
1bad540 1bad540 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: newyork
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 9,395
Mein Auto: E65 750i Sport,C5 z51 e46
Nice player
__________________
[SIGPIC]
e39 540i sport, acs type 2's chrome, acs spler pdls,Euroclrs
e65 745i aw sport,21's aib's acspedals& rf splr(sold)
e46 328i Prem Aw18" 335spt whls(sold)
c5 Corvette 6sp,z51,2"drp,19"ccw'sshrt shft,corsa exh,dd nav
e53 X5 3.0, pana rf,nav,xenon,cldweather, premium.ipod hookup, 20"4.6rims staggered 315rrs.
e65 750I aw, sport. chrome21's,acs pdls,acs rfsplr,mtecs,8k hid fogs,Leds.oem ipod&sirius
Srt10 VIPER, 19-20" rennen forgedwheels,tune,exhaust,intake.
Reply With Quote
  #6  
Old 08-31-2011, 07:13 PM
kharripe kharripe is offline
Kerry
Location: Orlando,Fl
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 214
Mein Auto: BMW 750i
Quote:
Originally Posted by Moorfeeus View Post
my front speakers were workin ok, my rear and subs, were not workin.....sometimes when i start the car for the first time, everything is workin...by the time i make it to the stop light, they cut in and out then just die.....Also, when i turn off the car, it would sound like my bass was still tryin to play....wierd.......I got lucky, i didnt do any diagnostics cause after readin the forums, it had to be the amp...when u are lookin at the caps, go ahead and test with your meter....
http://parts.digikey.com/1/parts/442...l682mmp1s.html

i also found this..... http://www.marklevinsonfix.com/page-1.php
could you circle the exact ones i have no idea what i am looking at? which set and how many would i need? sorry im slow
__________________

2007 BMW 750i Sport
2007 Infiniti M45 Sport SOLD
2006 Chevy Express G3500 SOLD
2012 Mercedes C300 Sport
Reply With Quote
  #7  
Old 08-31-2011, 07:45 PM
Eurojay89's Avatar
Eurojay89 Eurojay89 is offline
Faithful to the fest
Location: Providence, Rhode Island
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 360
Send a message via AIM to Eurojay89
Mein Auto: 2003 530i
i wonder what will happen if i replace all of them ?

correct me if im wrong but i think its the 1st 2 in the pic right ?
__________________
_______________________________________




Reply With Quote
  #8  
Old 08-31-2011, 07:49 PM
Moorfeeus Moorfeeus is offline
Registered User
Location: Houston
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 13
Mein Auto: 04 745Li
correct, the first two, and one in the back......you can see how the labels are offset compared to the others...
Reply With Quote
  #9  
Old 08-31-2011, 07:54 PM
Moorfeeus Moorfeeus is offline
Registered User
Location: Houston
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 13
Mein Auto: 04 745Li
Quote:
Originally Posted by samadkins29 View Post
I was going to do this same thing when mine finally blows. Its more than likely just bad capacitors like you mentioned above. I order most cap's from DigiKey(for computer repairs). Did you replace them with better quality caps?

Also, should I take mine apart, my only symptom is the sound crackles sometimes, but I dont know if its the l7 going bad or not?
it depends on which speaker set is crackling, may not be amp, could be ASK
Reply With Quote
  #10  
Old 05-26-2012, 06:46 PM
GregHolla8 GregHolla8 is offline
Registered User
Location: Nyc
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 95
Mein Auto: 06 BMW 750LI
Moorfeus Which first two Plz
Reply With Quote
  #11  
Old 06-10-2012, 01:06 PM
rockygregs rockygregs is offline
Registered User
Location: Maryland
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 57
Send a message via Yahoo to rockygregs Send a message via Skype™ to rockygregs
Mein Auto: 07' BMW 750Li
Hello morph.... I wanted to know if you think anything else could be the culprit other than capacitors. I got mine opened up but can't seem to find anything wrong with them... They all look good aside from the fact that most of them have the glue around them... And can you please tell me which exact capacitors I need. The link doesn't isolate them. Thanks

Last edited by rockygregs; 06-10-2012 at 02:16 PM.
Reply With Quote
  #12  
Old 06-10-2012, 02:14 PM
rockygregs rockygregs is offline
Registered User
Location: Maryland
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 57
Send a message via Yahoo to rockygregs Send a message via Skype™ to rockygregs
Mein Auto: 07' BMW 750Li
Checking them with the meter.... I found out i might be needing 4 capacitors... just need to find out exactly which ones.

Last edited by rockygregs; 06-10-2012 at 02:17 PM.
Reply With Quote
  #13  
Old 06-10-2012, 05:28 PM
TannerSV's Avatar
TannerSV TannerSV is offline
Typical American
Location: MD
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 1,599
Mein Auto: 760Li
Quote:
Originally Posted by kharripe View Post
PICS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
You mean of the "crazzy puntang" right?
__________________
06/760Li
Reply With Quote
  #14  
Old 06-11-2012, 03:35 PM
alpinaman24's Avatar
alpinaman24 alpinaman24 is offline
what amg?
Location: San fern valley
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 398
Mein Auto: 07 B7,91 735i , 91e30sold
^ lmaooo
Reply With Quote
  #15  
Old 06-13-2012, 05:38 AM
GregHolla8 GregHolla8 is offline
Registered User
Location: Nyc
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 95
Mein Auto: 06 BMW 750LI
Anyone knows where I could get the capacitors with the same exact specs
Reply With Quote
  #16  
Old 06-17-2012, 02:16 AM
GregHolla8 GregHolla8 is offline
Registered User
Location: Nyc
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 95
Mein Auto: 06 BMW 750LI
http://www.digikey.com/product-detai...1315-ND/755831
here is a link for the caps
Reply With Quote
  #17  
Old 06-17-2012, 02:50 AM
Seven11's Avatar
Seven11 Seven11 is offline
President
Location: San Francisco
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 7,927
Mein Auto: BMW
Quote:
Originally Posted by GregHolla8 View Post
thanks fro the update!
__________________

'03 745i - modded - GONE -
Reply With Quote
  #18  
Old 10-24-2012, 12:57 PM
bodybagzz745 bodybagzz745 is offline
Registered User
Location: shoreham
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 3
Mein Auto: 04 745i
Cool

did it sound like the subs were crackling?
because thats how mine sound so i just disconnected them. is there a chance that this could be my problem and all i have to do is change the capacitors?
Reply With Quote
  #19  
Old 10-24-2012, 03:57 PM
Moorfeeus Moorfeeus is offline
Registered User
Location: Houston
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 13
Mein Auto: 04 745Li
crackin sound from my mid's not the subs. The subs had a deep muffling sound, especially when i turned the ignition off and lock the car....I could still hear it outside....its definitely the logic 7 amp...I probably got lucky, lookin at mine it was obvious its was the caps...i read that other members had the same symptoms with the amp but it was a different problem...like transistor or something like that....the cheap way to go with nothing to loose...open it up, replace all capacitors...if it it didnt work, send it in to be repaired for cheap....theres a guy here fixin em..GL
Reply With Quote
  #20  
Old 01-18-2013, 03:12 PM
219BMW's Avatar
219BMW 219BMW is offline
Family, Music and cars..
Location: Indiana
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 198
Mein Auto: 2007 750Li
Quick question...what size hex is used to get the top board off?
__________________


Nothing major
07 750Li w/chrome 128's
00 S500
98 Tahoe
94 GS300
Reply With Quote
  #21  
Old 01-18-2013, 03:19 PM
7Rage 7Rage is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Long Beach, CA
 
Join Date: May 2012
Posts: 183
Mein Auto: 2007 750Li
a small one... just get set of metrics that has wrenches in that small range... sure you will get the right one
Reply With Quote
  #22  
Old 01-18-2013, 03:40 PM
bayerisheteknik bayerisheteknik is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: naples,fl
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 535
Mein Auto: ...
did mine L7 2+ months ago...same thing as yours bro few capacitors leaked,but mine you couldn't see the bulging ...Now my ask unit is messing up...gotta take it apart and see what can be done..

what brand capacitors did you use??

mine was the one marked with green and one above it...
Image and video hosting by TinyPic
Reply With Quote
  #23  
Old 02-08-2013, 02:42 AM
easymoney456 easymoney456 is offline
Registered User
Location: nyc
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 54
Mein Auto: 2007 750li
hen fixing the logic 7 is it just always the compasitors
Reply With Quote
  #24  
Old 04-12-2013, 01:53 PM
vernon3rdw vernon3rdw is offline
Vito
Location: Philly
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 81
Mein Auto: 7 series
Quote:
Originally Posted by Moorfeeus View Post
Im technically inclined, but i dont know anything bout these amps. I was havin the same troubles like everybody else. Man, I love this car, it gets me crazzy puntang!
Anyway, if the amp was faulty, I cant hurt it no more, so i opened it up took the boards out....I was goin to use my multi meter and just take measurements across all the components that duplicated or were the same size, if one or two didnt match, i was going to replaced them.........However, before doin that, i closely looked at the boards, you wont see anything obvious, but look at the big round capacitors, theres 10 in groups of 5.
I saw 3 capacitors that had slowly grew a minuscule larger than the others, you can tell by lookin at the ones that have stretched the labels....i will try to upload pix later..i replaced them, put everything back together and now my pu c level is through the roof

might work for u, it work for me....
im thinking of buying a kit and pulling my L7 if that is the case can i ask you. Have you soldered before im affraid of doing it myself and damaging the board. I was going to go to radio shack and by my kit and it looks as if they have the capacitors in stock their as well.

Since the repair, have you had any issues since???
Reply With Quote
  #25  
Old 04-13-2013, 06:23 AM
Moorfeeus Moorfeeus is offline
Registered User
Location: Houston
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 13
Mein Auto: 04 745Li
Lasted bout a year....and played my music loud....i think it was because I used generic caps....but that was my problem other members have had transistor issues...good luck
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 7 Series / 8 Series > 7 Series - E65 / E66 (2002 - 2008)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 09:51 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms