Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 7 Series / 8 Series > 7 Series - E65 / E66 (2002 - 2008)

7 Series - E65 / E66 (2002 - 2008)
Discussion pertaining to the flagship BMW here.

 
 
Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
  #1  
Old 03-11-2012, 04:06 PM
Gtemco Gtemco is offline
Registered User
Location: Gravesend, Kent, UK
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 7
Mein Auto: BMW 735Li E66
Unhappy New DME required???

I have a 2003 E66 735Li N62 engine which is in permanent 'limp home' mode i.e. "Engine Fault - Reduced Power".

The fault started as an intermittent fault about 2,000 miles ago (i.e. it only occurred when the car had been standing overnight and would clear after a couple of engine restarts) and was worse in cold weather. An OBD scan threw up the following generic DTC fault codes:-

'P1065 - Variable valve timing - timeout, no signal - Can data bus malfunction'
&
'P1061 - Variable valve timing, bank 1 - limp home mode - circuit malfunction'

The fault condition is now permanent and so I had a friend with BMW DIS v.57 diagnostic software do a scan and here is the report:-

Valvetronic Timing Control No Communication Possible
CAN-FFFF-Can - Communication Fault
Determined Possible Causes:-
*** ARS
*** DME
*** PT-CAN
Possibility rating indicated by stars (5 being max)

System Analysis B6131_60113
Analysis of the bus fault showed that the DME did not participate, at least temporarily. On no account should the DME be replaced due to sporadic communication faults.
Other possible causes:-
Low voltage
Faulty connections
Check for loose or dirty connectors / replace connectors


As far as I can interpret the report, the VVT ECU is not communicating with the DME. The VVT ECU was replaced 10,000 miles ago for a different fault (VVT ROM error - internal fault) and I have checked and cleaned (with contact cleaner) all of the connectors and pins on the VVT ECU, the DME and the Integrated Supply Module and all seems fine.


I am thinking that the DME itself is faulty but because of the cost of these units I want to be sure before parting with my money. Is there any way the DME can be bench tested off the vehicle? I would love to hear from any BMW Techs out there.
Reply With Quote
Advertisement
 

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 7 Series / 8 Series > 7 Series - E65 / E66 (2002 - 2008)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 12:15 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms