Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > F10 / F11 (2011 - Current)

F10 / F11 (2011 - Current)
The new chapter in the highly successful story of the BMW 5 Series Sedan (F10) and wagon (F11)

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-13-2012, 07:11 PM
Die Wolfe's Avatar
Die Wolfe Die Wolfe is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Northern California
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 1,050
Mein Auto: '12 535i Msport/'13 X5M
Auxiliary jack static

Hopefully it's nothing major, but when I play my iPod through the auxiliary jack, my music has tons of static...it almost sounds like the speakers are busted. But I tested the radio and my iPhone music and they were fine. No HUGE deal, but any thoughts?
__________________
2013 BMW X5///M
2012 BMW 535i M Sport

2008 Chevy Trailblazer SS (Sale pending)
1971 Buick Skylark
Reply With Quote
Ads by Google
  #2  
Old 03-13-2012, 07:42 PM
darkrail darkrail is offline
Registered User
Location: Los Angeles, CA
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 56
Mein Auto: 2012 550i M Sport
Quote:
Originally Posted by Die Wolfe View Post
Hopefully it's nothing major, but when I play my iPod through the auxiliary jack, my music has tons of static...it almost sounds like the speakers are busted. But I tested the radio and my iPhone music and they were fine. No HUGE deal, but any thoughts?
Simple things to try, in case you haven't already:
  • Turn down volume on iPod to about 2/3rds to avoid clipping.
  • Blow some computer-cleaner compressed air into both plug holes (in car and iPhone) to make sure there's not crud in there ruining the connection. Also spin the plug around in each hole to see if that affects the static.
  • Try a different cable.
__________________


Current: 2012 550i - Jet Black - Black Leather - M Sport
Retired: 2002 540i - Jet Black - Black Leather - M Sport
Reply With Quote
  #3  
Old 03-13-2012, 07:46 PM
Die Wolfe's Avatar
Die Wolfe Die Wolfe is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Northern California
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 1,050
Mein Auto: '12 535i Msport/'13 X5M
I'll try the volume and compressed air trick...I bought a new chord and same result. But I'll for try your advice, thanks!
__________________
2013 BMW X5///M
2012 BMW 535i M Sport

2008 Chevy Trailblazer SS (Sale pending)
1971 Buick Skylark
Reply With Quote
  #4  
Old 03-13-2012, 09:01 PM
2012_535xi 2012_535xi is offline
Registered User
Location: US
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 92
Mein Auto: 2012 535ix
Usually this is because there is a loose contact somewhere. If it's inside the iPod, then your repair options are limited.

Try a different device with the same cable to hone in a where the problem is.
__________________
--
First BMW: 2012 535ix
Titanium Silver Metallic with Technology Package, Premium Package, Premium Sound Package, Driver Assistance Package, Cold Weather Package, and power rear window shade

Reply With Quote
  #5  
Old 03-13-2012, 10:51 PM
Die Wolfe's Avatar
Die Wolfe Die Wolfe is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Northern California
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 1,050
Mein Auto: '12 535i Msport/'13 X5M
Quote:
Originally Posted by 2012_535xi View Post
Usually this is because there is a loose contact somewhere. If it's inside the iPod, then your repair options are limited.

Try a different device with the same cable to hone in a where the problem is.
Right on, I'll try that too...thanks!
__________________
2013 BMW X5///M
2012 BMW 535i M Sport

2008 Chevy Trailblazer SS (Sale pending)
1971 Buick Skylark
Reply With Quote
  #6  
Old 03-14-2012, 03:37 AM
PeterC4 PeterC4 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Toronto
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 940
Mein Auto: 535xi,328xiC
I bet it's the cable connection. Try a different one.
__________________
2012 535xi M-Sport, Carbon Black, Cinnamon-Alum Hex, Exec Pack, Tech Pack, HUD, Damper Control, BMW Apps, Heated Rear Seats
Reply With Quote
  #7  
Old 03-14-2012, 08:51 AM
Die Wolfe's Avatar
Die Wolfe Die Wolfe is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Northern California
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 1,050
Mein Auto: '12 535i Msport/'13 X5M
Quote:
Originally Posted by PeterC4 View Post
I bet it's the cable connection. Try a different one.
Yeah, I thought that too but I doubt it...I bought a new cable to test and same result. Hopefully it's just my iPod...thanks
__________________
2013 BMW X5///M
2012 BMW 535i M Sport

2008 Chevy Trailblazer SS (Sale pending)
1971 Buick Skylark
Reply With Quote
  #8  
Old 03-14-2012, 08:54 AM
PsychDoc1 PsychDoc1 is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: NYC
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 1,046
Mein Auto: 535xi
Quote:
Originally Posted by Die Wolfe View Post
Yeah, I thought that too but I doubt it...I bought a new cable to test and same result. Hopefully it's just my iPod...thanks
Try it with someone else's ipod and you'll have your answer instantly.
__________________
Prior
Acura TL, Lexus ES (2), Volvo S70 GLT, Volvo 850 Turbo, Lexus LS, M-B 300E, BMW 735i, Audi 5000
Reply With Quote
  #9  
Old 03-15-2012, 10:32 PM
Die Wolfe's Avatar
Die Wolfe Die Wolfe is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Northern California
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 1,050
Mein Auto: '12 535i Msport/'13 X5M
Problem solved! Special thanks to darkrail, I lowered the volume on the iPod directly and raised the volume with the BMW controsl; now it sounds great! Very clear and zero static! Thanks again for everyones input...
__________________
2013 BMW X5///M
2012 BMW 535i M Sport

2008 Chevy Trailblazer SS (Sale pending)
1971 Buick Skylark
Reply With Quote
  #10  
Old 03-16-2012, 03:57 PM
darkrail darkrail is offline
Registered User
Location: Los Angeles, CA
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 56
Mein Auto: 2012 550i M Sport
Quote:
Originally Posted by Die Wolfe View Post
Problem solved! Special thanks to darkrail, I lowered the volume on the iPod directly and raised the volume with the BMW controsl; now it sounds great! Very clear and zero static! Thanks again for everyones input...
Glad it worked out!

Incidentally, in my experience the Bluetooth connection to an iPhone is the most convenient and best sounding way to listen to music. It shouldn't sound best (I think there's some extra compression involved), but to my ears it does. And I love how it pauses the song/podcast/etc when I shut off the car, then starts it right back up where I left off when I start the car. No need to plug the phone into a cradle or anything, it just stays in my pocket.

At one point I planned to leave an old iPod permanently connected in the center console, but then new songs/podcasts wouldn't automatically get out there. By using the iPhone that's already in my pocket, everything stays effortlessly in sync. Superb system.
__________________


Current: 2012 550i - Jet Black - Black Leather - M Sport
Retired: 2002 540i - Jet Black - Black Leather - M Sport
Reply With Quote
  #11  
Old 03-16-2012, 06:03 PM
Die Wolfe's Avatar
Die Wolfe Die Wolfe is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Northern California
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 1,050
Mein Auto: '12 535i Msport/'13 X5M
Yeah, my wife has the iPhone 4 and that's what she uses...I'm still rockin the 3GS in hopes of the iPhone 5 this summer. Then we'll both upgrade and I can finally free myself from the iPod! Lol
__________________
2013 BMW X5///M
2012 BMW 535i M Sport

2008 Chevy Trailblazer SS (Sale pending)
1971 Buick Skylark
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > F10 / F11 (2011 - Current)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 02:26 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms