Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E39 (1997 - 2003)

E39 (1997 - 2003)
The BMW 5-Series (E39 chassis) was introduced in the United States as a 1997 model year car and lasted until the 2004 when the E60 chassis was released. The United States saw several variations including the 525i, 528i, 530i and 540i. -- View the E39 Wiki

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-22-2012, 03:34 PM
edjack edjack is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: San Jose, CA
 
Join Date: May 2007
Posts: 8,886
Mein Auto: '97 540i 6 speed
DSP radio shutdown

The symptom is that the radio switches off after a short time, but then comes back on. The MID stays lit and functional. This is due to the thermal protection circuitry in the trunk-mounted amplifier.

The amp chassis butts up against the mounting bracket, blocking the air flow from the fan, and causing the amp to overheat and shut down. The fix is to put a 1.5 inch hole in the bracket, opposite the fan opening. The center of the hole is 1.3 in from the outer edge of the bracket, and 4 in from the front edge.

I used a metal-cutting hole saw, but a chassis punch would be a cleaner solution.

The bracket was upgraded in June 97 production to include the hole.
__________________


Ed in San Jose '97 540i 6 speed aspensilber over aubergine leather. Build date 3/97. Golden Gate Chapter BMW CCA Nr 62319.
Reply With Quote
Ads by Google
  #2  
Old 12-08-2012, 01:55 PM
wareagleash wareagleash is offline
Registered User
Location: The Noog
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 9
Mein Auto: 2000 528i
I have an issue and it sounds familiar but not totally. Typically it happens about once a month, but occasionally its during a long trip (towards the end) - and this leads me to think overheating. My radio will just cut off but the screen will still be lit up (I have the Nav, DSP). I can power off and power on and the radio will work again for a 1-3min. A lot of the time the screen stays on but will "freeze" and sometimes it will switch to a static/white screen.

At first I thought I'd just buy a new radio, but honestly it works perfectly 95% of a month, but there is always a day or so where this pops up. This past week I made a 300 mile ride and about 10 miles from home on the way back it started. So I started to think its this issue or maybe an mixture of two different problems.

any ideas?

its a 2000 528 with Nav,DSP
Reply With Quote
  #3  
Old 12-08-2012, 04:12 PM
edjack edjack is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: San Jose, CA
 
Join Date: May 2007
Posts: 8,886
Mein Auto: '97 540i 6 speed
Examine the area under the amp for any obstructions.
__________________


Ed in San Jose '97 540i 6 speed aspensilber over aubergine leather. Build date 3/97. Golden Gate Chapter BMW CCA Nr 62319.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E39 (1997 - 2003)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 10:57 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms