Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > X Series > X3 E83 (2004 - 2010)

X3 E83 (2004 - 2010)
Talk about the E83 BMW X3 in this forum!

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-27-2012, 05:57 AM
timarnold timarnold is offline
TA
Location: Maryland
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 526
Mein Auto: 2003 bmw 525i
X3 Battery Problems

I had a problem with my wifes 2005 X3 tht I thought I would pass along. About a year ago, I replaced the original battery. A month or two ago, we encountered a situation where when turning the ignition key to the "start" position, nothing happened. Everything else seemed perfectly normal.

After this happened several times, I looked at the battery & discovered that the positive terminal was loose. I tightened it, everything began to work perfectly again for a couple of weeks, when the problem returned. When I looked closer, what had happened was that the terminal was not quite pushed all of the way down on the terminal. Since there is taper in the terminal and on the battery post and the terminal not being fully down combined to cause the terminal clamping mechanism to bottom out before fully clamping the terminal.

This problem is made worse because of the long arm on the terminal back to the cable. This causes a lot of leverage on the connection everytime the car goes over a bump & eventually, the clamp walks it's way up the terminal.

In hindsight, this all seems obvious, but reading all of the posts of battery issues on X3s after replacing batteries makes me think I may not be the only one.
Reply With Quote
Ads by Google
  #2  
Old 05-27-2012, 10:51 AM
Supercourse Supercourse is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: British Columbia, Canada
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 3,091
Mein Auto: 2004 X3 2.5i
Quote:
Originally Posted by timarnold View Post
In hindsight, this all seems obvious, but reading all of the posts of battery issues on X3s after replacing batteries makes me think I may not be the only one.
Yes, there have been one or two reports of aftermarket batteries where the X3's terminal does not mate properly with a battery post.

This one is the opposite of what you found, the negative post being too slim:

http://www.bimmerfest.com/forums/sho...0&postcount=19

That's easier to fix than a post being too fat as you found.

Something to watch out for when fitting a replacement battery, and a bit of modification might be needed with a file or something.

Not sure if there are different post size standards or it's just poor manufacturing tolerances.

Or maybe this just occurs with the Group size 49 and the H6 and H8 size batteries are O.K.?
Reply With Quote
  #3  
Old 05-27-2012, 06:11 PM
timarnold timarnold is offline
TA
Location: Maryland
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 526
Mein Auto: 2003 bmw 525i
If I was to make a guess, I would guess that the taper angle is actually the problem. It would be a lot harder to properly clamp up on mismatched tapers.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > X Series > X3 E83 (2004 - 2010)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 01:50 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms