Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 3 Series / 4 Series > E46 (1999 - 2006)

E46 (1999 - 2006)
The fourth generation 3 Series (E46 chassis) was introduced in 1999 and set the standard for engineering and performance during it's years of production including being named to Car & Driver's 10 best list every one of those years! ! -- View the E46 Wiki

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 06-04-2012, 11:44 PM
PerfectStorm01 PerfectStorm01 is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Melbourne, Australia
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 242
Mein Auto: 2001 320Ci
Question Coming to a stop idle drop

Hey everyone, I've been doing lots of research on this and I was hoping others could share their experience/fix if they had similar idle issues.

I've been battling this issue for a while now and I thought I had it figured out when I cleaned my MAF, ICV and DISA four months back, but it has resurfaced again. While coming to a full stop my idle seems to dip to around 475-500 rpms as the car comes to a rest. The car sort of shakes slightly like it's about to stall, but it never does. The idle then quickly returns to its normal 550 rpm as though it's correcting itself. It happens maybe 50% of the time depending how I'm stopping .

There could be lots of reasons for this, but this is what I am doing immediately: 1)replacing intake boot; 2)replacing intake camshaft position sensor; and 3) fuel filter. A bit further down the road I will drain and replace tranny filter and replace DISA (I believe the gasket is shot).

My CEL/SES has never come on and the car runs great otherwise. No codes. 2001 Auto, 320Ci, 94K miles. As far as PM: cooling system overhaul, new belts, tensioners, PS pump, alternator and spark plugs.

Has anyone else experienced this? If so, have you fixed it and how? So far, I'm just hitting the normal wear and tear items so I don't mind doing it without knowing if it will fix my problem or not.

Thanks
__________________
Reply With Quote
Ads by Google
  #2  
Old 06-05-2012, 12:15 AM
LaCrosse540i6's Avatar
LaCrosse540i6 LaCrosse540i6 is offline
Smiling from gear to gear
Location: WI
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 1,087
Mein Auto: '03 540i M-sport
I'm dealing with this same issue, except mine will stall sometimes. I've replaced both intake boots, CCV and hoses, vanos seals, VC gasket, spark plugs, fuel filter, cleaned MAF, throttle body, and the ICV.

I also "upgraded" my DISA valve with the G.A.S. kit, but I'm starting to wonder if I should just replace the unit all together.

No codes here either.
__________________
Reply With Quote
  #3  
Old 06-05-2012, 12:45 AM
PerfectStorm01 PerfectStorm01 is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Melbourne, Australia
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 242
Mein Auto: 2001 320Ci
Quote:
Originally Posted by LaCrosse540i6 View Post
I'm dealing with this same issue, except mine will stall sometimes. I've replaced both intake boots, CCV and hoses, vanos seals, VC gasket, spark plugs, fuel filter, cleaned MAF, throttle body, and the ICV.

I also "upgraded" my DISA valve with the G.A.S. kit, but I'm starting to wonder if I should just replace the unit all together.

No codes here either.
Have you changed the intake CPS yet? I can't remember were I read it, but I think it was on e46fanatics where the guy changed everything you did including the intake cps and it fixed it. Let me see if I can find that thread again. This is a pain in the A$$. Have you checked your vacuum hoses as well?
__________________
Reply With Quote
  #4  
Old 06-05-2012, 10:12 AM
eleison eleison is offline
Registered User
Location: chicago
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 87
Mein Auto: 330i
My car was stalling 20% of the time last year during the summer (if I didn't want it to stall I would have to apply more gas OR make sure it was always in gear) -- this was after replacing the MAF, intake boot, hoses vanos seals, VC gasket, spark plugs, fuel filter, CPS, oxygen sensors, blahah... blahha.. blahha . (yeah, it was frustating

However, after I fixed the rattling from the heat shield under my car the car is acting more civil -- I think the heat shield that was rattling like a can full of pebbles might have been affecting my exhaust system and causing the unstable RPM at idle. It was banging against the exhaust components and probably causing the sensors to read incorrectly. I could be wrong though. I've only fixed the rattle of my car a month or two ago -- but no stalls yet and it seems more stable :-)

Last edited by eleison; 06-05-2012 at 10:17 AM.
Reply With Quote
  #5  
Old 06-05-2012, 10:51 PM
LaCrosse540i6's Avatar
LaCrosse540i6 LaCrosse540i6 is offline
Smiling from gear to gear
Location: WI
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 1,087
Mein Auto: '03 540i M-sport
Quote:
Originally Posted by PerfectStorm01 View Post
Have you changed the intake CPS yet? I can't remember were I read it, but I think it was on e46fanatics where the guy changed everything you did including the intake cps and it fixed it. Let me see if I can find that thread again. This is a pain in the A$$. Have you checked your vacuum hoses as well?
I have not changed the CPS yet, but I suppose that's another one I should check off. I have replaced the SAP and FPR vacuum line.

eleison, that's an interesting idea you brought up. I suppose if something was rattling that could be picked up by the knock sensor.
__________________
Reply With Quote
  #6  
Old 06-06-2012, 08:03 PM
PerfectStorm01 PerfectStorm01 is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Melbourne, Australia
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 242
Mein Auto: 2001 320Ci
Quote:
Originally Posted by LaCrosse540i6 View Post
I have not changed the CPS yet, but I suppose that's another one I should check off. I have replaced the SAP and FPR vacuum line.
hey lacrosse, check out this thread from e46fanatics regarding another possible vacuum weak point.

http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=921500
__________________
Reply With Quote
  #7  
Old 06-06-2012, 09:37 PM
LaCrosse540i6's Avatar
LaCrosse540i6 LaCrosse540i6 is offline
Smiling from gear to gear
Location: WI
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 1,087
Mein Auto: '03 540i M-sport
Ahh, so that's where that cap is. I had heard about that being a potential problem, but I never got around to checking it.

I'll probably regret saying this, but I really wish my car would just throw a code.
__________________
Reply With Quote
  #8  
Old 06-06-2012, 09:51 PM
PerfectStorm01 PerfectStorm01 is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Melbourne, Australia
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 242
Mein Auto: 2001 320Ci
Quote:
Originally Posted by LaCrosse540i6 View Post
Ahh, so that's where that cap is. I had heard about that being a potential problem, but I never got around to checking it.

I'll probably regret saying this, but I really wish my car would just throw a code.
I hear ya! I just added it to the list of things to check.
__________________
Reply With Quote
  #9  
Old 06-06-2012, 11:36 PM
LaCrosse540i6's Avatar
LaCrosse540i6 LaCrosse540i6 is offline
Smiling from gear to gear
Location: WI
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 1,087
Mein Auto: '03 540i M-sport
Post #5 http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=885693

Looks like this guy has resolved a similar issue with a new CPS. I'll put that next on my list and report back.
__________________
Reply With Quote
  #10  
Old 06-07-2012, 12:19 AM
PerfectStorm01 PerfectStorm01 is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Melbourne, Australia
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 242
Mein Auto: 2001 320Ci
Good luck! I'm still looking for a different post I saw regarding the same issue we have. I knew I should have subscribed to it back then...damn
__________________
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
fuel filter, idle, intake boot, intake cps


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 3 Series / 4 Series > E46 (1999 - 2006)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 10:56 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms