Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > X Series > X5 E53 (1999 - 2006)

X5 E53 (1999 - 2006)
The X5 SAV Forum

 
 
Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
  #1  
Old 06-26-2012, 08:36 PM
Chucke Chucke is offline
Registered User
Location: Austin
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 3
Mein Auto: 2004 X5 4.4i
Help: Valve Cover Woo's

Hello Everyone!

I think I've dug myself in a small hole and am hoping everyone here can help me out.

I have an oil leak from the vacuum pump washer and I believe the passenger side valve cover gasket also.

It's a 2004 X5 4.4i with close to 160K miles.

So, I read several DIY's, postings and the TIS and thought this is pretty straight forward -- I'm gonna do it! Got all the parts, set aside the weekend and after basically a day (my wife took the car out most of the day Saturday!) I'm stuck.

I got everything off the drivers side cover to realize that I cannot lift it up without taking off the fuel injection assembly or disconnecting the fuel line. I realize that I didn't take off the cabin air filter assembly (which would have saved me hours). Does the fuel injection assembly need to be removed?

My next issue, is the servomotor as the TIS simply states to remove it. I'm doing some more reading tonight and realize that there were additional steps before removal (such as connecting a diagnosis tester and following the instuctions on the diagnosis tester) and (which I haven't gotten to yet) additional steps after installation (such as "read out fault memory of control unit of Digital Motor Electronics").

Am I in trouble here? After reading this, I was planning on just reinstalling the servomotor, not starting the car and taking it to an independent dealer to take a look at to verify it's installed correctly.

I've attached picture of where I'm at right now.

Any advice/suggestions are appreciated!

Thanks!

Chucke

BTW... The vacuum pump replacement was pretty straight forward and simple (very misleading on the valve cover replacement).
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	2004 X5 4.4i Drivers Side Valve Cover - ChuckeTx.JPG
Views:	95
Size:	288.2 KB
ID:	330783  
Reply With Quote
Ads by Google
 

Bookmarks

Tags
vacuum pump, valve cover gasket


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > X Series > X5 E53 (1999 - 2006)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 07:57 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms