Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > X Series > X5 E53 (1999 - 2006)

X5 E53 (1999 - 2006)
The X5 SAV Forum

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 06-26-2012, 08:36 PM
Chucke Chucke is offline
Registered User
Location: Austin
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 3
Mein Auto: 2004 X5 4.4i
Help: Valve Cover Woo's

Hello Everyone!

I think I've dug myself in a small hole and am hoping everyone here can help me out.

I have an oil leak from the vacuum pump washer and I believe the passenger side valve cover gasket also.

It's a 2004 X5 4.4i with close to 160K miles.

So, I read several DIY's, postings and the TIS and thought this is pretty straight forward -- I'm gonna do it! Got all the parts, set aside the weekend and after basically a day (my wife took the car out most of the day Saturday!) I'm stuck.

I got everything off the drivers side cover to realize that I cannot lift it up without taking off the fuel injection assembly or disconnecting the fuel line. I realize that I didn't take off the cabin air filter assembly (which would have saved me hours). Does the fuel injection assembly need to be removed?

My next issue, is the servomotor as the TIS simply states to remove it. I'm doing some more reading tonight and realize that there were additional steps before removal (such as connecting a diagnosis tester and following the instuctions on the diagnosis tester) and (which I haven't gotten to yet) additional steps after installation (such as "read out fault memory of control unit of Digital Motor Electronics").

Am I in trouble here? After reading this, I was planning on just reinstalling the servomotor, not starting the car and taking it to an independent dealer to take a look at to verify it's installed correctly.

I've attached picture of where I'm at right now.

Any advice/suggestions are appreciated!

Thanks!

Chucke

BTW... The vacuum pump replacement was pretty straight forward and simple (very misleading on the valve cover replacement).
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	2004 X5 4.4i Drivers Side Valve Cover - ChuckeTx.JPG
Views:	102
Size:	288.2 KB
ID:	330783  
Reply With Quote
Advertisement
  #2  
Old 06-27-2012, 03:41 PM
9secondsupra 9secondsupra is offline
Registered User
Location: New York
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 43
Mein Auto: '03 745Li, '04 Escalade
I am currently doing this in a 745 now. I remove the fuel line going over the valve cove. Press in the black clip and pull the hose off. You can press by hand or with anything you can find since it may be tight.
__________________
'03 745Li, '04 Escalade, '93 Toyota Supra (8.7 seconds @ 161 mph quarter mile). Whoa!
11 550i xdrive stage 2 tune

Reply With Quote
  #3  
Old 06-27-2012, 03:46 PM
9secondsupra 9secondsupra is offline
Registered User
Location: New York
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 43
Mein Auto: '03 745Li, '04 Escalade
I wasn't aware that the servomotor had to go through all of that. I've heard people getting away without doing that. I will find out since i am basically at these place you are. I am putting up that side tonight.
__________________
'03 745Li, '04 Escalade, '93 Toyota Supra (8.7 seconds @ 161 mph quarter mile). Whoa!
11 550i xdrive stage 2 tune

Reply With Quote
  #4  
Old 06-27-2012, 03:49 PM
9secondsupra 9secondsupra is offline
Registered User
Location: New York
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 43
Mein Auto: '03 745Li, '04 Escalade
The clip should be pushed in towards the the hose. Hope that helps.
__________________
'03 745Li, '04 Escalade, '93 Toyota Supra (8.7 seconds @ 161 mph quarter mile). Whoa!
11 550i xdrive stage 2 tune

Reply With Quote
  #5  
Old 06-28-2012, 03:07 PM
Chucke Chucke is offline
Registered User
Location: Austin
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 3
Mein Auto: 2004 X5 4.4i
Have you reconnected the fuel line yet? Did you need a special tool?

Also, did you just remove the fuel line or the fuel rail also?

Let me know about the servomotor! I'm just going crazy thinking about that!

Thanks!

Chucke
Reply With Quote
  #6  
Old 07-01-2012, 01:00 PM
9secondsupra 9secondsupra is offline
Registered User
Location: New York
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 43
Mein Auto: '03 745Li, '04 Escalade
There is no tool needed for the fuel line. I just pushed it back onto the metal line to install. I am still not finished yet. I will know about servo tomorrow.
__________________
'03 745Li, '04 Escalade, '93 Toyota Supra (8.7 seconds @ 161 mph quarter mile). Whoa!
11 550i xdrive stage 2 tune

Reply With Quote
  #7  
Old 07-01-2012, 01:02 PM
9secondsupra 9secondsupra is offline
Registered User
Location: New York
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 43
Mein Auto: '03 745Li, '04 Escalade
I just remove the fuel line. Not the rail. This is on a 2003 745 li.
__________________
'03 745Li, '04 Escalade, '93 Toyota Supra (8.7 seconds @ 161 mph quarter mile). Whoa!
11 550i xdrive stage 2 tune

Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
vacuum pump, valve cover gasket


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > X Series > X5 E53 (1999 - 2006)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 12:10 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms