Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 3 Series / 4 Series > E36 (1991 - 1999)

E36 (1991 - 1999)
The E36 chassis 3-Series BMW was a huge hit among driving enthusiasts from the first moment the car hit the pavement. The E36 won numerous awards over the years it was produced and is still a favorite of many BMW enthusiasts to this day! -- View the E36 Wiki

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-15-2011, 03:09 PM
capecodbmw capecodbmw is offline
Registered User
Location: mass
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 12
Mein Auto: dodge
325 "Stumbling"

I have been having ongoing issues with my 95 325. I will try to be as brief as possible with the description and the work that has been performed so far, to no avail.
The problem is that you will be driving along and all of a sudden the car will start to flutter and try to die. If I give it full throttle it will clear for a moment and than the rev's will fall back off again. If while I am rolling, I will put it in neutral, turn it off and immediately restart and all is fine for a while. So far I have:
Cleaned ICV valve
replaced all vacuum hoses/o rings
rebuilt VANOS system
replaced spark plugs
checked fuel pressure-49-51 lbs consistently
fuel filter changed
Replaced rubber intake bellows between MAF/throttle body
replaced MAF
pulled all codes from DME. Only getting LAMBDA sensor 1 which basically is a fuel/air mixture problem.
Replaced O2 sensor
replaced DME
replaced injectors

I can not get the car to do this consistently. It is dangerous because I will be at an intersection and it will all of a sudden kick in and no power. When it is running well, it is absolutely fine. Today it started to do the stumbling thing. I floored the accelerator and the revs would jump right to 4-5K RPM. If I tried to hold it there it would just fall back to around 1K. I don't have any TPS codes showing up, but am wondering if this might be an issue. This problem is driving me nuts and we have a smoke test set up for the intake on Friday. I just don't know whether to go after ignition or fuel supply. Any thoughts would be helpful. Thank you
Reply With Quote
Ads by Google
  #2  
Old 02-15-2011, 03:34 PM
B1MM3R's Avatar
B1MM3R B1MM3R is offline
Jesse Moon Bayne
Location: Roanoke, VA
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 6,667
Mein Auto: e30, e36, e70
Quote:
Originally Posted by capecodbmw View Post
I have been having ongoing issues with my 95 325. I will try to be as brief as possible with the description and the work that has been performed so far, to no avail.
The problem is that you will be driving along and all of a sudden the car will start to flutter and try to die. If I give it full throttle it will clear for a moment and than the rev's will fall back off again. If while I am rolling, I will put it in neutral, turn it off and immediately restart and all is fine for a while. So far I have:
Cleaned ICV valve
replaced all vacuum hoses/o rings
rebuilt VANOS system
replaced spark plugs
checked fuel pressure-49-51 lbs consistently
fuel filter changed
Replaced rubber intake bellows between MAF/throttle body
replaced MAF
pulled all codes from DME. Only getting LAMBDA sensor 1 which basically is a fuel/air mixture problem.
Replaced O2 sensor
replaced DME
replaced injectors

I can not get the car to do this consistently. It is dangerous because I will be at an intersection and it will all of a sudden kick in and no power. When it is running well, it is absolutely fine. Today it started to do the stumbling thing. I floored the accelerator and the revs would jump right to 4-5K RPM. If I tried to hold it there it would just fall back to around 1K. I don't have any TPS codes showing up, but am wondering if this might be an issue. This problem is driving me nuts and we have a smoke test set up for the intake on Friday. I just don't know whether to go after ignition or fuel supply. Any thoughts would be helpful. Thank you
Well my first 2 thoughts was MAF and DME which you replaced both...sounds like fuel problem to me though. how long has it been doing this?
__________________
Jesse
"Cassie"///Mpowered 93 318is 5speed (95 m3 swap).Vaders..Bavauto short shifter..dinan cat back..sways..3.23lsd..tms chip..staggered dsII's...BCracing coilovers..F&R strut tower bar...M3 brakes..x-brace..AFE CAI
2007 X5 3.0si (Wifes)
E30 87 325e DD
Reply With Quote
  #3  
Old 02-15-2011, 06:58 PM
capecodbmw capecodbmw is offline
Registered User
Location: mass
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 12
Mein Auto: dodge
B1, thanks for the input. It has been doing it since last summer. I initially unplugged the MAF and it did not run correctly but at least it didn't die on me any more. I replaced the MAF at that point since I figured that was the problem. But no luck, same problems. I let the car sit for a few months and now I am back to trying to diagnose it and fix it once and for all.
Thanks
Reply With Quote
  #4  
Old 08-25-2012, 09:54 AM
Jak_ratz Jak_ratz is offline
Registered User
Location: Germany
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 1
Mein Auto: 320i
I know this is a more than a year later, but I have a '96 320i doing the same thing. Hoping you found a solution before I try the same things you did (thank god I saw your post before all that work).
Reply With Quote
  #5  
Old 08-25-2012, 05:49 PM
lorddoomicus lorddoomicus is offline
Registered User
Location: Fredericksburg VA
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 10
Mein Auto: 325i
Have you tried replacing the DME and or Fuel pump relays. I've seem similar behavior on other ( non-BMW ) cars, and it was a the fuel pump relay. It worked most of the time, but then it didn't intermittently, and the car would loose power. Turning it off could be reseting the relays. I'd also check all the wiring for some frayed wires or a loose ground.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 3 Series / 4 Series > E36 (1991 - 1999)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 12:34 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms