Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E34 (1989 - 1995)

E34 (1989 - 1995)

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-18-2012, 11:58 AM
Shaske87 Shaske87 is offline
Registered User
Location: Rainier, wa
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 32
Mein Auto: 1995 BMW 525i
Help! Tranny swap gone wrong?

So my tranny went out on my 95 525i. Pulled a tranny from another 95 525i. Swap went well and only issue was now it wont start. Starter works fine. Has good fuel pressure. Has compression. Has air. Just no start. Checked all my work over. Everything is good. Ran fine before swap. Got curious and tan the vin on the bellhousing on the tranny I got and found out it came from a 93 525i and nor a 95. So would the tranny computer for a 95 work with a 93 or would that be the whole problem with my no start?
Reply With Quote
Ads by Google
  #2  
Old 09-18-2012, 01:50 PM
Josh429er Josh429er is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Saukville, Wi
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 233
Mein Auto: 1989 BMW 535i
If the plugs all line up I would think it would work. I'm sure It's in a anti theft mode or something.
__________________
2003 GMC Sierra SLT 2500HD CC/SB
Reply With Quote
  #3  
Old 09-18-2012, 02:11 PM
Shaske87 Shaske87 is offline
Registered User
Location: Rainier, wa
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 32
Mein Auto: 1995 BMW 525i
Is there a way to by pass the anti theft to test that? I dont have the key flob to set the alarm. But wouldnt the anti theft prevent the starter from cranking?
Reply With Quote
  #4  
Old 09-18-2012, 05:03 PM
Josh429er Josh429er is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Saukville, Wi
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 233
Mein Auto: 1989 BMW 535i
Exactly. Atleast from what I understand. I wish someone else would jump in on this, but I think there is a blue fuse under the rear seat by the battery, if you pull it I think it disarm the car.
__________________
2003 GMC Sierra SLT 2500HD CC/SB
Reply With Quote
  #5  
Old 09-18-2012, 06:21 PM
supertech777's Avatar
supertech777 supertech777 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: springfield , missouri
 
Join Date: May 2008
Posts: 752
Mein Auto: 1995 525i
Tward has done his tranny swap not to long ago , I'm sure he would know .

Sent from my Desire HD using Bimmer App
Reply With Quote
  #6  
Old 09-18-2012, 07:06 PM
Shaske87 Shaske87 is offline
Registered User
Location: Rainier, wa
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 32
Mein Auto: 1995 BMW 525i
It started

Pulled the fuse and it still didnt start. Decided to clean the connecters for the tcm and it fired up after a few trys. Let it run for a few mins to get the tranny fluid topped off. turned it off the restarted it. Fired up fine. Drove around the block a few times shifted a bit rough. Got home and it started idling really rough and died. Hasnt been able to restart since. So were back to square one.
Reply With Quote
  #7  
Old 09-18-2012, 07:20 PM
paperplane94 paperplane94 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Los Angeles, CA
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 927
Mein Auto: 1989 525i M20B25
Fuel, air, spark, and compression...
Reply With Quote
  #8  
Old 09-18-2012, 07:46 PM
TWard's Avatar
TWard TWard is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: North carolina
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 682
Mein Auto: 91 e34 525i
Are you dealing with an auto or manual?
Reply With Quote
  #9  
Old 09-18-2012, 07:59 PM
Shaske87 Shaske87 is offline
Registered User
Location: Rainier, wa
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 32
Mein Auto: 1995 BMW 525i
Has fuel, air, spark, and compression. its an automatic transmission.
Reply With Quote
  #10  
Old 09-18-2012, 08:44 PM
BMR_LVR's Avatar
BMR_LVR BMR_LVR is offline
Humble E34 lover
Location: Asheboro, NC
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 5,264
Mein Auto: 1992 525i
Quote:
Originally Posted by Shaske87 View Post
Has fuel, air, spark, and compression. its an automatic transmission.
Have you done the stomp test? If not, do it to see if there is an error code stored in the computer.
__________________
Most problems are usually something simple !

Quote:
Originally Posted by noego View Post
It's Deja Poo - as in, I've heard this **** before.
Steve

Calypso Red 1992 525i with 200K miles

1991 735i - Sold
1992 525i - Sold
1995 325is - Sold
2000 528i - Sold

Reply With Quote
  #11  
Old 09-18-2012, 08:55 PM
Shaske87 Shaske87 is offline
Registered User
Location: Rainier, wa
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 32
Mein Auto: 1995 BMW 525i
Did the stomp test. No codes being stored.
Reply With Quote
  #12  
Old 09-18-2012, 09:12 PM
Shaske87 Shaske87 is offline
Registered User
Location: Rainier, wa
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 32
Mein Auto: 1995 BMW 525i
Just noticed that when I go through the gears to neutral the N in the dash doesent appear. All other letters and numbers work. Is this a possible sign of anything?
Reply With Quote
  #13  
Old 09-18-2012, 09:26 PM
supertech777's Avatar
supertech777 supertech777 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: springfield , missouri
 
Join Date: May 2008
Posts: 752
Mein Auto: 1995 525i
Quote:
Originally Posted by Shaske87 View Post
Has fuel, air, spark, and compression. its an automatic transmission.
My bad T , it was not specified in op first post . Tranny swap I assumed it was like what u did to your e34 swap an auto to a stick .

Sent from my Desire HD using Bimmer App
Reply With Quote
  #14  
Old 09-18-2012, 09:31 PM
Josh429er Josh429er is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Saukville, Wi
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 233
Mein Auto: 1989 BMW 535i
Well It's electrical. It's Wierd that it seems to be the TCM causing it. Can you swap TCMs? Take the old one and put it on the new one?
__________________
2003 GMC Sierra SLT 2500HD CC/SB
Reply With Quote
  #15  
Old 09-18-2012, 09:32 PM
Josh429er Josh429er is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Saukville, Wi
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 233
Mein Auto: 1989 BMW 535i
I'm assuming it cranks fine? Not that It's a weak battery causing this.
__________________
2003 GMC Sierra SLT 2500HD CC/SB
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E34 (1989 - 1995)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 11:01 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms