Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > Z Series > E89 Z4 (2009 - current)

E89 Z4 (2009 - current)

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-10-2012, 08:10 PM
Zcar Zcar is offline
BMWCCA
Location: Massachusetts
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 122
Mein Auto: 11 Z4 35is/ED & 15 X3 35i
Headlight malfuction

My 2011 Z4 35is is only one year old with 13,000+ no-snow or salted roads miles, and has problems with the headlights. The low beams are too low that it is too dark to drive at faster than 40 mph. Aslo, the headlights do not move right or left when the steering wheel is turned. The mechanics told me that they are going to replace the headlight mechanism. I am waiting for the parts to arrive.

I expected the moving headlight would be a troublesome in later time. There is no front-end accident for this car, so I did not expect this problem came so soon. Well I brame on too many pot holes in the Massachusetts roads.
Reply With Quote
Advertisement
  #2  
Old 09-15-2012, 06:05 AM
645/333's Avatar
645/333 645/333 is offline
Michael
Location: uk
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 1,173
Mein Auto: Black Sapphire BMW Z4 3L
Hi, another owner had a similar problem and found that the rear chassis height measure was incorrectly fitted in manufacture, BUT it was also stated that he could have gone over a speed bum and it bounced the whole assembly, almost into reverse, hence the lights were so low.... if the latter is truly a problem then many many other Z4 car owners could have a real issue...
__________________

Does my bum look good in this !
Reply With Quote
  #3  
Old 09-16-2012, 07:07 PM
thayden thayden is offline
Registered User
Location: jackson,TN
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 14
Mein Auto: '11 Z4 35is
I had a similar problem with the headlights locking in the down position for a while then after several days would correct itself. Did 4 or 5 times. Turned out it was the SmarTop I had installed. I took it off and no more problems. However the side to side movement still does freeze up occasionally even after took SmarTop off so unsure of correlation there.
__________________
'11 Z4 35is
'09 Audi Q5
'07Lamborghini Gallardo
Reply With Quote
  #4  
Old 09-16-2012, 07:22 PM
Zcar Zcar is offline
BMWCCA
Location: Massachusetts
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 122
Mein Auto: 11 Z4 35is/ED & 15 X3 35i
Quote:
Originally Posted by thayden View Post
I had a similar problem with the headlights locking in the down position for a while then after several days would correct itself. Did 4 or 5 times. Turned out it was the SmarTop I had installed. I took it off and no more problems. However the side to side movement still does freeze up occasionally even after took SmarTop off so unsure of correlation there.
I was hoping that the problem would be a software related. But, the servce people told me the headlights have to be replaced. They have not called me yet, it's been a week.
Reply With Quote
  #5  
Old 09-24-2012, 07:20 PM
Zcar Zcar is offline
BMWCCA
Location: Massachusetts
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 122
Mein Auto: 11 Z4 35is/ED & 15 X3 35i
The service guys replaced both headlights after waiting for the replacement parts 10 days. Now, the low beam is working correctly, but the headlights still do not move. Don't they check their work after installing the replacements? Really dissapointing their service, I wish I could take it to another dealer!
Reply With Quote
  #6  
Old 09-25-2012, 12:03 AM
MC-X3 MC-X3 is offline
The Pumpkin King
Location: Seattle
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 40
Mein Auto: 2006 X3, 2009 E89
Quote:
Originally Posted by Zcar View Post
The service guys replaced both headlights after waiting for the replacement parts 10 days. Now, the low beam is working correctly, but the headlights still do not move. Don't they check their work after installing the replacements? Really dissapointing their service, I wish I could take it to another dealer!
Make sure your headlight switch is in the automatic mode (far left). If you manually turn them on they do not move side to side.
Reply With Quote
  #7  
Old 09-26-2012, 05:36 PM
Zcar Zcar is offline
BMWCCA
Location: Massachusetts
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 122
Mein Auto: 11 Z4 35is/ED & 15 X3 35i
Finally the headlights problem has been fixed. The low beam problem (beaming too low) was fixed by replacing the defected level sensor. The headlights did not move was corrected by the software. They reprogramed (?) the software yesterday, but the lights moved only to the right, failed to move to the left. They kept my car one more day to resolve the problem. Today they found that the lights are designed to move to the left only 8 degrees while it moves 15 degrees to the right. So, they thought they had not fixed since it appeared to not move to the left. In fact they did fixed it yesterday. I should notice that the lights moves much more to the right than to the left!
Reply With Quote
  #8  
Old 09-26-2012, 11:21 PM
MC-X3 MC-X3 is offline
The Pumpkin King
Location: Seattle
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 40
Mein Auto: 2006 X3, 2009 E89
Good to hear that they got your lights working correctly.
Reply With Quote
  #9  
Old 10-05-2012, 07:09 PM
Zcar Zcar is offline
BMWCCA
Location: Massachusetts
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 122
Mein Auto: 11 Z4 35is/ED & 15 X3 35i
Quote:
Originally Posted by MC-X3 View Post
Make sure your headlight switch is in the automatic mode (far left). If you manually turn them on they do not move side to side.
I did not realised that the position must be turned to the left in order to headlight move. I thought they used to work when the switch was turned either at far left or far right. I asked this question to the SA, but they don't know.
Reply With Quote
  #10  
Old 10-06-2012, 11:04 AM
rmorin49's Avatar
rmorin49 rmorin49 is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Hagerstown, MD,
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 4,178
Mein Auto: 2011 335d
To be blunt, nowadays the "average" SA knows far less than many customers. Sad, but true.
__________________

Colonel (Ret) US Army / Hagerstown, MD
1985 M635 Euro Alpine White/Pacific Blue (Fun Car)FOR SALE
2010 Z4 s30i Alpine White/Beige
2013 Audi A6 Ibis White/Nougat (Daily Driver)
2013 Audi A4(Ret)
2011 335d (Ret)
2009 335i vert (Ret)/PCD
2007 335i vert (Ret) ED 04-13-10/PCD
2000 740iL (Ret)
1998 328iC (Ret)
1990 535i (Ret)
1988 635CSi (Ret)

https://plus.google.com/photos/10999...COHGu-rlyIrrLg
Reply With Quote
  #11  
Old 10-07-2012, 08:19 PM
Zcar Zcar is offline
BMWCCA
Location: Massachusetts
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 122
Mein Auto: 11 Z4 35is/ED & 15 X3 35i
I had experienced a similar event, i.e., requiring multiple drop off to fix the simple problem - (stuck open thermostat!) at this dealer for my old 323is, many years ago.

I have to agree with you on the poorly qualified SAs.
__________________
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > Z Series > E89 Z4 (2009 - current)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 03:05 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms