Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > X Series > X5 E53 (1999 - 2006)

X5 E53 (1999 - 2006)
The X5 SAV Forum

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-03-2012, 07:26 PM
1bad540's Avatar
1bad540 1bad540 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: newyork
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 9,388
Mein Auto: E65 750i Sport,C5 z51 e46
Nav screen scrambled/fuzzy?? Help??

Hi Guys, my 05 x5 nav screen recently started going nuts, looks all scrambled, like an old tv. This is the 16;9 screen. before this happened the screen was loosing some color but would come back from time to time. The screen did come back completely yesterday but today its all scrambled again. Can I swap the screen or is the unit in the back bad?? Please help!!!!!
__________________
[SIGPIC]
e39 540i sport, acs type 2's chrome, acs spler pdls,Euroclrs
e65 745i aw sport,21's aib's acspedals& rf splr(sold)
e46 328i Prem Aw18" 335spt whls(sold)
c5 Corvette 6sp,z51,2"drp,19"ccw'sshrt shft,corsa exh,dd nav
e53 X5 3.0, pana rf,nav,xenon,cldweather, premium.ipod hookup, 20"4.6rims staggered 315rrs.
e65 750I aw, sport. chrome21's,acs pdls,acs rfsplr,mtecs,8k hid fogs,Leds.oem ipod&sirius
Srt10 VIPER, 19-20" rennen forgedwheels,tune,exhaust,intake.
Reply With Quote
Ads by Google
  #2  
Old 11-05-2012, 08:07 AM
1bad540's Avatar
1bad540 1bad540 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: newyork
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 9,388
Mein Auto: E65 750i Sport,C5 z51 e46
Jeez the x forum is terrible, not even 1 person.Looks like it may be the actual nav unit in the back, ordered another one will keep the thread updated for future people if this resolves the problem.
__________________
[SIGPIC]
e39 540i sport, acs type 2's chrome, acs spler pdls,Euroclrs
e65 745i aw sport,21's aib's acspedals& rf splr(sold)
e46 328i Prem Aw18" 335spt whls(sold)
c5 Corvette 6sp,z51,2"drp,19"ccw'sshrt shft,corsa exh,dd nav
e53 X5 3.0, pana rf,nav,xenon,cldweather, premium.ipod hookup, 20"4.6rims staggered 315rrs.
e65 750I aw, sport. chrome21's,acs pdls,acs rfsplr,mtecs,8k hid fogs,Leds.oem ipod&sirius
Srt10 VIPER, 19-20" rennen forgedwheels,tune,exhaust,intake.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-05-2012, 12:58 PM
nezarnuaimat nezarnuaimat is offline
Registered User
Location: Saudi Arabia
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 6
Mein Auto: X5 E53
I got a used Navi screen MKIII for selling, very neat, all light & button work perfectly. Removed from my car & replaced with a Hualingan screen.
Reply With Quote
  #4  
Old 11-05-2012, 02:03 PM
PropellerHead PropellerHead is offline
Brevity= the soul of wit
Location: At the wheel of a bimmer
 
Join Date: Jan 2002
Posts: 10,141
Mein Auto: You've*got*to be kidding
Quote:
Originally Posted by 1bad540 View Post
Can I swap the screen or is the unit in the back bad?? Please help!!!!!
Did you search? Similar questions answered in April this year.
Quote:
Originally Posted by PropellerHead View Post
Contact Hong Kong Eruo Electronics and order Part No.: LQ065T9BR53U. You can also email to confirm that is what you need. Last I saw they were ab $160.


Hongkong Eurotech Electronics Co.,Ltd
Sales Manager: Cinderella Yi
Company website: HongKong Eurotech Electronics Co.,Ltd
Tel: 86 755 8395 2292
Cel: 86 134 8074 7113
Email: lcdsource@eurotech-lcd.com
Info.ETLCD@gmail.com
MSN: pdaparts.export@hotmail.com
Skype: LCD.Eurotech

Note: this is the screen ONLY. You'll have to take apart the NAV unit to replace it.

Instructions attached.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-06-2012, 06:10 AM
1bad540's Avatar
1bad540 1bad540 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: newyork
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 9,388
Mein Auto: E65 750i Sport,C5 z51 e46
I searched quite BIT WITH NOTHING, I did come across the screen issue but im almost positive Its the unit in the back. I ordered one that hopefully will be here today. This morning i started the truck and everything is perfect again?? Im going to swap the mk4 and see if thats the problem. If anyones int in a used dvd mk4 thats not 100% working pm me. I'll update as I fix this.
__________________
[SIGPIC]
e39 540i sport, acs type 2's chrome, acs spler pdls,Euroclrs
e65 745i aw sport,21's aib's acspedals& rf splr(sold)
e46 328i Prem Aw18" 335spt whls(sold)
c5 Corvette 6sp,z51,2"drp,19"ccw'sshrt shft,corsa exh,dd nav
e53 X5 3.0, pana rf,nav,xenon,cldweather, premium.ipod hookup, 20"4.6rims staggered 315rrs.
e65 750I aw, sport. chrome21's,acs pdls,acs rfsplr,mtecs,8k hid fogs,Leds.oem ipod&sirius
Srt10 VIPER, 19-20" rennen forgedwheels,tune,exhaust,intake.
Reply With Quote
  #6  
Old 11-07-2012, 08:52 AM
1bad540's Avatar
1bad540 1bad540 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: newyork
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 9,388
Mein Auto: E65 750i Sport,C5 z51 e46
Got another unit and that fixed the problem, nav is back to new. what weird is the old one sometimes is perfect maybe its an easy fix, I will be selling it if anyone is interested.
__________________
[SIGPIC]
e39 540i sport, acs type 2's chrome, acs spler pdls,Euroclrs
e65 745i aw sport,21's aib's acspedals& rf splr(sold)
e46 328i Prem Aw18" 335spt whls(sold)
c5 Corvette 6sp,z51,2"drp,19"ccw'sshrt shft,corsa exh,dd nav
e53 X5 3.0, pana rf,nav,xenon,cldweather, premium.ipod hookup, 20"4.6rims staggered 315rrs.
e65 750I aw, sport. chrome21's,acs pdls,acs rfsplr,mtecs,8k hid fogs,Leds.oem ipod&sirius
Srt10 VIPER, 19-20" rennen forgedwheels,tune,exhaust,intake.
Reply With Quote
  #7  
Old 11-08-2012, 04:11 AM
Mus36 Mus36 is offline
Registered User
Location: Essex
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 2
Mein Auto: X5
Hi,how did you fixed it? How much cost you?
Thanks
Reply With Quote
  #8  
Old 11-08-2012, 06:42 AM
davidshad davidshad is offline
Registered User
Location: warner robins, ga
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 1
Mein Auto: X5
NAV screen issues

On my 2003 X5 the screen has what looks like a burnt spot about a 1/2 inch wide right in
the middle of the screen...I am not selling the car anytime soon so am looking into just replacing the dash part of the unit...Love the car otherwise.
Reply With Quote
  #9  
Old 11-08-2012, 06:32 PM
1bad540's Avatar
1bad540 1bad540 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: newyork
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 9,388
Mein Auto: E65 750i Sport,C5 z51 e46
I installed a new mk4 dvd drive unit in the rear. That fixed the prob.
__________________
[SIGPIC]
e39 540i sport, acs type 2's chrome, acs spler pdls,Euroclrs
e65 745i aw sport,21's aib's acspedals& rf splr(sold)
e46 328i Prem Aw18" 335spt whls(sold)
c5 Corvette 6sp,z51,2"drp,19"ccw'sshrt shft,corsa exh,dd nav
e53 X5 3.0, pana rf,nav,xenon,cldweather, premium.ipod hookup, 20"4.6rims staggered 315rrs.
e65 750I aw, sport. chrome21's,acs pdls,acs rfsplr,mtecs,8k hid fogs,Leds.oem ipod&sirius
Srt10 VIPER, 19-20" rennen forgedwheels,tune,exhaust,intake.
Reply With Quote
  #10  
Old 11-09-2012, 02:36 PM
Mus36 Mus36 is offline
Registered User
Location: Essex
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 2
Mein Auto: X5
How much cost you mate?
Reply With Quote
  #11  
Old 11-10-2012, 08:02 AM
1bad540's Avatar
1bad540 1bad540 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: newyork
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 9,388
Mein Auto: E65 750i Sport,C5 z51 e46
about 450 for a used like new mk4 off ebay.
If anyone wants to take a shot at fixing my other one pm me an offer.
__________________
[SIGPIC]
e39 540i sport, acs type 2's chrome, acs spler pdls,Euroclrs
e65 745i aw sport,21's aib's acspedals& rf splr(sold)
e46 328i Prem Aw18" 335spt whls(sold)
c5 Corvette 6sp,z51,2"drp,19"ccw'sshrt shft,corsa exh,dd nav
e53 X5 3.0, pana rf,nav,xenon,cldweather, premium.ipod hookup, 20"4.6rims staggered 315rrs.
e65 750I aw, sport. chrome21's,acs pdls,acs rfsplr,mtecs,8k hid fogs,Leds.oem ipod&sirius
Srt10 VIPER, 19-20" rennen forgedwheels,tune,exhaust,intake.
Reply With Quote
  #12  
Old 11-12-2012, 06:39 PM
1bad540's Avatar
1bad540 1bad540 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: newyork
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 9,388
Mein Auto: E65 750i Sport,C5 z51 e46
well the screen got scrambled again, so i guess i have an extra mk4. Maybe its a loose connection to the screen, will take the screen out and check connections before installing anewer one. wish me luck.I will keep this updated for a fix.
__________________
[SIGPIC]
e39 540i sport, acs type 2's chrome, acs spler pdls,Euroclrs
e65 745i aw sport,21's aib's acspedals& rf splr(sold)
e46 328i Prem Aw18" 335spt whls(sold)
c5 Corvette 6sp,z51,2"drp,19"ccw'sshrt shft,corsa exh,dd nav
e53 X5 3.0, pana rf,nav,xenon,cldweather, premium.ipod hookup, 20"4.6rims staggered 315rrs.
e65 750I aw, sport. chrome21's,acs pdls,acs rfsplr,mtecs,8k hid fogs,Leds.oem ipod&sirius
Srt10 VIPER, 19-20" rennen forgedwheels,tune,exhaust,intake.
Reply With Quote
  #13  
Old 11-12-2012, 11:11 PM
ard ard is offline
Resident Curmudgeon
Location: CA
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 9,212
Mein Auto: '12 X5 35d/E39M5/996TTX50
Quote:
Originally Posted by 1bad540 View Post
well the screen got scrambled again, so i guess i have an extra mk4. Maybe its a loose connection to the screen, will take the screen out and check connections before installing anewer one. wish me luck.I will keep this updated for a fix.
Do you get anything displayed on the screen if you diconnected the MK4 unit? if YES, then this should be how you troubleshoot. (and would exclude the MK4 from the issue if the scramble could be duplicated...obviously)

As I recall the screen has the video drivers in it....

I had a video issue on my E39- wound up replacing the screen (warranty). Red drivers died, so screen showed distored images.
__________________
Keep it as simple as possible...but no simpler.
Reply With Quote
  #14  
Old 11-13-2012, 04:21 AM
tonywintn tonywintn is offline
Drivin' the dream
Location: Tennessee
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 187
Mein Auto: 2005 BMW X5 & 2007 Z4 si
Just saw this post. The scrambled screen issue is due to a dirty ribbon cable connection. That is all it is. I first had the issue where I would loose the color blue. The ribbon cable from the screen to the nav unit has no connector on it, just bare conductors on the end. The ribbon cable plugs into a receiver/connector in the Nav unit that clamps down on it. I pulled this cable out and cleaned the contacts. That solved the problem for a couple of years and then one day I had a scrambled screen. I was able to just tug lightly on the cable behind the screen and fix the issue, but I need to take the unit out and clean the contacts again. Use Deoxit contact cleaner. You can buy it at Radio Shack. It is also popular amongst us audiophiles for cleaning our audio cable contacts. Very good stuff. So the problem is not your screen, just a corroded connection.
__________________

2007 3.0si w/Sport Pkg, Navi, Leather, Strut brace, garage door opener and delete airbag warnings on sun visors
Reply With Quote
  #15  
Old 11-13-2012, 05:17 AM
1bad540's Avatar
1bad540 1bad540 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: newyork
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 9,388
Mein Auto: E65 750i Sport,C5 z51 e46
Quote:
Originally Posted by tonywintn View Post
Just saw this post. The scrambled screen issue is due to a dirty ribbon cable connection. That is all it is. I first had the issue where I would loose the color blue. The ribbon cable from the screen to the nav unit has no connector on it, just bare conductors on the end. The ribbon cable plugs into a receiver/connector in the Nav unit that clamps down on it. I pulled this cable out and cleaned the contacts. That solved the problem for a couple of years and then one day I had a scrambled screen. I was able to just tug lightly on the cable behind the screen and fix the issue, but I need to take the unit out and clean the contacts again. Use Deoxit contact cleaner. You can buy it at Radio Shack. It is also popular amongst us audiophiles for cleaning our audio cable contacts. Very good stuff. So the problem is not your screen, just a corroded connection.
wow thanks, so i would need to take the screen out and clean the ribbon contacts??
__________________
[SIGPIC]
e39 540i sport, acs type 2's chrome, acs spler pdls,Euroclrs
e65 745i aw sport,21's aib's acspedals& rf splr(sold)
e46 328i Prem Aw18" 335spt whls(sold)
c5 Corvette 6sp,z51,2"drp,19"ccw'sshrt shft,corsa exh,dd nav
e53 X5 3.0, pana rf,nav,xenon,cldweather, premium.ipod hookup, 20"4.6rims staggered 315rrs.
e65 750I aw, sport. chrome21's,acs pdls,acs rfsplr,mtecs,8k hid fogs,Leds.oem ipod&sirius
Srt10 VIPER, 19-20" rennen forgedwheels,tune,exhaust,intake.
Reply With Quote
  #16  
Old 11-13-2012, 07:39 AM
tonywintn tonywintn is offline
Drivin' the dream
Location: Tennessee
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 187
Mein Auto: 2005 BMW X5 & 2007 Z4 si
Not the screen, the connector in the Nav unit that the ribbon cable is plugged into. It requires that you remove the Nav unit from the dash, and then the ribbon cable can be seen coming from the screen and going into the top of the Nav unit. You simply open the connector clamp and remove the cable, clean the connector contacts and the conductors on the end of the ribbon cable and reinsert into the connector. Close the clamp and all should be good then. You do not need to remove the screen at all. Use Deoxit which also comes with a preservative. That should help keep a good connection for a long time.
__________________

2007 3.0si w/Sport Pkg, Navi, Leather, Strut brace, garage door opener and delete airbag warnings on sun visors
Reply With Quote
  #17  
Old 11-13-2012, 09:55 AM
1bad540's Avatar
1bad540 1bad540 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: newyork
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 9,388
Mein Auto: E65 750i Sport,C5 z51 e46
do I need to open the radio up to access the ribon or is it just plugged in and easy access??
__________________
[SIGPIC]
e39 540i sport, acs type 2's chrome, acs spler pdls,Euroclrs
e65 745i aw sport,21's aib's acspedals& rf splr(sold)
e46 328i Prem Aw18" 335spt whls(sold)
c5 Corvette 6sp,z51,2"drp,19"ccw'sshrt shft,corsa exh,dd nav
e53 X5 3.0, pana rf,nav,xenon,cldweather, premium.ipod hookup, 20"4.6rims staggered 315rrs.
e65 750I aw, sport. chrome21's,acs pdls,acs rfsplr,mtecs,8k hid fogs,Leds.oem ipod&sirius
Srt10 VIPER, 19-20" rennen forgedwheels,tune,exhaust,intake.
Reply With Quote
  #18  
Old 11-13-2012, 02:35 PM
tonywintn tonywintn is offline
Drivin' the dream
Location: Tennessee
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 187
Mein Auto: 2005 BMW X5 & 2007 Z4 si
It is right on top as I recall. You might have to take the top cover off of the unit. When I pulled mine, I started to take the screen out and then I stumbled upon the ribbon cable and remembered a post from someone else talking about that chinzey connection method. I was working to pull my screen out and order a replacement because I had lost the color blue. But when I thought about that posting I tried cleaning those contacts reassembled it and plugged it back into the car. Everything was good after that until about two months ago. Now I get a scrambled screen once in a while, but like I said, I can open the panel like I'm going to put in a cassete tape, give a light tug on the ribbon and the screen works fine again. So I need to pull mine out again and clean the contacts. It has been about two or three years since I had to clean them the first time. I don't think I had Deoxit on me at the time either. This time I have some Deoxit cleaner and preservative. I expect that to keep the contacts good for hopefully an indefinate time period. If you search these threads some more you might find a picture. I could post a picture the next time I pull mine out, but unless it goes out and stays out, I have too many other alligators to fight off right now. Plus, if the sun is shining, I'm cruisin' in the Z4.
__________________

2007 3.0si w/Sport Pkg, Navi, Leather, Strut brace, garage door opener and delete airbag warnings on sun visors
Reply With Quote
  #19  
Old 11-14-2012, 05:55 AM
1bad540's Avatar
1bad540 1bad540 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: newyork
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 9,388
Mein Auto: E65 750i Sport,C5 z51 e46
Thanks Tony will give it a go.
__________________
[SIGPIC]
e39 540i sport, acs type 2's chrome, acs spler pdls,Euroclrs
e65 745i aw sport,21's aib's acspedals& rf splr(sold)
e46 328i Prem Aw18" 335spt whls(sold)
c5 Corvette 6sp,z51,2"drp,19"ccw'sshrt shft,corsa exh,dd nav
e53 X5 3.0, pana rf,nav,xenon,cldweather, premium.ipod hookup, 20"4.6rims staggered 315rrs.
e65 750I aw, sport. chrome21's,acs pdls,acs rfsplr,mtecs,8k hid fogs,Leds.oem ipod&sirius
Srt10 VIPER, 19-20" rennen forgedwheels,tune,exhaust,intake.
Reply With Quote
  #20  
Old 11-28-2012, 12:40 PM
1bad540's Avatar
1bad540 1bad540 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: newyork
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 9,388
Mein Auto: E65 750i Sport,C5 z51 e46
well I cleaned the contacts and now i just get a white screen??
__________________
[SIGPIC]
e39 540i sport, acs type 2's chrome, acs spler pdls,Euroclrs
e65 745i aw sport,21's aib's acspedals& rf splr(sold)
e46 328i Prem Aw18" 335spt whls(sold)
c5 Corvette 6sp,z51,2"drp,19"ccw'sshrt shft,corsa exh,dd nav
e53 X5 3.0, pana rf,nav,xenon,cldweather, premium.ipod hookup, 20"4.6rims staggered 315rrs.
e65 750I aw, sport. chrome21's,acs pdls,acs rfsplr,mtecs,8k hid fogs,Leds.oem ipod&sirius
Srt10 VIPER, 19-20" rennen forgedwheels,tune,exhaust,intake.
Reply With Quote
  #21  
Old 11-28-2012, 04:43 PM
tonywintn tonywintn is offline
Drivin' the dream
Location: Tennessee
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 187
Mein Auto: 2005 BMW X5 & 2007 Z4 si
You didn't get the connectors in the back of the in dash unit fully engaged. They can be difficult. Unplug and reinsert them. Be sure the latches are completely locked down.
__________________

2007 3.0si w/Sport Pkg, Navi, Leather, Strut brace, garage door opener and delete airbag warnings on sun visors
Reply With Quote
  #22  
Old 11-29-2012, 07:59 AM
Tourque Junkie Tourque Junkie is offline
Registered User
Location: Massachusetts
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 32
Mein Auto: Acura TL
http://www.xdrivers.co.uk/forum/index.php?&topic=2273.0

The above link was a useful tool for the nav screen repair. It was successful for me.
Reply With Quote
  #23  
Old 12-01-2012, 11:32 AM
adamcliffton adamcliffton is offline
Registered User
Location: Takoma Park, MD
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 2
Mein Auto: 2002 X5 3.0
anyone have any ideas about a nav screen having the back light flicker on and off ?
Reply With Quote
  #24  
Old 12-01-2012, 04:46 PM
1bad540's Avatar
1bad540 1bad540 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: newyork
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 9,388
Mein Auto: E65 750i Sport,C5 z51 e46
well I got a resonable used one and swapped it in works perfect now. I didnt bother trying to reconnect the cables. i prob should.
__________________
[SIGPIC]
e39 540i sport, acs type 2's chrome, acs spler pdls,Euroclrs
e65 745i aw sport,21's aib's acspedals& rf splr(sold)
e46 328i Prem Aw18" 335spt whls(sold)
c5 Corvette 6sp,z51,2"drp,19"ccw'sshrt shft,corsa exh,dd nav
e53 X5 3.0, pana rf,nav,xenon,cldweather, premium.ipod hookup, 20"4.6rims staggered 315rrs.
e65 750I aw, sport. chrome21's,acs pdls,acs rfsplr,mtecs,8k hid fogs,Leds.oem ipod&sirius
Srt10 VIPER, 19-20" rennen forgedwheels,tune,exhaust,intake.
Reply With Quote
  #25  
Old 02-03-2013, 07:37 AM
Nasty750 Nasty750 is offline
Registered User
Location: NY
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 43
Mein Auto: 750Li
Excellent post... I have an 06' 750Li with the same exact problem. I assumed it was a loose cable somewhere as it works on and off again. More annoying than an actual problem but its frustrating when you need a working NAV. Was going to save up to have dealer fix this but it sounds like I can save a boat load of money if I clean the ribbon connections myself. Are there any E65/E66 owners that have fixed this issue?
__________________

2006 BMW 750Li - Black on Black
2001 BMW X5 - Black on Black
1997 BMW 328iC - Black on Tan

Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > X Series > X5 E53 (1999 - 2006)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 12:02 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms