Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E39 (1997 - 2003)

E39 (1997 - 2003)
The BMW 5-Series (E39 chassis) was introduced in the United States as a 1997 model year car and lasted until the 2004 when the E60 chassis was released. The United States saw several variations including the 525i, 528i, 530i and 540i. -- View the E39 Wiki

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-14-2012, 03:49 PM
tek0011 tek0011 is offline
Registered User
Location: Minnesota
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 41
Mein Auto: 2001 BMW530i
Rough start and knocking - then fine.

Hello fellow bimmer enthusiasts.

I am having an issue (or more) with my 2001 503i.

Throughout Summer she was rough starting kind of sluggish, I have to assume something fuel related, as if shes not getting enough fuel.

If I try to drive off, its like theres no gas/acceleration. If I drove for another 2-3 mins, it was fine for as long as I drove. Then there are times where it would rough/sluggish start as it did, have the same issue with gas/acceleration, and I would drive to a gas station/coffee shop (short distance). Stop the engine, come back to it and as I put it in reverse, it would go about 5-10 feet, then the engine would die completely. I would restart it back up, and it acted like nothing was ever wrong.

Fast forward to November in MN. 23 degrees outside.
Now that rough start up has turned into a VERY rough start up accompanied by a loud knocking coming from the top (or so it seems on initial inspection) of the engine.
The knock is occasional, about every 7-15 seconds. The car goes to a very low idle and has died twice. Otherwise it keeps going but keeps knocking. If I keep it revved around 1500-2000 RPM it seems ok, but the idle does drop as it seems its not getting enough gas. I keep it revved occasionally and do this for about 5-10 mins. Which after that is absolutely fine, no idle issues, no knocking.

Until the next time I start it again....

Thoughts?
Ideas?
Suggestions?
More information?

Thanks!
__________________
Reply With Quote
Advertisement
  #2  
Old 11-14-2012, 04:11 PM
champaign777's Avatar
champaign777 champaign777 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Champ
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,051
Mein Auto: 2003 530 Sport Twins
oil changes every 15k miles ?
you might have many different issues , for the knocking my bid is a sticky lifter
__________________

Last edited by champaign777; 11-14-2012 at 04:15 PM.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-14-2012, 05:49 PM
tek0011 tek0011 is offline
Registered User
Location: Minnesota
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 41
Mein Auto: 2001 BMW530i
Quote:
Originally Posted by champaign777 View Post
oil changes every 15k miles ?
you might have many different issues , for the knocking my bid is a sticky lifter
Every 10-12k. However the knocking is only on startup after the cars been off/sitting for quite some time. If I come back to the car an hour or two later, its fine. No issues on startup. Its when its been sitting for 6-7-8 hours.
__________________
Reply With Quote
  #4  
Old 11-14-2012, 06:55 PM
champaign777's Avatar
champaign777 champaign777 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Champ
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,051
Mein Auto: 2003 530 Sport Twins
google "sticky lifter" "engine sluggish"
you will need to start changing oil every 3k miles or so
long way to go
+ change your gas filter and clean fuel injectors
+ read codes
GL
__________________

Last edited by champaign777; 11-14-2012 at 06:58 PM.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-15-2012, 07:37 AM
tek0011 tek0011 is offline
Registered User
Location: Minnesota
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 41
Mein Auto: 2001 BMW530i
Yea I have to assume that the fuel pump/filter is next to replace/fix. Injectors were all replaced about 20k miles ago.

Im going to doubt the oil has anything to do with it. Being a surface analysis chemist, I work directly with motor oil companies and wont even get into how big of a rip off they are.

To add more to it, when I start it and it has its rough start, if I hit the gas pedal, its about 4-6 seconds before the engine actually revs. This change/add any other thoughts or ideas?
__________________
Reply With Quote
  #6  
Old 11-15-2012, 08:14 AM
poolman poolman is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: martinsville va
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 3,890
Mein Auto: 525i station wagon
How about Vanos seals--are the ones in the car OEM?
Reply With Quote
  #7  
Old 11-15-2012, 08:25 AM
tek0011 tek0011 is offline
Registered User
Location: Minnesota
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 41
Mein Auto: 2001 BMW530i
yes. and i know they were slowly going about 10k ago... good point. would the Vanos seals cause an issue with starting, but not once the car gets going?
__________________
Reply With Quote
  #8  
Old 11-15-2012, 08:34 AM
tek0011 tek0011 is offline
Registered User
Location: Minnesota
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 41
Mein Auto: 2001 BMW530i
i should also mention, even though its a 2001, it has 90k miles on it.
__________________
Reply With Quote
  #9  
Old 11-15-2012, 08:44 AM
venzon venzon is offline
Registered User
Location: Southern California
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 19
Mein Auto: 04 330I ZHP 6MT, 00 540I
Check your DISA. Same symptoms when DISA failed on my 330i.
Reply With Quote
  #10  
Old 11-15-2012, 03:52 PM
champaign777's Avatar
champaign777 champaign777 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Champ
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,051
Mein Auto: 2003 530 Sport Twins
didnt see you have 2001
throttle body issue cant be related to this

"if I hit the gas pedal, its about 4-6 seconds before the engine actually revs."

http://www.bimmerfest.com/forums/sho...06&postcount=5
__________________

Last edited by champaign777; 11-15-2012 at 04:00 PM.
Reply With Quote
  #11  
Old 11-15-2012, 07:30 PM
tek0011 tek0011 is offline
Registered User
Location: Minnesota
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 41
Mein Auto: 2001 BMW530i
tyvm good sir
__________________
Reply With Quote
  #12  
Old 11-16-2012, 12:23 PM
poolman poolman is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: martinsville va
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 3,890
Mein Auto: 525i station wagon
Classic Vanos sympton--cold car in cold weather--hard to crank and when the engine warms up a bit all the problems seem to go away--
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E39 (1997 - 2003)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 03:57 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms