Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E39 (1997 - 2003)

E39 (1997 - 2003)
The BMW 5-Series (E39 chassis) was introduced in the United States as a 1997 model year car and lasted until the 2004 when the E60 chassis was released. The United States saw several variations including the 525i, 528i, 530i and 540i. -- View the E39 Wiki

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-19-2012, 09:59 PM
pilot093 pilot093 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: U.S Philly
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 142
Mein Auto: 1992 325i sedan
died. (updated)

okay i searcher around about this question that i have and i mean basically if car cranks but doesnt start one or 2 of 3 things are missing (fuel, air, spark)


so anyway as i was driving today i was at a red light and rps started dropping below 500, it was a sudden drop and it went up for a little bit( couple of seconds) up to about 850 at idle, usually its less then that. so it went up higher then reg idle and by the time it went back to normal i started driving cause light turned green. about 6 min later as i was makin a left turn it did the same **** again but while driving, rps were at like 1500, and when i gave gas it didnt respond, just stalled out.( it is an auto tranny).

car wouldnt even crank for first 2 min of me being in the middle of the intersection. after 2 min it started cranking but wouldnt keep idling, just dies out. and at last about 10 min into the whole thing it started and i cought it with the gas pedal, reved it upt o like 6 couple times and it was fine after that.

later on(30 min ago) i was leaving the grocery store and after i drove 10 feet **** died again! cranks up fine, but just dies right after. sparks are on tight, i took off the air filet( it is a little dirty), unplugged the maf, still nothing. car cranks but dies right away. its not battery/alternator cause lights are on w/o problem, everything works. car does leak oil an didk how much leaked out but when i checked oil it was at the bottom line,so at minimum. so its not air, sparks, or fuel. idk about fuel i cant do any diagnostics on that w/o tools. any help here would be greatly appreciated. i left the car at the parking lot idk wtf to do now.

Last edited by pilot093; 11-22-2012 at 09:43 PM. Reason: added updated in tittle cause another problem came up
Reply With Quote
Advertisement
  #2  
Old 11-19-2012, 10:42 PM
bschmidt25 bschmidt25 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Phoenix, AZ
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 229
Mein Auto: '07 530xi, '01 525iT
Check engine light on?
Reply With Quote
  #3  
Old 11-19-2012, 10:48 PM
blingin96 blingin96 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Hayward
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 191
Mein Auto: e39 540i , E36 328i
Just a guess. Fuel pump is on the way out.. Had the same symptoms and that's what it was. I did the fuel filter too.
Reply With Quote
  #4  
Old 11-20-2012, 12:20 AM
edjack edjack is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: San Jose, CA
 
Join Date: May 2007
Posts: 9,509
Mein Auto: '97 540i 6 speed
Post this on the appropriate 3-series forum. This one is for the E39.
__________________


Ed in San Jose '97 540i 6 speed aspensilber over aubergine leather. Build date 3/97. Golden Gate Chapter BMW CCA Nr 62319.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-20-2012, 06:19 AM
pilot093 pilot093 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: U.S Philly
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 142
Mein Auto: 1992 325i sedan
Check engine been on cause if torque converter. Nd it is a e39. 2003 525i

Sent from my HTC Sensation 4G using Bimmer App
Reply With Quote
  #6  
Old 11-20-2012, 11:11 AM
edjack edjack is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: San Jose, CA
 
Join Date: May 2007
Posts: 9,509
Mein Auto: '97 540i 6 speed
Update your data panel, include build date.
__________________


Ed in San Jose '97 540i 6 speed aspensilber over aubergine leather. Build date 3/97. Golden Gate Chapter BMW CCA Nr 62319.
Reply With Quote
  #7  
Old 11-20-2012, 01:03 PM
pilot093 pilot093 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: U.S Philly
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 142
Mein Auto: 1992 325i sedan
its already towed. i think it was made in july or august. anyways just waitin on what my mechanic will say.

btw here are some pics since i never uploaded any eversince i got it
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMAG0302.jpg
Views:	40
Size:	68.5 KB
ID:	350233   Click image for larger version

Name:	IMAG0209.jpg
Views:	41
Size:	94.4 KB
ID:	350234   Click image for larger version

Name:	IMAG0543.jpg
Views:	44
Size:	47.8 KB
ID:	350235   Click image for larger version

Name:	IMAG0577.jpg
Views:	47
Size:	88.1 KB
ID:	350236   Click image for larger version

Name:	IMAG0629.jpg
Views:	40
Size:	59.3 KB
ID:	350237  

Click image for larger version

Name:	IMAG0633.jpg
Views:	40
Size:	73.3 KB
ID:	350238   Click image for larger version

Name:	IMAG0618.jpg
Views:	38
Size:	95.9 KB
ID:	350239   Click image for larger version

Name:	IMAG0635.jpg
Views:	40
Size:	63.6 KB
ID:	350240   Click image for larger version

Name:	IMAG0619.jpg
Views:	38
Size:	51.4 KB
ID:	350241  

Last edited by pilot093; 11-20-2012 at 01:06 PM.
Reply With Quote
  #8  
Old 11-22-2012, 09:42 PM
pilot093 pilot093 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: U.S Philly
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 142
Mein Auto: 1992 325i sedan
bump. so yea it was the fuel pump. got the part for 140 and 130 installation. not too bad.

so now my right tail light went dimmer, i fkd around with the wires, just moved them around, and eventually it went out completely. turn signal, break, rev. lights all worked.... untill today everything stopped except turn signal. inside the light connector it looks a little rusty. anyone got a pair of tail lights? led (2003). or can i replace the connector if i take the tail light apart?

thank you
Reply With Quote
  #9  
Old 11-23-2012, 02:06 PM
blingin96 blingin96 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Hayward
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 191
Mein Auto: e39 540i , E36 328i
I would clean all the tail light connections with a small wire toothbrush and / or a metal pick to scrape all the corrosion out. Check the area where the bulbs sits also (bulb sockets). Re use your stock tail light. When you reinstall it use dielectric grease on the connections and light bulb sockets. It will help prevent the rust/corrosion your experiencing.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E39 (1997 - 2003)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 01:49 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms