Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 7 Series / 8 Series > 7 Series - E65 / E66 (2002 - 2008)

7 Series - E65 / E66 (2002 - 2008)
Discussion pertaining to the flagship BMW here.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-10-2012, 05:58 AM
noble3572001 noble3572001 is offline
Registered User
Location: Florida
 
Join Date: May 2012
Posts: 31
Mein Auto: 2003 745i
Angry Front Seat Button and sleep mode

I have noticed that my front seat buttons stays on. And the car does not go into sleep mode.
Reply With Quote
Advertisement
  #2  
Old 11-10-2012, 08:27 AM
DFEL750I's Avatar
DFEL750I DFEL750I is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Toronto
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 1,858
Mein Auto: 750I
How long does it stay on? Usually stays on for about 30 minutes after you lock the doors.
__________________
Reply With Quote
  #3  
Old 11-10-2012, 09:17 AM
noble3572001 noble3572001 is offline
Registered User
Location: Florida
 
Join Date: May 2012
Posts: 31
Mein Auto: 2003 745i
Never goes off.
Reply With Quote
  #4  
Old 11-10-2012, 11:56 AM
DFEL750I's Avatar
DFEL750I DFEL750I is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Toronto
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 1,858
Mein Auto: 750I
Quote:
Originally Posted by noble3572001 View Post
Never goes off.
Then you have a power draw somewhere. One of the modules in your car is not going to sleep and keeping the car awake. Do you have any issues with your nav ,cd player, cd changer etc?
__________________
Reply With Quote
  #5  
Old 11-12-2012, 03:38 AM
noble3572001 noble3572001 is offline
Registered User
Location: Florida
 
Join Date: May 2012
Posts: 31
Mein Auto: 2003 745i
Angry

Yes the sound goes off and then back on about every five seconds.
Reply With Quote
  #6  
Old 11-12-2012, 05:35 AM
Tenn's Avatar
Tenn Tenn is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Clarksville, TN
 
Join Date: May 2012
Posts: 166
Mein Auto: 2007 BMW 750Li
I have the same issue, my CDC is also inoperative.
__________________
Reply With Quote
  #7  
Old 11-19-2012, 02:37 PM
sparks59 sparks59 is offline
Registered User
Location: u.k.
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 3
Mein Auto: toyota landcruiser
Hi noble3572001,
I have the same problem.I am an autoelectrician and recovered 2002 735i E65 today with totally discharged battery. Iwas told by the owner that whilst driving many warning lights came on....park brake fault,traction control,driver module fault,and others.
Also transmission went into limp home mode.
I assumed this was due to low battery voltage, maybe alternator not charging. fitted new battery(not AGM AS STANDARD SILVER BATTERY WAS FITTED) I haven't registered battery with power control module yet.
Checked charge rate which seemed too high 14.7- 15.1 volts.
I checked for off load discharge current and found afer 40 minutes 8 to 9 amps drain.
Like your bmw ,the seat adjust light is staying on together with the igniton switch and the gear selecter stalk.
The Park Brake yellow fault light flashed every few minutes but seems O K now after disconnecting battery again.
The navigation cd drive in boot is constantly on so I disconnected it,but still 9 amp drain and no sleep shutdown.
I will do a full system scan and clear fault codes Tomorrow .
Has any one any further ideas how to isolate modules to find the cause of the drain/no sleep.
I shall let you know how I get on.
Reply With Quote
  #8  
Old 11-19-2012, 03:54 PM
stuartjohn24 stuartjohn24 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Chippenham, Wiltshire, UK
 
Join Date: May 2011
Posts: 664
Mein Auto: BMW E65 745i
Quote:
Originally Posted by noble3572001 View Post
Yes the sound goes off and then back on about every five seconds.
Hi,

The issue is caused my a module in the MOST loop not shutting down.

The most likely cause is the NAV unit, myself and others have had identical symptoms. its worth unplugging or pulling fuses to isolate modules and see if that makes a difference.

Stuart
Reply With Quote
  #9  
Old 11-19-2012, 03:59 PM
stuartjohn24 stuartjohn24 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Chippenham, Wiltshire, UK
 
Join Date: May 2011
Posts: 664
Mein Auto: BMW E65 745i
Quote:
Originally Posted by sparks59 View Post
Hi noble3572001,
I have the same problem.I am an autoelectrician and recovered 2002 735i E65 today with totally discharged battery. Iwas told by the owner that whilst driving many warning lights came on....park brake fault,traction control,driver module fault,and others.
Also transmission went into limp home mode.
I assumed this was due to low battery voltage, maybe alternator not charging. fitted new battery(not AGM AS STANDARD SILVER BATTERY WAS FITTED) I haven't registered battery with power control module yet.
Checked charge rate which seemed too high 14.7- 15.1 volts.
I checked for off load discharge current and found afer 40 minutes 8 to 9 amps drain.
Like your bmw ,the seat adjust light is staying on together with the igniton switch and the gear selecter stalk.
The Park Brake yellow fault light flashed every few minutes but seems O K now after disconnecting battery again.
The navigation cd drive in boot is constantly on so I disconnected it,but still 9 amp drain and no sleep shutdown.
I will do a full system scan and clear fault codes Tomorrow .
Has any one any further ideas how to isolate modules to find the cause of the drain/no sleep.
I shall let you know how I get on.
Hi,

The NAV maybe being kept awake by another faulty module on the MOST bus. when you pull the connector from the NAV does the red light from the fibre optic cable ever go out?

Does the rest of the car function correcty with the new battery installed? i.e. no error messages, transmission, ABS, Dynamic drive all work OK?
Reply With Quote
  #10  
Old 11-20-2012, 11:24 AM
sparks59 sparks59 is offline
Registered User
Location: u.k.
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 3
Mein Auto: toyota landcruiser
After leaving battery disconnected overnight every thing now shuts down and discharge drops to 0.02amps after 1 hour.
Still need to check and clear fault codes so if there is any further problems I can scan again.
Charge rate still s
seems a bit high
No Load 14.6 volts
Lights heater ac front and rear screens on 14.7 volts
when returned to idle speed with no load voltage rises momentarily to 14.9/15 volts .Seems like smart charge system is working.
MOST bus now shuts down.
Thanks for your input, Hope this has also helped noble3572001's problem.How did you go on noble?
SPARKS59
Reply With Quote
  #11  
Old 11-20-2012, 11:29 AM
First_745Li's Avatar
First_745Li First_745Li is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: South FL
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 2,267
Mein Auto: '03 745Li
Quote:
Originally Posted by sparks59 View Post
After leaving battery disconnected overnight every thing now shuts down and discharge drops to 0.02amps after 1 hour.
Still need to check and clear fault codes so if there is any further problems I can scan again.
Charge rate still s
seems a bit high
No Load 14.6 volts
Lights heater ac front and rear screens on 14.7 volts
when returned to idle speed with no load voltage rises momentarily to 14.9/15 volts .Seems like smart charge system is working.
MOST bus now shuts down.
Thanks for your input, Hope this has also helped noble3572001's problem.How did you go on noble?
SPARKS59
So unhooking the negative battery lead overnight seemed to have resolved your issue?
__________________


'11 328i
'07 Audi A8 (w/ 20,000 miles)
'03 745Li (sold)
'03 Acura TL-S
'02 Infiniti QX4 (sold )

For those like that love INK checkout join
Myinkedspace.com with my referral code and enjoy

http://myinkedspace.com/?ref=REF65900
Reply With Quote
  #12  
Old 11-21-2012, 03:44 PM
sparks59 sparks59 is offline
Registered User
Location: u.k.
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 3
Mein Auto: toyota landcruiser
Yes checked thoroughly again today and drain down to 0.02 amps. Found many fault codes on nearly every ecu when scanned. Cleared fault codes ok. I tried to register battery using LAUNCH but although I could access power module live data and actuations could not find relevant section for new battery registration.
But disconnecting negative lead overnight certainly sorted out the drain. I think the old faulty battery going very low voltage confused all the control units.
Reply With Quote
  #13  
Old 11-21-2012, 06:27 PM
First_745Li's Avatar
First_745Li First_745Li is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: South FL
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 2,267
Mein Auto: '03 745Li
Quote:
Originally Posted by sparks59 View Post
Yes checked thoroughly again today and drain down to 0.02 amps. Found many fault codes on nearly every ecu when scanned. Cleared fault codes ok. I tried to register battery using LAUNCH but although I could access power module live data and actuations could not find relevant section for new battery registration.
But disconnecting negative lead overnight certainly sorted out the drain. I think the old faulty battery going very low voltage confused all the control units.
Would I need to reset any of the modules after I reconnect the battery? I mean besides the obvious radio station presets and clock...

Sent from my Transformer TF101 using Bimmer App
__________________


'11 328i
'07 Audi A8 (w/ 20,000 miles)
'03 745Li (sold)
'03 Acura TL-S
'02 Infiniti QX4 (sold )

For those like that love INK checkout join
Myinkedspace.com with my referral code and enjoy

http://myinkedspace.com/?ref=REF65900
Reply With Quote
  #14  
Old 11-21-2012, 08:47 PM
SuperSnoop's Avatar
SuperSnoop SuperSnoop is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Austin, Texas
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 559
Mein Auto: 2007 760Li
Quote:
Originally Posted by First_745Li View Post
Would I need to reset any of the modules after I reconnect the battery? I mean besides the obvious radio station presets and clock...

Sent from my Transformer TF101 using Bimmer App
No, just the clock and date. Presets should survive.
Reply With Quote
  #15  
Old 11-24-2012, 05:18 PM
First_745Li's Avatar
First_745Li First_745Li is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: South FL
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 2,267
Mein Auto: '03 745Li
Quote:
Originally Posted by SuperSnoop View Post
No, just the clock and date. Presets should survive.
I removed the negative battery lead tonight, lets see how it goes in the morning.

Sent from my Transformer TF101 using Bimmer App
__________________


'11 328i
'07 Audi A8 (w/ 20,000 miles)
'03 745Li (sold)
'03 Acura TL-S
'02 Infiniti QX4 (sold )

For those like that love INK checkout join
Myinkedspace.com with my referral code and enjoy

http://myinkedspace.com/?ref=REF65900
Reply With Quote
  #16  
Old 11-26-2012, 06:59 AM
First_745Li's Avatar
First_745Li First_745Li is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: South FL
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 2,267
Mein Auto: '03 745Li
Unfortunately, unhooking the battery and letting it sit didn't help my cause. It was worth a shot anyway.
__________________


'11 328i
'07 Audi A8 (w/ 20,000 miles)
'03 745Li (sold)
'03 Acura TL-S
'02 Infiniti QX4 (sold )

For those like that love INK checkout join
Myinkedspace.com with my referral code and enjoy

http://myinkedspace.com/?ref=REF65900
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 7 Series / 8 Series > 7 Series - E65 / E66 (2002 - 2008)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 08:09 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms