Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 3 Series / 4 Series > E46 (1999 - 2006)

E46 (1999 - 2006)
The fourth generation 3 Series (E46 chassis) was introduced in 1999 and set the standard for engineering and performance during it's years of production including being named to Car & Driver's 10 best list every one of those years! ! -- View the E46 Wiki

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-23-2012, 03:00 AM
ghibi ghibi is offline
Registered User
Location: Timisoara
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 2
Send a message via ICQ to ghibi
Mein Auto: E46
HELP !! Secondary air pump (SAP) problems

Hi, I have a BMW E46 from 03/1999, i just bought it last month, and the secondary air pump was broken, so did the secondary air pump valve was stuck, and was open all the time. I replaced the secondary air pump (SAP) and the secondary air pump valve, the valve opens for 90 seconds when i start the engine(cold start) but the secondary air pump(sAP) does not start, I checked the voltage on the SAP connector and it was 0.4 volts instead of 12V.

Can anyone help me with this problem?

Thanks
Reply With Quote
Ads by Google
  #2  
Old 11-23-2012, 10:15 AM
QAfred QAfred is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Panhandle of Florida
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 909
Mein Auto: 328i, 330ci, R1200C
Check the fuse, replace it even to be sure. Inspect connector for damaged/pushed pins etc.

If all looks good on both, then start inspecting the wiring for the open between the fuse and the connector, start looking in areas where maintenance was performed that could have cut or damaged the wiring harness.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-23-2012, 10:35 AM
ahull's Avatar
ahull ahull is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Carolina
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 3,323
Mein Auto: ist schnell! (03 330i SC)
I don't have a specific answer as mine's never had issues, but I've read up on it. here's the SAP diagnostic from bavauto's diy files. i'd guess the relay may have been killed by the prior dead pump.

if no one else with spcific exp answers, check the fuse for it in the glove box. then maybe try to replace the relay. Bentley shows it behind the glove box, the top one of the two on the left side of the general module (rectangle with 4 relays across the top of it and wiring harnesses converging on it))
Attached Files
File Type: pdf secondary air troubleshooting.pdf (1.65 MB, 38 views)
Reply With Quote
  #4  
Old 11-26-2012, 01:02 AM
ghibi ghibi is offline
Registered User
Location: Timisoara
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 2
Send a message via ICQ to ghibi
Mein Auto: E46
the problem was the relay that triggers the pump. i replaced it and now it works. thanks
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 3 Series / 4 Series > E46 (1999 - 2006)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 11:42 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms