Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 3 Series / 4 Series > E30 (1982 - 1993)

E30 (1982 - 1993)
God's Chariot. The E30 was produced primarily from 1982 through 1991. The cabriolet was the one exception which was produced through 1993.

 
 
Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
  #1  
Old 12-05-2012, 10:02 PM
tim96 tim96 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: NZ
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 246
Mein Auto: bmw e30 320i
Some questions (mainly idle control related)

I suspected my car was running rich because the exhaust stinks so I spent some time today exploring and testing things.

It is good to take a good look round every now and again in my opinion, you notice things, I found a broken cable tie causing my radiator hose to touch the fan, a hole in intake boot and the hose clamp attached to my fuel pump was only half tight. Anyway..


I tested my air flow meter, idle control valve and coolant temperature switch against the repair manuals here is what I found.. (motronic by the way and I have the three wire idle control valve)

When you disconnect the idle control valve the idle should raise to about 2000 rpm = when I did this at operating temperature my motor stalled, have not tried this cold yet, will update

Between the inner and outer terminal supplying the idle control valve there should be about 10 volts = I have about 10 volts on one side and about 3 volts on the other, this is true when motor is hot an cold

Idle control valve should be half open with ignition on at operating temperature when all accessories are off = mine is shut

Coolant temp sensor should be 2200 - 2700 ohm at 20 degrees Celsius and 300 - 360 ohms at 80 degrees Celsius = I got 2,100 ohms at around 20 Celsius (close enough) and 208 ohms when I shut of the car after a 20 minute drive. Measured it again about 10 - 15 minutes later when temp gauge was just above 1/4 (however accurate the temp gauge is) and I got 270 ohms........So not 300 - 360 as specified but then maybe there is a 90 Celsius thermostat in it? or heat in the engine bay made it above 80 Celsius. What do you think?


Sidenote Why do water and leaves end up under the battery (battery in engine bay) If I was missing the weather strip below the windshield that seals against the bonnet I could understand but I am not missing it

Also similarly, why is the wiring running behind my coolant overflow tank damp and wet, the tape that holds the wires together is rotting, same with the wiring behind the headlights where the air intake sits. It has been raining recently, but is this normal?

Last edited by tim96; 12-05-2012 at 10:08 PM.
Reply With Quote
Ads by Google
 

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 3 Series / 4 Series > E30 (1982 - 1993)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 08:19 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms