Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E39 (1997 - 2003)

E39 (1997 - 2003)
The BMW 5-Series (E39 chassis) was introduced in the United States as a 1997 model year car and lasted until the 2004 when the E60 chassis was released. The United States saw several variations including the 525i, 528i, 530i and 540i. -- View the E39 Wiki

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-12-2012, 09:10 PM
Imola 4.6's Avatar
Imola 4.6 Imola 4.6 is offline
Imola 4.6
Location: Glendale, CA
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 339
Mein Auto: BMW X5 4.6
Electric outage!

This morning i was unable to open my doors with the remote nor open my trunk with the key....i opened the door with the key and nothing would turn on, no welcome lights, radio, engine, nothing!! ....while i was waiting for my jump i figured id go back in the car since it was raining and guess wut? it freaking started right up like nothing ever happened...i had to reset the clock and stuff...20 mins later while on the highway it just literally stalled on me with all the warning lights flashing and it kept doing it for about 30 mins or so...as i got out of it tonight all the power shut off again without me being able to close the car with the remote so i had to close it with the key....Wuts going on?

SPARK NOTES
1. no electrical power to the car
2. 20 mins later it starts like nothing happened
3. stalled on me on the highway a couple times
4. parked it tonight and once again lost all electrical power '

SES LIGHT P1434 Code had came on 2 weeks prior to this.
__________________
Reply With Quote
Advertisement
  #2  
Old 12-12-2012, 09:35 PM
edjack edjack is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: San Jose, CA
 
Join Date: May 2007
Posts: 9,432
Mein Auto: '97 540i 6 speed
Consider having the battery and connections checked. Google the P-code.

Might consider posting this on an X5 forum. We is E39ers here.
__________________


Ed in San Jose '97 540i 6 speed aspensilber over aubergine leather. Build date 3/97. Golden Gate Chapter BMW CCA Nr 62319.

Last edited by edjack; 12-12-2012 at 09:41 PM.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-13-2012, 04:53 PM
bluebee's Avatar
bluebee bluebee is offline
Seek to understand,^Value
Location: San Jose, California
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 21,618
Mein Auto: 02 BMW 525i M54 auto 130K
To echo what Ed said, start here for diagnosis:
- How to test a BMW E39 battery & alternator (1)

CUT-AND-PASTE TEACH-to-FISH RESPONSE FOR classic no information threads:
Sample information:
  • Mein auto: 2002 BMW 525i/M54 auto
  • List the DTCs found (e.g., P00m, P00n)
  • Also list the one-line description of those DTCs (don't force us look it up for you!)
  • Explain which debugging steps you followed (they all have 'em)
  • Explain your debugging test results
__________________
Please read the suggested threads, where the best always add value to those threads, either by pictures or by descriptions, so the next person with the same problem stands on your shoulders.
See also: E39 Bestlinks & How to easily find what you need

Last edited by bluebee; 12-14-2012 at 11:22 AM.
Reply With Quote
  #4  
Old 12-14-2012, 07:49 AM
Imola 4.6's Avatar
Imola 4.6 Imola 4.6 is offline
Imola 4.6
Location: Glendale, CA
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 339
Mein Auto: BMW X5 4.6
Quote:
Originally Posted by edjack View Post
Consider having the battery and connections checked. Google the P-code.

Might consider posting this on an X5 forum. We is E39ers here.
For the record, its been 6 months now i own e39 M5. My profile picture in LeMans blue is it and also thank you guys but i found the issue. The previous owner had installed new "better" amps and what not, (which i am not a fan of) and it had an outage. Right when i disconnected the amp from the positive wiring on the battery, the car worked fine afterwards. Now i need to go to a stero specialist since i have no speakers connected.
__________________
Reply With Quote
  #5  
Old 12-14-2012, 09:50 AM
QSilver7's Avatar
QSilver7 QSilver7 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Northeast Indiana
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 6,003
Mein Auto: 1997 740iL / 2006 X5 4.4
Quote:
Originally Posted by Imola 4.6 View Post
... its been 6 months now i own e39 M5...
Since it's been 6 months now...help us help you better by clicking on USER CP and changing your "Mein Auto" to reflect what you currently have/drive...or if you still have both...add what you now own or sold to your signature so that it's clear to those responding to your posts what vehicle you are referring to.

This not only helps you get better replies...it also helps those of us that may have to look up information specific to your model/model year...can do so without having to add information/data that doesn't apply to you due to a change during the production run. It also helps others, in the future, that have your model/model year wade through what's useful & non useful when using the search feature.

Again, placing your car's details in a signature really helps us to help you better as well as helping the forum in general.
__________________
Q {BMW CCA Member #191509}
2006 E53 X5 4.4i (Sterling Gray) 12/05 mfg date <<~>> 97 740iL (Arctic Silver) 3/97 mfg date
(SOLD)
99 540iT (Orient Blue) <<~>> 95 525IT (Alpine White)
91 735iL (Schwarz Black) <<~>> 85 325e (Bronzit)

http://imageshack.com/scaled/grid240/822/e38e532ndsigpic.jpg
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E39 (1997 - 2003)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 09:07 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms