Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E39 (1997 - 2003)

E39 (1997 - 2003)
The BMW 5-Series (E39 chassis) was introduced in the United States as a 1997 model year car and lasted until the 2004 when the E60 chassis was released. The United States saw several variations including the 525i, 528i, 530i and 540i. -- View the E39 Wiki

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-31-2012, 01:30 PM
BKnad BKnad is offline
Registered User
Location: Michigan
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 6
Mein Auto: 98 528i
Unhappy will not turn over Please Help!!!!

Hello,

This is my first post, I need help!!

I have a 98 528i that will not turn over when i attempt to start it up. 2 days ago i started it up for about 10 sec everything was fine, i turned it off to add a little coolant. Once i went to turn it back on it would no longer start. I checked the oil and then i added a little oil. when i start it up if i push on the gas it will stay running but once i take my foot off the pedal it shuts off HELP PLease!!!
Reply With Quote
Advertisement
  #2  
Old 12-31-2012, 01:47 PM
poolman poolman is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: martinsville va
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 3,890
Mein Auto: 525i station wagon
Keep it running with your foot for a few min and see if it levels out--I think it's flooded---neve crank the car up cold and run a short while and then turn it back off--they will flood this way
Reply With Quote
  #3  
Old 12-31-2012, 02:34 PM
BKnad BKnad is offline
Registered User
Location: Michigan
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 6
Mein Auto: 98 528i
thanks for the response. I kept it running for while with my foot on the pedal but it still cut off after i took it off. Is there anything else i could do??
Reply With Quote
  #4  
Old 12-31-2012, 03:21 PM
poolman poolman is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: martinsville va
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 3,890
Mein Auto: 525i station wagon
Any codes? You did put the oil cap back on didn't you?--
Reply With Quote
  #5  
Old 01-01-2013, 03:26 PM
BKnad BKnad is offline
Registered User
Location: Michigan
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 6
Mein Auto: 98 528i
i cant check the codes i need to get the tool. but yea he oil cap is on
Reply With Quote
  #6  
Old 01-01-2013, 04:25 PM
flyboyy's Avatar
flyboyy flyboyy is offline
I glow in the dark
Location: Gotham City
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 578
Mein Auto: 2003 BMW 530i
cheapest test to check out is your battery... get a voltage meter and test the battery with the car off and test the battery with the car on. ? see the voltage reading. and post back.
Reply With Quote
  #7  
Old 01-01-2013, 06:42 PM
poolman poolman is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: martinsville va
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 3,890
Mein Auto: 525i station wagon
Well if you have a code and can't tell us what the code is--we are at a loss to tell you how to make the fix on your car
Reply With Quote
  #8  
Old 01-02-2013, 08:03 AM
BKnad BKnad is offline
Registered User
Location: Michigan
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 6
Mein Auto: 98 528i
Hey man i'm back. I drove it up to auto zone. the codes that came back were from the MAF and the o2 sensor. Any ideas?
Reply With Quote
  #9  
Old 01-02-2013, 08:34 AM
Nervous Nervous is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Ellicott City, MD
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 559
Mein Auto: 01' 330CI 6MT / 00' 540i
Quote:
Originally Posted by BKnad View Post
Hey man i'm back. I drove it up to auto zone. the codes that came back were from the MAF and the o2 sensor. Any ideas?
Replace MAF and O2 sensor?
Reply With Quote
  #10  
Old 01-02-2013, 08:40 AM
BKnad BKnad is offline
Registered User
Location: Michigan
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 6
Mein Auto: 98 528i
I just cleaned the MAF and it still wont turn over. The o2 code is pre-cat i haven't replaced it. WOuld that cause it not to start?. i can drive it i just have to keep my foot on the gas at all times.
Reply With Quote
  #11  
Old 01-02-2013, 08:43 AM
Nervous Nervous is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Ellicott City, MD
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 559
Mein Auto: 01' 330CI 6MT / 00' 540i
I am confused. You say it doesn't start, but then you say you can drive it by keeping foot on the gas.... Clarify, please.
If you are saying it doesn't idle - clean IAC valve.
Reply With Quote
  #12  
Old 01-02-2013, 09:33 AM
BKnad BKnad is offline
Registered User
Location: Michigan
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 6
Mein Auto: 98 528i
sorry, yes it wont idle. it will not stay on unless i push on the gas. is that an easy fix? (IAC)
Reply With Quote
  #13  
Old 01-02-2013, 03:11 PM
poolman poolman is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: martinsville va
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 3,890
Mein Auto: 525i station wagon
Turn the car off--then unhook the maf and crank the car--if it stays at idle then you know the maf is bad--sounds though like you damaged the maf when you cleaned it--that is my guess at this point
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
won't start


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E39 (1997 - 2003)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 02:28 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms