Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E39 (1997 - 2003)

E39 (1997 - 2003)
The BMW 5-Series (E39 chassis) was introduced in the United States as a 1997 model year car and lasted until the 2004 when the E60 chassis was released. The United States saw several variations including the 525i, 528i, 530i and 540i. -- View the E39 Wiki

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-03-2013, 09:59 PM
805 805 is offline
Registered User
Location: california
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 1
Mein Auto: 1999 540i
Help!! Check engine light

Wondering if anyone has any input, my 1999 540i has a check engine light on. I reset the light and it stays off while im driving it, but as soon as i turn it off and back on the check engine light comes back. the code is p011 which is A camshaft timing over-advanced or system too lean bank 1. I have switched the cam position sensors and the code stays on the same bank. i just changed my oil and its full. The car has been sitting for 2 years, (It had 2 burnt valves and no compression in two cylinders. I pulled the head and replaced the valves, i guess it is possible that i got the cam timing wrong, even though i used all the bmw specific tools, and have timed 540s before, this is the first VANOS 540 i have timed. Car seems like its running great, but i need to smog it now and just wanted some input before i pull the valve covers and re-time her again.) Also the car has not been driven in a couple years. I just drove it about 3 miles after resetting the light and it did not come on while driving. But as soon as i parked, shut it off and back on. There it was again. Check engine... I am going to drive it a decent distance tomorrow and hope it goes off, if it doesnt maybe Cam timing, vanos solenoid? Any recommendations are appreciated. Thanks, Happy New Year
Reply With Quote
Advertisement
  #2  
Old 09-17-2014, 01:42 PM
4thBMW 4thBMW is offline
4th BMW
Location: FLORIDA
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 150
Mein Auto: 2002 540iT Sportwagon
What happened? Did you check the solenoid? Was it gummed up?

I just posted a similar query on why clean CS solenoid at hi- mileage as I am changing out CPS. I'm in area code 805.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E39 (1997 - 2003)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 09:13 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms