Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 7 Series / 8 Series > 7 Series - E65 / E66 (2002 - 2008)

7 Series - E65 / E66 (2002 - 2008)
Discussion pertaining to the flagship BMW here.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-04-2013, 09:24 AM
Fresh1107 Fresh1107 is offline
Registered User
Location: Green Bay, WI
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 15
Mein Auto: 2004 745LI
2004 745Li Transmission Failsafe

Hello everyone. I'll start off by saying thanks in advance to anyone who can shed some light on my issues. I've found this forum to be a great source of information when it comes to these beautiful cars.
My car is a 2004 745Li with a transmission issue. I've had it for about a year now and it's always shifted a little rough. Worse when cold. When driving down the highway and in 6th gear it will randomly slip out of gear and rev up about 1000-1500 rpms for about 2 seconds and go back into gear. On occasion it will be bad enough to bring up transmission Failsafe on the dash and then it won't even go into 6th gear. Lately when starting the car, I'll put it in gear and it will automatically say transmission Failsafe and refuses to go into drive or reverse. Please help. Awhile back I had changed the integrated supply module in hopes that it was part of the issue, but no luck there.
Reply With Quote
Advertisement
  #2  
Old 01-05-2013, 02:47 AM
Fresh1107 Fresh1107 is offline
Registered User
Location: Green Bay, WI
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 15
Mein Auto: 2004 745LI
I would also like to add that less than a year ago I did replace the battery and alternator.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-05-2013, 08:17 AM
stuartjohn24 stuartjohn24 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Chippenham, Wiltshire, UK
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 664
Mein Auto: BMW E65 745i
Hi,

Quite a common problem, the transmission has detected a fault and shifted to 'Park' to prevent damage to itself. It is likely a low oil pressure issue caused by low fluid level or a cracked bridge seal between the mechatronics valve body and the oil pump inside the main body of the transmission.

If you can get hold of INPA read the error codes from the EGS module and post them up, I would suspect you have 'Gear check errors' where the transmission is slipping.

I had this issue, sometimes I could put the car into 'R' and hit the gas and it would go forwards! Issue was the low oil pressure not being able to apply enough pressure to the clutch packs.

The bridge seal design has been revised by ZF to make it more robust.

Stuart
Reply With Quote
  #4  
Old 01-05-2013, 11:24 AM
Fresh1107 Fresh1107 is offline
Registered User
Location: Green Bay, WI
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 15
Mein Auto: 2004 745LI
Thanks Stuart. I'm going to look into that. Was this something that you were able to fix yourself? I'm a very good mechanic, but the bmw transmission isn't my specialty. I appreciate any response.
Reply With Quote
  #5  
Old 01-05-2013, 11:45 AM
stuartjohn24 stuartjohn24 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Chippenham, Wiltshire, UK
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 664
Mein Auto: BMW E65 745i
No problem!

It's not that difficult, just take your time, if you have some ramps like at a workshop or something then it's really easy!

My trans finally blew on the way home, luckily I managed to limp it back to my girlfriends house! As soon as I took it out of drive it would stay permanently in park even when cooled down, these cars are seriously heavy to be pushing around!

I ended up pulling the pan and mechatronics in the parking space.

Here are some pics:



Pan and mechatronics removed



Mechatronics in the kitchen!



This was the cause of all the problems, this is almost certainly what's wrong with yours.



This is the valve body with the electronics module removed, notice the grey film? This is debris from the clutch packs, it's conductive and can cause issues with the speed sensors. It's worth cleaning as much of this off as possible.



Makeshift shelter! It was raining!



New seal fitted



My mate helping me refit it!

The seal itself costs around 5! A cheap fix to an otherwise very expensive transmission problem!

I have heard this and the connector sleeve an leaking oil pan are the three most common problems, a local ZF specialist has confirmed these boxes come back for repair and these are the issues they all have, very rarely does anything mechanical go wrong with them. The mechatronics is pretty intelligent and will go into failsafe immediately if something is wrong to avoid causing internal damage. It may be a nuisance but at least it's not wrecking itself!

Hope this helps, any questions just ask.

Stuart
Reply With Quote
  #6  
Old 01-06-2013, 03:04 PM
Fresh1107 Fresh1107 is offline
Registered User
Location: Green Bay, WI
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 15
Mein Auto: 2004 745LI
Wow. Thanks Stuart! I couldn't have asked for a better or more detailed response. I'll get going on this immediately. I'll let you know what I come up with.
Reply With Quote
  #7  
Old 01-06-2013, 03:13 PM
Fresh1107 Fresh1107 is offline
Registered User
Location: Green Bay, WI
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 15
Mein Auto: 2004 745LI
Where can I go to get the bridge seal Stuart?
Reply With Quote
  #8  
Old 04-06-2013, 06:27 PM
Fresh1107 Fresh1107 is offline
Registered User
Location: Green Bay, WI
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 15
Mein Auto: 2004 745LI
Hey Stuart, just wanted to update you and say thanks for all of your help. Turned out that I had an oil pressure issue. The previous owner of my car did some not so professional repair work to a leaking transmission line. Long story short, I fixed it myself and I'm doing good so far. Thanks again.
Reply With Quote
  #9  
Old 04-06-2013, 06:50 PM
christpatillo christpatillo is offline
Registered User
Location: London
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 1
Send a message via ICQ to christpatillo
Mein Auto: bmw
I've had it for about a year now and it's always shifted a little rough.
Reply With Quote
  #10  
Old 11-21-2013, 06:39 PM
Fresh1107 Fresh1107 is offline
Registered User
Location: Green Bay, WI
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 15
Mein Auto: 2004 745LI
Re: 2004 745Li Transmission Failsafe

Hello Stuart. Its been awhile since I've spoken with you. Hope everything is going well for you. I'm having some issues and I'm wondering if youve got some input. I recently changed my bridge seal and sealing sleeve due to transmission failsafe and recently transmission fault occurring. After replacing both of these parts, the fault is still present. Do you know if I need to have these faults cleared before the car will recognize that the repairs were made? Any thoughts?

Sent from my Nexus 5 using BimmerApp mobile app
Reply With Quote
  #11  
Old 01-29-2014, 10:14 AM
silverb silverb is offline
Registered User
Location: Orange County
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 1
Mein Auto: 745i
Thanks!

Finding this thread saved me buying a new transmission. I asked my mech to try replacing the bridge seal and replacing the leaking pan, it corrected the code for the clutch 5 and stopped the 5th gear prob, the park gear fail, and the failsafe.
Reply With Quote
  #12  
Old 02-24-2014, 09:39 PM
ericesquire ericesquire is offline
Registered User
Location: Spokane, WA USA
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 7
Mein Auto: 2004 BMW 745Li
What is the "5th gear problem" you speak of? Surge under steady throttle pressure?

It's the last issue with my 2004 745Li and I'm dying to figure it out.

Just fixed the infamous coolant transfer pipe leak. Really happy about that and hungry to make it "perfect" again.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 7 Series / 8 Series > 7 Series - E65 / E66 (2002 - 2008)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 05:13 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms