Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E39 (1997 - 2003)

E39 (1997 - 2003)
The BMW 5-Series (E39 chassis) was introduced in the United States as a 1997 model year car and lasted until the 2004 when the E60 chassis was released. The United States saw several variations including the 525i, 528i, 530i and 540i. -- View the E39 Wiki

 
 
Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
  #1  
Old 01-28-2013, 12:40 PM
mike530ia mike530ia is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Port Charlotte, Florida
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 148
Mein Auto: 01 530ia
A Penny For your thoughts on M54 cooling.

Hey folks,

About 10 months ago I replaced the thermo, waterpump, upper/lower hoses, coolant sensor, fan switch, and expansion tank with refresh kit from ESC. A couple months ago the temp needle would spike, but the red light wouldn't turn on. After scanning through different forum posts I decided to re-bleed the system. That worked for about a week. Fast forward to 2 weeks ago, I went ahead and started throwing parts at her hoping for the best. New fan clutch, thermo, waterpump, expansion tank hoses, fan blade, and all has been good for the past 2 weeks, or so I thought. I was idling in the pickup line to get my boys from school, and damn it, it happened again. Before leaving the house today I just happened to check my oil and while there checked my coolant level, and the expansion tank is empty. WTF? There are no leaks from the hoses or the radiator that I can see, however, there are small puddles of coolant behind the alt. and above the OFH in some of those checkered crevices. I know I should take it somewhere to have it properly diagnosed, but was wondering if there's something I'm missing that you can can suggest I check myself. I hear a slight hiss after turning the engine off somewhere down and behind the oil filter canister. BTW, i changed my oil 1200 miles ago and it was just regular old dirty oil. Sorry for the wall of text, but I'm a bit peeved and frustrated at the moment. Thanks in advance for any help or advice you can give.

-Mike
__________________
Tan interior w/black dash,black parcel shelf, black front seat backs, black speaker covers, black floor mats, black door card tops, black Euro armrest, black door pockets, black M5 footrest | Bilstein sports | H&R sport springs | M5 rear sway bar | DDM 6000K Fogs | M5 rear lip spoiler | Ipod DICE kit | AFE Pro Dry air intake | 18" Beyern Mesh wheels | Umnitza FX-R headlights 55W w/Orion V2 Halos | Black grill & Shadowline Window Trim | Silver gauge rings | rear cup holder delete | 191K miles
Reply With Quote
Advertisement
 

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E39 (1997 - 2003)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 01:29 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms