Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E39 (1997 - 2003)

E39 (1997 - 2003)
The BMW 5-Series (E39 chassis) was introduced in the United States as a 1997 model year car and lasted until the 2004 when the E60 chassis was released. The United States saw several variations including the 525i, 528i, 530i and 540i. -- View the E39 Wiki

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-01-2013, 08:23 AM
chuckjim chuckjim is offline
Registered User
Location: wa
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 8
Mein Auto: 2000 528i
Howto test abs pressure sensor?

OK so just a bit of background. I have a 2000 528i with 140k and trifecta abs lights on and off speradically. Replaced faulty right front wheel sensor and still having issues. I have an OBDII tester that I think is giving me a 15 fault code which could be ABS pressure sensor? What is easy way to test sensor? I have multi meter. Do I test sensor or plug going into sensor? If plug in then do I use paper clip to stab into connector? I know Im testing voltage and it should be 0 volts at rest with ignition to on but not running and 0-5v with firm pressure applied to brake. Anything else?
Reply With Quote
Ads by Google
  #2  
Old 02-01-2013, 08:31 AM
BigCo540i's Avatar
BigCo540i BigCo540i is offline
The Usual Suspect
Location: Richmond, VA
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 2,712
Mein Auto: 98 E39 540i - 09 E90 328i
My faulty right front sensor shorted and fried my ABS module so replacing the sensor wouldn't help if the same happened to yours.

Try a search of the best links, I know Bluebee has covered this.
__________________
Reply With Quote
  #3  
Old 02-01-2013, 10:36 AM
bluebee's Avatar
bluebee bluebee is offline
Seek to understand,^Value
Location: San Jose, California
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 20,418
Mein Auto: 02 BMW 525i M54 auto 130K
Quote:
Originally Posted by chuckjim View Post
OK so just a bit of background. I have a 2000 528i with 140k and trifecta abs lights on and off speradically. Replaced faulty right front wheel sensor and still having issues. I have an OBDII tester that I think is giving me a 15 fault code which could be ABS pressure sensor? What is easy way to test sensor? I have multi meter. Do I test sensor or plug going into sensor? If plug in then do I use paper clip to stab into connector? I know Im testing voltage and it should be 0 volts at rest with ignition to on but not running and 0-5v with firm pressure applied to brake. Anything else?
In another recent thread of yours on this topic), I already pointed you to the following thread:
- How to test the BMW E39 Brake Pressure Sensor

It's best to add your information there so that we can keep it all together (to help the next person thereafter).

__________________
Each repair should invariably add to our knowledge base by the process of inexorable incrementalism.
Your job, in return, is to read the suggested threads, where the best people will always add value to those threads, either by pictures or by descriptions, so the next person with the same problem stands on your shoulders.
See also: E39 Bestlinks & How to easily find what you need

Last edited by bluebee; 02-01-2013 at 10:50 AM.
Reply With Quote
  #4  
Old 02-01-2013, 01:42 PM
chuckjim chuckjim is offline
Registered User
Location: wa
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 8
Mein Auto: 2000 528i
Thanks Bluebee. Sorry for starting a new post but very frustrated with this. today the lights have come on and gone off about 3 times. I notice when lights off it seems abs engages under very minimal wheel slippage?
Reply With Quote
  #5  
Old 02-01-2013, 04:53 PM
chuckjim chuckjim is offline
Registered User
Location: wa
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 8
Mein Auto: 2000 528i
no voltage at abs pressure sensor

I am not getting any voltage reading at abs pressure sensor. When I check voltage from white/blue wire going into pressure sensor connector(stripped bit of insulation away) I don't get any voltage and none when brakes applied either?
Reply With Quote
  #6  
Old 02-01-2013, 04:54 PM
chuckjim chuckjim is offline
Registered User
Location: wa
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 8
Mein Auto: 2000 528i
could I have a bad ground wire since not getting any voltage?
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E39 (1997 - 2003)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 08:28 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms